Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

barn som inte vill äta

Hur får man barn med ätsvårigheter att få i sig tillräckligt med näring?

För föräldrar till barn med ätsvårigheter kan helger, lov och andra lediga dagar vara förknippade med olika strategier att få barnen att äta tillräckligt. Och som förälder kan man känna sig ensam. Forskare föreslår en holistisk syn för att lösa problemet.

Kajsa Lamm är logoped och doktorand vid Lunds universitet. Hon har intervjuat 20 föräldrar till barn med ätsvårigheter för att ta reda på hur deras vardag ser ut.

Forskning visar att ett av fyra barn har ätsvårigheter, det vill säga att få i sig tillräckligt med näring.

– En del barn kan helt enkelt inte äta, hur gärna de än vill, säger Kajsa Lamm och menar att föräldrarna ofta känner sig ensamma och ständigt ifrågasatta och det är svårt att få hjälp av sjukvården.

 

LÄS OCKSÅ: Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Holistisk läsning

Föräldrarnas uppgift är ju att få deras barn att äta, men kanske inte vet hur. En del barn vägrar att äta medan andra känner en olust inför maten.

– I vården har fokus ofta legat på vad barnen äter, inte hur. Svårigheterna har fram till nyligen benämnts ätovilja, eller till och med matvägran – något som signalerar att barnet skulle kunna äta om det bara ville. Att det handlar om ett problematiskt beteende. Det kunde inte vara mer fel, säger Kajsa Lamm.

2019 kom en internationell definition på barn med ätsvårigheter – Pediatric Feeding Disorder (PFD). Och för att den definitionen ska vara uppfylld krävs till exempel att barnet inte får i sig tillräckligt med näring via munnen och att det här problemet hållit sig i mer än två veckor samt att barnet har nedsättning i minst en av fyra funktioner: Medicinsk, näringsmässig, oral-sensomotorisk och/eller psykosocial funktion.

LÄS OCKSÅ: Bakterier bygger barns immunförsvar

Rätt stöd och hjälp

En medicinsk faktor som gör att barn inte äter kan vara för kort tungband som mellan fyra och tolv procent föds med. Andra orsaker kan vara att barnet känner obehag när de har mat i munnen, en nedsatt munmotorik och barnets förmåga att tugga maten som finns i munnen. En försenad utveckling är också en orsak till ätsvårigheter.

Kajsa Lamm har ett forskningsprojekt vid Lunds universitet och hon berättar att hon möter många desperata föräldrar som upplever en daglig kamp att få barnet att äta men också en kamp i mötet med vården och en oförstående omgivning.

 

Hon menar att det krävs en holistisk syn på problematiken där alla delar behöver tas in för att få barnen att äta. Områden som innefattas är bland annat oralmotoriskt, psykologiskt och medicinskt. Vid svårigheter att svälja och när magsyra backar upp i matstrupen ger detta ofta smärta och illamående, vilket också kan ge en psykologisk låsning.

Men Kajsa Lamm menar att om barnet får stöd och rätt hjälp kan de flesta träna upp sitt ätande.

– Barnet behöver frihet från stress och press, och här har både vårdgivare och skola en viktig del i att ge stöd. Jag tror och hoppas att kunskapen om ätsvårigheter är på uppgång. Ingen ska behöva slåss för att få hjälp – och det finns hjälp att få, säger Kajsa Lamm.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet 


Studiens preliminära resultat visar bland annat

1:  Föräldrarna vill ha mer kunskap från vården om barns ätsvårigheter
2: De vill få hjälp tidigare. Föräldrarna är stressade, och fruktar för sina barns hälsa och liv.
3: Livet påverkas starkt. Det är svårt att göra något spontant. Det krävs rutiner för att få ihop tillvaron.
4: Föräldrarna blir oerhört glada, lättade och tacksamma när de får hjälp.
5: Glädjen när barnet väl lyckas äta är enorm – även om de vet att det kanske bara funkade just denna enda gång.
6: Föräldrar har utvecklat strategier för att klara av vardagen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.