Annons
Annons

Hur mycket mat slänger du? Testa dig själv – spara 6 000 kr per år

Hur stort är ditt matsvinn? Större än du tror garanterat. Vet du vad du kan göra för att slippa slänga mat i onödan? Testa dig själv på 5 min – och spara både miljö och 6 000 kronor om året!

Redaktionen

10 september, 2014
Hur mycket mat slänger du? Testa dig själv – spara 6 000 kr per år
Dela inlägget

Hur mycket mat slänger du i onödan? Mer än du tror garanterat. Vet du vad du kan göra för att minska ditt matsvinn? Testa dig själv på 5 min – och spara både miljö och 6 000 kronor om året!

28 kilo i soptunnan, 26 kilo i slasken – det är mängden mat vi slänger i onödan per person och år i Sverige. Hur mycket mat slänger du i onödan egentligen? Nu lanserar Livsmedelsverket testet Matsvinnskollen, ett enkelt sätt att se över sitt eget matsvinn och spara både pengar och miljö.

Svensken tror inte att de slänger mat
I Sverige slänger vi i genomsnitt 28 kilo mat per person i onödan varje år – och häller ut 26 kilo flytande mat i slasken. Samtidigt visar undersökningar att de flesta tror att de inte slänger någon mat alls.

Spara 6000 kronor per år
En vanlig barnfamilj kan spara minst 3 000-6 000 kronor per år på att minska sitt svinn. Samtidigt vet man att de flesta tror att de inte slänger någon mat alls.
– Anta att en vanlig brödskiva väger 30 gram. Slänger man två brödskivor i veckan blir det på ett år 3,1 kilo svinn. Och det bara bröd. Lägg sedan till frukt som ligger för länge, mat som glöms i kylen. Små grejer som tillsammans snabbt når upp till stora mängder på ett år, säger Ingela Dahlin, projektledare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Motsvarar 500 000 ton växthusgaser
Att producera mat belastar både klimat och miljö. Bara den mat som kastas i soptunnan från hushållen i Sverige under ett år motsvarar ett utsläpp på 500 000 ton växthusgaser. Det är nästan lika mycket som utsläppen från 200 000 bilar under ett år.

Gör testet
Genom att svara på några frågor får du en uppfattning om hur bra du är på att ta vara på maten och hur du kan minska svinnet. Testet tar inte mer än fem minuter. Du hittar testet Matsvinnskollen här.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Tipsen från Livsmedelsverket för att minska svinnet är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön.

Här är några av dem:

  • Ät upp maten du köper hem.
  • Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.

Källa: Livsmedelsverket

Annons
Annons