Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung leende kvinna flyter i vattnet med händerna bakom huvudet

Bad i saltvatten ökar hudens motståndskraft.

Hudproblemen som blir bättre och sämre på sommaren

Eksem, akne, synliga porer eller pigmentfläckar…. Vilka hudproblem riskerar att bli värre under sommaren och vilka kan bli bättre? Och vad är viktig att tänka på just på sommaren? Vi rådfrågade Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

Sommarens soliga, varma och ofta fuktigare klimat kan medföra både nackdelar och fördelar för huden. Och det finns även vissa produkter som vi gör klokt i att skippa på sommaren.

Vad är viktigast att tänka på för huden under sommaren?

– Aktiva ingredienser som syror kan ge fina resultat på huden om man använder måttligt och med kunskap, men mitt tips är att ha uppehåll under sommaren då dessa syror ökar hudens känslighet, vilket riskerar att skapa pigmentfläckar. Många använder syror just för att mota bort pigmentfläckar, så det blir tokigt att då öka den risken med fortsatt användning under sommarmånaderna. Syror lämpar sig därför bäst till höst- och vinterhalvåret. Glöm inte att dricka rikligt med vatten för att återfukta inifrån, säger Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

 

LÄS OCKSÅ: Så funkar aktiv hudvård – och därför bör du undvika det i sommar

Sara Nomberg

Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.


Välj rätt solskydd och rengöring

Det är förstås också viktigt att använda solskydd, även om en del av oss tenderar att få obalanserad hud av det, understryker Sara Nomberg.

För att minska risken att få en obalanserad hud av din solkräm är det viktigt att:

  1. Välja ett så lätt solskydd som möjligt som inte riskerar att täppa till, något som är extra viktigt för dig som har fet eller kombinerad hud. Annars är det lätt att få så kallad mallorca-akne, av att huden blir tilltäppt av solskyddskrämen.
  2. Välja en bra rengöring på kvällen för att verkligen få bort alla rester av solskydd på huden.

Saras bästa rengöringstips är att använda en djuprengörande olja.

– Oljerengöringar är kända av många makeupartister för att ”få jobbet gjort”, speciellt med produkter som är oljelösliga, vilket de flesta solskydd är eftersom de är vattenresistenta.

 

Vilka hudproblem kan bli bättre under sommaren?

– Många med akne upplever att huden blir bättre när de är utomlands och till exempel badar i saltvatten. Saltvattnet gör att huden får hjälp att hålla ett surare pH-värde, vilket gynnar vår egen mikroflora och hudens egen motståndskraft ökar. Men då många har problem med solskydd och tilltäppt hud, så beror det på om man överlag upplever förbättring eller försämring under sommaren, beroende på om man hittat produkter som passar ens hud.

LÄS OCKSÅ: Naturliga knepen som lindrar solsveda

Mindre smink och stress ger bättre hud

Under sommaren tar också många paus från sina vardagliga rutiner. Kanske sover du bättre och längre, bär mindre smink och har ett lägre tempot i vardagen. Det resulterar i minskad stress vilket påverkar huden positivt.

– Många säger att deras magproblem försvinner under semestern och eftersom magens hälsostatus påverkar hur huden mår och ser ut blir det en indirekt effekt på huden. Till exempel minskar inflammationsrelaterade hudproblem ofta på sommaren, som eksem. Att huden får vila från smink är positivt också eftersom smink många gånger täpper till huden.

 

När vi sminkar oss mindre använder vi också sminkborstar och andra verktyg mindre, som också innebär en risk för obalanser i huden. Det beror på att de inte tvättas så regelbundet som de bör göras, det vill säga minst en gång per vecka, enligt Sara Nomberg.

LÄS OCKSÅ: Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Vilka hudproblem kan istället bli sämre under sommaren?

– Många slarvar med hudvårdsrutinen, eftersom de dagliga rutinerna kanske uteblir. De första tecknen i huden blir då glåmigare hud, pormynningar som ser större ut och pormaskar som blir mer synliga. Detta löser du lätt genom att komma igång med en daglig rengöring. Om du däremot i vanliga fall har en lite för aktiv hudvårdsrutin i vardagen mot vad huden klarar av och istället slappar lite på semestern, så kan det gynna huden att få ett break.

Det är alltså inte alltid dåligt att släppa på sina rutiner. Speciellt om du tenderar att få känslig och irriterad hud, tipsar Sara Nomberg.

Av Carolina Eriksson


Se över din hudvårdsrutin

Passa på att se över sin hudvårdsrutin på sommaren, tipsar Sara Nomberg.

– Många föredrar en lättare hudvård eftersom det är mer fukt i luften än på vintern och man upplever sig inte behöva lika feta produkter som när det är kallt. Du kan till exempel välja en lättare ansiktskräm eller olja, och/eller komplettera med mer fuktgivande produkter såsom serum.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.