Foto: Bex Arts/Medical Detection Dogs

Hundar tränas att upptäcka covid-19

Hundar har länge hjälpt människor att spåra narkotika och på senare tid även  sjukdomar som cancer, malaria och Parkinson, med hjälp av de smittades kroppslukt. Nu menar teamet bakom ett brittiskt forskningsprojekt att hundar kan bli de nya hjältarna i kampen mot covid-19.

Medical Detection Dogs  är en brittisk organisation som tränar hundar att upptäcka doften av sjukdom hos oss människor, såsom cancer, Parkinson och andra livshotande sjukdomar. Varje sjukdom har nämligen sin egen doft, det visar flertalet vetenskapliga artiklar.

Nu tittar Medical Detection Dogs, ihop med Durham University och London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), på om inte hundar genom sniffning även kan upptäcka personer smittade med covid-19. Samma team hittade nyligen bevis för att hundar kan upptäcka malariasmitta.

 

LÄS OCKSÅ: Hundars färskfoder sprider resistenta bakterier

Kan förhindra en andra våg 
Dr Claire Guest är en av grundarna av Medical Detection Dogs och säger i ett uttalande på deras hemsida att tränade hundar skulle kunna användas för att upptäcka smittade personer på exempelvis flygplatser, när vi mot slutet av pandemin fått kontroll på smittan, och på så sätt förhindra en andra våg av smittspridning.

LÄS OCKSÅ: Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

– Målsättningen är att hundar ska kunna söka av vem som helst, inklusive de som är asymtomatiska och på så sätt signalera om de behöver testas eller inte. Detta kommer att ske snabbt, effektivt och säkerställa att testning bara görs på de personer där det verkligen är nödvändigt, säger Claire Guest.

Hundar tränas intensivt i sex veckor i att lära känna doften av sjukdom, i detta fall covid-19. Foto: Bex Arts/Medical Detection Dogs

Sjukdomar förändrar vår kroppslukt
Och professor James Logan, från The London School of Hygiene & Tropical Medicine säger så här:

– Vi vet att sjukdomar i luftvägarna som covid-19 förändrar vår kroppslukt så det är en stor chans att hundar kommer kunna upptäcka det. Det här nya diagnostiska verktyget kommer att revolutionera vårt svar på covid-19 på kort sikt, men framförallt på lång sikt och bli väldigt effektfullt.

 

I ett första skede ska sex hundar undergå intensiv träning och beräknas vara upplärda inom sex till åtta veckor. Forskarna understryker att hundarna kommer att vara säkra under tiden de tränas, eftersom de själva inte kan smittas av viruset.

Om vi får se liknande projekt i Sverige återstår att se.

Källa: Medical Detection Dogs

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.