Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Katt ligger och blundar i famnen på en tjej

Husdjur värdefullt stöd i familjer med autistiska barn

Ny forskning från USA visar att en hund eller katt i familjen innebär ett stöd i form av både minskad oro och lägre stress hos såväl autistiska barn som deras föräldrar.

Det är ny forskning från University of Missouri-Columbia som visat att starka band skapas mellan husdjur och autistiska barn samt deras föräldrar. Föräldrarna, som ofta känner sig överväldigade av ansvar för sina barn, rapporterade minskad stress tack vare husdjuret.

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Starka band skapades
Forskaren Gretchen Carlisle vid universitetets veterinärmedicinska college undersökte för- och nackdelar med att ha en katt eller hund i hushållet, bland fler än 700 familjer i ett nätverk av familjer med autistiska barn. Hon fann, att trots det ansvar som ett husdjur innebär, så kände både barn och föräldrar ett starkt band till sina husdjur.

Eftersom några av utmaningarna hos autistiska barn består av oro, ängslan och svårigheter att kommunicera – samtidigt som husdjur kan bidra till att just höja nivån av social interaktion och minska oro – kan husdjur erbjuda stöd och tröst, inte bara till barnen utan även föräldrarna.

 

Att äga hund eller katt var vidare inte förknippat med  stress hos föräldrarna som man kanske skulle kunna tro – och fler husdjur gav fler upplevda fördelar.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Matcha djuret till familjen
Gretchen Carlisle rekommenderar dock de föräldrar som funderar på att skaffa husdjur att involvera barnet i beslutsfattandet och att se till att djurets aktivitetsnivå matchar barnets. En del autistiska barn har särskild känslighet, och en stor och högt skällande hund med hög aktivitetsnivå är därför kanske inte att föredra till just dessa barn. Då kan till exempel en lugn katt vara bättre. Så det gäller förstås att matcha ett passande husdjur till sin familj.

Källa: Science Daily

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.