solnedgång vid en åker

Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE

400 g fet fisk = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

Allt mer forskning pekar på att låga nivåer D-vitamin kan ligga bakom uppkomsten av flera allvarliga sjukdomar.
Men hur mycket D-vitamin ska man egentligen ha?
Så här svarar Kureras näringsexpert Zarah Öberg
.

D-vitamin är ständigt på tapeten. På grund av de nordliga och solfattiga breddgraderna lider många svenskar brist på det viktiga vitaminet. Studier om samband mellan D-vitaminbrist och depression, Alzheimers och en rad andra sjukdomar har publicerats. Experter varnar för de hälsorisker som D-vitaminbrist medför, inte minst för gravida och deras barn.

 

porträttbild på Zarah Öberg

Näringsexpert Zarah Öberg

Men hur mycket D-vitamin behöver man? Räcker det med den mängd som maten ger eller behöver man tillskott? En nyfiken läsare hörde av sig och ställde frågan till Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Fråga: Jag undrar hur mycket D-vitamin du rekommenderar att man bör äta under höst, vinter och vår i Sverige? Undrar även om man behöver äta D-vitamin under sommaren? Är inte ute och exponerar huden så mycket annat än under de fyra veckorna då jag har semester.

Zarah Öbergs svar:
Hej och tack för din fråga,
Under höst, vinter och vår står solens strålar för lågt för att vi ska kunna omvandla D-vitamin i vår hud. Detta i kombination med att vi har mer kläder på oss och ofta spenderar mer tid inomhus gör att många i vårt land har på tok för låga nivåer av D-vitamin. Behov av D-vitamin under höst och vinter beror också på hur mycket D-vitamin du ”samlat” under sommaren. Om du till exempel varit inomhus mycket, använt solkräm med hög solskyddsfaktor eller om det helt enkelt varit en solfattig sommar så kan dina nivåer vara låga redan innan hösten kommer. Dock så lagrar vi bara D-vitamin i 3-4 månader så det är viktigt att...

Här kan du läsa hela Zarah Öbergs svar

 

 

Läs även:
• Minst hälften av svenskarna behöver tillskott av D-vitamin
• D-vitaminbrist kan leda till demens - och flera andra sjukdomar
• Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

Vill du ställa en fråga Kureras näringsexpert kan du göra det här.
Du kan även ställa en fråga till vår kost- och träningsexpert eller hudexpert här.

Av Johanna Gustafsson


D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE

400 g fet fisk = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.