Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

I dag är jordens resurser förbrukade för det här året

Från och med i dag, den 8 augusti, har vi konsumerat så mycket resurser som jorden orkar förse oss med på ett år.
I dag uppmärksammas därför den så kallade "Earth Overshoot Day".

I år infaller Earth Overshoot Day rekordtidig, det vill säga just i dag den 8 augusti. Och vad som är oroväckande är att datumet för vår konsumtion av jordens resurser under ett år flyttas åt fel håll hela tiden.

►Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa

Trenden måste vända
Misshushållning med jordens naturresurser är en av våra största utmaningar som handlar om både miljö och ekonomi.
Senaste gången vi ska ha levt ekologiskt hållbart och alltså inte konsumerat mer resurser än vi skapat ska ha varit i mitten av 70-talet.
På dryg sju månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år.
Under resten av året kommer vi att leva över jordens tillgångar. Det betyder att vi behöver drygt ett och ett halvt jordklot för att matcha människans konsumtion på jorden. Om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt två planeter till.

 

►Läs också: Klädbytardagen – för bättre miljö

Konsumera mindre
Oavsett hur mycket pengar vi har går det inte att konsumera mer än vad jorden förmår att återskapa. Framförallt behöver vi sluta lagra mer koldioxid i atmosfären och förändra konsumtionsvanorna av och förbruka mindre energi.
Du och jag kan därför göra stor skillnad genom att äta mer vegetariskt, låta bilen stå så mycket det går, semestra miljövänligt, handla mindre och när vi konsumerar välja second hand om det går. Och varför inte laga när något går sänder istället för att slänga och köpa nytt.

Här är tidigare års datumen på när Earth Overshoot Day har inträffat sedan 1987:
1987 - 19 december
1990 - 7 december
1995 - 21 november
2000 - 1 november
2005 - 20 oktober
2007 - 26 oktober
2008 - 23 september
2009 - 25 september
2010 - 21 augusti
2011 - 27 september
2012 - 22 augusti
2013 - 20 augusti
2014 - 19 augusti
2015 - 13 augusti
2016 - 8 augusti

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.