“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

Trots att kritiken och motståndet växer bland forskare, läkare och politiker samt bland miljö- och hälsomedvetna både i Sverige och internationellt behandlar få artiklar och inslag hälso- och miljöriskerna med 5G. Snarare har de stora medierna hävdat att det helt skulle saknas vetenskapliga belägg för hälsorisker samt att kritiken mot 5G skulle komma från Ryssland. SVT hade den 25 januari 2020 exempelvis inslag som ensidigt återgav de stora telekombolagens och myndigheternas hållning. Representanter för de många kritiska forskarna eller kritiska insatta svenskar fick inte lägga fram sin bild av riskerna

Över 260 vetenskapsmän och läkare – övervägande från Europa och Nordamerika – har undertecknat en gemensam appell om att 5G bör stoppas på grund av potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa. De pekar på att vår exponering för strålning från redan idag befintlig teknik som 4G, 3G och WiFi är bevisat skadlig och 5G kommer medföra en massiv strålningsökning. Det saknas helt forskning som visar att 5G är säkert för hälsan och miljön. Ett stort antal forskare verksamma på området – 252 har undertecknat EMF Scientist Appeal  – anser vi måste skyddas bättre mot mikrovågsstrålning och att allmänheten samt läkarkåren behöver informeras om riskerna.

 

LÄS OCKSÅ: Rekommendationerna för insjöfisk kan sänkas drastiskt

5G ska ge högre överföringshastighet av data trådlöst. För att åstadkomma detta avser telekombolagen öka styrkan i den utsända effekten, koncentrera strålningen i smala stråk och sända mycket starka strålningspulser. Dessutom avser man mångdubbla antalet basstationer som placeras närmare oss människor. 5G kommer även att använda mycket höga frekvenser, så kallade millimetervågor. Forskare drar slutsatser att 5G kan orsaka permanenta vävnadsskador redan efter kort exponering.

Strålningen från 5G ökar så massivt att telekombolagen har övertygat beslutsfattare i Belgien att höja gränsvärdet drygt 20 gånger jämfört med det som gällde för 3G – annars kan 5G inte byggas ut.  Ändå har 5G stoppats i Bryssel på grund av oklarheter om hur det höjda värdets efterlevnad ska kontrolleras.

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

I Italien motsätter sig drygt 100 kommuner 5G. I Schweiz är över hälften av befolkningen motståndare till att 5G byggs ut och 58 procent befarar att 5G kan vara skadligt för hälsan. Kantonerna Genève, Jura och Vaud införde under våren 2019 regionala moratorium för fortsatt utbyggnad av 5G vilket innebär att utbyggnaden där tillfälligt stoppats i avvaktan på en nationell utredning om hälso- och miljörisker med 5G. I Genève vill de lokala politikerna att det tillfälliga stoppet gäller tills att vetenskapliga studier, som är oberoende från industrin, visar att 5G inte är skadligt för den mänskliga kroppen.

Men trots de regionala besluten startade Swisscom i april 2019 5G över hela Schweiz. Strax därpå kom rapporter från tidigare friska personer som drabbats av typiska ohälsosymtom från mikrovågsstrålning där 5G startades som huvudvärk, tinnitus, tryck över bröstet eller hjärtpåverkan och sömnsvårigheter.

 

I Sverige startades tester av 5G på olika platser under 2019 och vi i Strålskyddsstiftelsen har nåtts av rapporter om ohälsa som relateras till 5G-testerna. Symtom som rapporterats är tinnitus, tryck i trumhinnan, onormal trötthet, sömnsvårigheter, brännande känsla och stickningar i huden, känsla av uppvärmning inombords, koncentrationsproblem, yrsel, stickningar i ögonen, synrubbningar, muskelsvaghet och huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Mona Nilsson

Dessa och liknande symtom är redan för 50 år sedan beskrivna i den ryska medicinska och vetenskapliga litteraturen som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning. Det kallades för mikrovågssyndromet och har sitt ursprung i påverkan på hjärtats, hormonsystemets och det centrala nervsystemets funktion. Samma symtom har under senare år upprepat visats i vetenskapliga studier av människor exponerade för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Därtill har skador på spermier och ögon visats liksom förhöjd risk för cancer, DNA-skador och oxidativ stress samt skador på hjärnan som kan leda till neurodegenerativa sjukdomar. Enligt ledande forskare är bevisen tillräckliga för klassa strålningen som ”cancerogen för människa”.

 

Tyvärr ser vi i hälsostatistiken att dessa sedan lång tid kända effekter på grund av mikrovågsstrålning ökar: den psykiska ohälsan, antalet fall av cancer i huvud- och halsområdet, särskilt sköldkörtelcancer samt antalet patienter som vårdas för hjärntumör. Dessutom ökar grå starr och grön starr bland unga under 50 år. 

Den amerikanske advokaten, Robert F Kennedy Jr, brorson till president John F Kennedy har sagt att ”5G är en stor mardröm”. Utifrån den kunskap som finns om skadliga effekter av mikrovågstrålning måste jag hålla med. Tveklöst utgör 5G stor fara för vår hälsa och för miljön. I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde utbyggnaden stoppas.

Av Mona Nilsson, journalist och ordförande Strålskyddsstiftelsen

Samtliga källor finns länkade till i texten

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och de åsikter som framförs på Kurera debatt behöver alltså inte vara åsikter som Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt? Kontakta redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som tar sig i nacken

Så kan du få bukt med ryggvärk

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Fyra zucchinis i olika färger

Goda recept med zucchini

Recept

Har du en trädgård som kryllar av zucchini  - men ingen aning vad du ska göra med den? Det finns oändliga sätt att tillaga denna mångsidiga grönsak som kommer i olika färger och former. Varför inte testa Ulrika Davidssons squashrullar med fetaost?  

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Eko/miljö

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

 

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

 

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

 

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

 

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.