Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Bex Arts/Medical Detection Dogs

Hundar tränas att upptäcka covid-19

Hundar har länge hjälpt människor att spåra narkotika och på senare tid även  sjukdomar som cancer, malaria och Parkinson, med hjälp av de smittades kroppslukt. Nu menar teamet bakom ett brittiskt forskningsprojekt att hundar kan bli de nya hjältarna i kampen mot covid-19.

Medical Detection Dogs  är en brittisk organisation som tränar hundar att upptäcka doften av sjukdom hos oss människor, såsom cancer, Parkinson och andra livshotande sjukdomar. Varje sjukdom har nämligen sin egen doft, det visar flertalet vetenskapliga artiklar.

 

Nu tittar Medical Detection Dogs, ihop med Durham University och London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), på om inte hundar genom sniffning även kan upptäcka personer smittade med covid-19. Samma team hittade nyligen bevis för att hundar kan upptäcka malariasmitta.

LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier

Kan förhindra en andra våg 

Dr Claire Guest är en av grundarna av Medical Detection Dogs och säger i ett uttalande på deras hemsida att tränade hundar skulle kunna användas för att upptäcka smittade personer på exempelvis flygplatser, när vi mot slutet av pandemin fått kontroll på smittan, och på så sätt förhindra en andra våg av smittspridning.

LÄS OCKSÅ: Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

– Målsättningen är att hundar ska kunna söka av vem som helst, inklusive de som är asymtomatiska och på så sätt signalera om de behöver testas eller inte. Detta kommer att ske snabbt, effektivt och säkerställa att testning bara görs på de personer där det verkligen är nödvändigt, säger Claire Guest.

Hundar tränas intensivt i sex veckor i att lära känna doften av sjukdom, i detta fall covid-19. Foto: Bex Arts/Medical Detection Dogs

Sjukdomar förändrar vår kroppslukt

Och professor James Logan, från The London School of Hygiene & Tropical Medicine säger så här:

 

– Vi vet att sjukdomar i luftvägarna som covid-19 förändrar vår kroppslukt så det är en stor chans att hundar kommer kunna upptäcka det. Det här nya diagnostiska verktyget kommer att revolutionera vårt svar på covid-19 på kort sikt, men framförallt på lång sikt och bli väldigt effektfullt.

I ett första skede ska sex hundar undergå intensiv träning och beräknas vara upplärda inom sex till åtta veckor. Forskarna understryker att hundarna kommer att vara säkra under tiden de tränas, eftersom de själva inte kan smittas av viruset.

Om vi får se liknande projekt i Sverige återstår att se.

Källa:Medical Detection Dogs

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.