Hur mycket socker kommer du att äta i påsk? | Kurera.se
Johanna Bjurström

Foto: Roger Ottosson

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Fakta

Johanna Bjurström är mamma till två tonårsbarn och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. Hon är också föreläsare och författare inom hälsogenren samt coach, utbildad homeopat, mikronäringsterapeut, funktionsmedicinare, PT, hud- och näringsterapeut. Hon håller också i utbildningar där man kan läsa till holistisk hälso- och livsstilscoach.
Läs mer om henne på hennes hemsida Johannabjurstrom.se

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om.
Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid.
Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.

Så här på påsktider är det socker som står i fokus för de flesta av oss. Jag kommer ihåg när jag själv var liten och väntade på att få leta efter mitt påskägg. Det var oftast fullt av choklad då min mamma redan då var motståndare till "färgglada kemikaliegodisar", som hon kallade det. Jag tyckte nog det var mer spännande med själva skattjakten än vad som var i ägget.
Så jag tänkte att lite fakta om hur din kropp påverkas av socker sitter ju inte fel en helg som denna!

► Läs också: 8 nyttigare – men lika goda – tips på påskgodis

 

Därför uppstår näringsbrister i kroppen
• Stress
• Socker
• Mediciner och vaccinationer
• Alkohol
• Depression med negativa tankar
• Elektromagnestisk strålning
• Matintoleranser
• Ensidig kost och processad mat
• Uppvärmning i mikro
• Kemikalier, tungmetaller, tillsatser, besprutad mat
• Du tuggar maten för dåligt

► Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Vad händer i kroppen när jag äter socker?
Socker är en stor anledning till att man får näringsbrister. När du stoppar i dig exempelvis godis börjar din kropp till exempel direkt att jobba och bearbeta den höga konsumtion av socker som kommer in i din kropp. Visste du till exempel att ditt immunförsvar sänks under flera timmar efter att du ätit socker?
Här följer lite mer om vad som händer i din kropp vid sockerintag.

1. Dina nivåer av kortisol höjs motverkar fettförbränningen och stimulerar sockerförbränningen. Det blir ett hårt arbete för dina arbetshästar (binjurarna). Du går snabbare upp i vikt när detta sker.
2. Musklerna börjar använda upp sitt socker.
3. Blodsockret börjar falla.
4. Hjärnan beordrar dig att äta mer socker.
5. Mer kortisol utsöndras om du äter ytterligare mer socker för att balansera din sockernivå.
6. Cykeln börjar om på nummer 2.

► Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

 

Johanna Bjurström

Johanna Bjurström

"Har du ett högt blodtryck har du oftast även ett högt blodsocker"
Efter att du ätit socker känner du dig tillfälligt pigg, men efter någon timme sjunker din energinivå igen och du kan känna dig helt slut.
Du kan vara hur avslappnad och stressfri som helst för övrigt, men äter du mycket socker reagerar kroppen precis på samma sätt som om du stressar mycket. Hjärt- och kärlsjukdomar är direkt kopplade till obalanser med blodsockret. Det hänger oftast samman. Har du ett högt blodtryck har du oftast även ett högt blodsocker. Genom att sänka blodsockret kan du även sänka ditt höga blodtryck.

Det samma händer i kroppen när små barn blir ”försockrade.” Det är kortisolet som utsöndras från binjurarna som gör barnen spralliga. När det sjunker blir de i stället utmattade. Dessa påfrestningar är inte bra för ett litet barn.

► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

 

Vad kan jag göra för att minska mitt sockersug?
Ät regelbundet minst fem gånger per dag och undvik både blodsockerfall och blodsockertoppar. Ät mindre socker och snabba kolhydrater och ät bättre fetter (avokado, nötter, olivolja, kokosolja samt omega-3) och bra källor till protein (moringa, quinoa, hampa, chia och bovete) som mättar och neutraliserar dina sockernivåer.

Jag brukar rekommendera att du vid högtider fyller din tallrik med 50 procent grönt och sedan fyller upp med de andra godsakerna på resten av tallriken. När du börjar att äta ska du tugga maten minst 30 gånger. Då maxar du din näring ytterligare!

Härlig påsk på dig!

Av Johanna Bjurström, coach och föreläsare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Johanna Bjurström är mamma till två tonårsbarn och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. Hon är också föreläsare och författare inom hälsogenren samt coach, utbildad homeopat, mikronäringsterapeut, funktionsmedicinare, PT, hud- och näringsterapeut. Hon håller också i utbildningar där man kan läsa till holistisk hälso- och livsstilscoach.
Läs mer om henne på hennes hemsida Johannabjurstrom.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.