Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

Trots att kritiken och motståndet växer bland forskare, läkare och politiker samt bland miljö- och hälsomedvetna både i Sverige och internationellt behandlar få artiklar och inslag hälso- och miljöriskerna med 5G. Snarare har de stora medierna hävdat att det helt skulle saknas vetenskapliga belägg för hälsorisker samt att kritiken mot 5G skulle komma från Ryssland. SVT hade den 25 januari 2020 exempelvis inslag som ensidigt återgav de stora telekombolagens och myndigheternas hållning. Representanter för de många kritiska forskarna eller kritiska insatta svenskar fick inte lägga fram sin bild av riskerna

Över 260 vetenskapsmän och läkare – övervägande från Europa och Nordamerika – har undertecknat en gemensam appell om att 5G bör stoppas på grund av potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa. De pekar på att vår exponering för strålning från redan idag befintlig teknik som 4G, 3G och WiFi är bevisat skadlig och 5G kommer medföra en massiv strålningsökning. Det saknas helt forskning som visar att 5G är säkert för hälsan och miljön. Ett stort antal forskare verksamma på området – 252 har undertecknat EMF Scientist Appeal  – anser vi måste skyddas bättre mot mikrovågsstrålning och att allmänheten samt läkarkåren behöver informeras om riskerna.

 

LÄS OCKSÅ: Rekommendationerna för insjöfisk kan sänkas drastiskt

5G ska ge högre överföringshastighet av data trådlöst. För att åstadkomma detta avser telekombolagen öka styrkan i den utsända effekten, koncentrera strålningen i smala stråk och sända mycket starka strålningspulser. Dessutom avser man mångdubbla antalet basstationer som placeras närmare oss människor. 5G kommer även att använda mycket höga frekvenser, så kallade millimetervågor. Forskare drar slutsatser att 5G kan orsaka permanenta vävnadsskador redan efter kort exponering.

Strålningen från 5G ökar så massivt att telekombolagen har övertygat beslutsfattare i Belgien att höja gränsvärdet drygt 20 gånger jämfört med det som gällde för 3G – annars kan 5G inte byggas ut.  Ändå har 5G stoppats i Bryssel på grund av oklarheter om hur det höjda värdets efterlevnad ska kontrolleras.

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

I Italien motsätter sig drygt 100 kommuner 5G. I Schweiz är över hälften av befolkningen motståndare till att 5G byggs ut och 58 procent befarar att 5G kan vara skadligt för hälsan. Kantonerna Genève, Jura och Vaud införde under våren 2019 regionala moratorium för fortsatt utbyggnad av 5G vilket innebär att utbyggnaden där tillfälligt stoppats i avvaktan på en nationell utredning om hälso- och miljörisker med 5G. I Genève vill de lokala politikerna att det tillfälliga stoppet gäller tills att vetenskapliga studier, som är oberoende från industrin, visar att 5G inte är skadligt för den mänskliga kroppen.

Men trots de regionala besluten startade Swisscom i april 2019 5G över hela Schweiz. Strax därpå kom rapporter från tidigare friska personer som drabbats av typiska ohälsosymtom från mikrovågsstrålning där 5G startades som huvudvärk, tinnitus, tryck över bröstet eller hjärtpåverkan och sömnsvårigheter.

 

I Sverige startades tester av 5G på olika platser under 2019 och vi i Strålskyddsstiftelsen har nåtts av rapporter om ohälsa som relateras till 5G-testerna. Symtom som rapporterats är tinnitus, tryck i trumhinnan, onormal trötthet, sömnsvårigheter, brännande känsla och stickningar i huden, känsla av uppvärmning inombords, koncentrationsproblem, yrsel, stickningar i ögonen, synrubbningar, muskelsvaghet och huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Mona Nilsson

Dessa och liknande symtom är redan för 50 år sedan beskrivna i den ryska medicinska och vetenskapliga litteraturen som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning. Det kallades för mikrovågssyndromet och har sitt ursprung i påverkan på hjärtats, hormonsystemets och det centrala nervsystemets funktion. Samma symtom har under senare år upprepat visats i vetenskapliga studier av människor exponerade för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Därtill har skador på spermier och ögon visats liksom förhöjd risk för cancer, DNA-skador och oxidativ stress samt skador på hjärnan som kan leda till neurodegenerativa sjukdomar. Enligt ledande forskare är bevisen tillräckliga för klassa strålningen som ”cancerogen för människa”.

 

Tyvärr ser vi i hälsostatistiken att dessa sedan lång tid kända effekter på grund av mikrovågsstrålning ökar: den psykiska ohälsan, antalet fall av cancer i huvud- och halsområdet, särskilt sköldkörtelcancer samt antalet patienter som vårdas för hjärntumör. Dessutom ökar grå starr och grön starr bland unga under 50 år. 

Den amerikanske advokaten, Robert F Kennedy Jr, brorson till president John F Kennedy har sagt att ”5G är en stor mardröm”. Utifrån den kunskap som finns om skadliga effekter av mikrovågstrålning måste jag hålla med. Tveklöst utgör 5G stor fara för vår hälsa och för miljön. I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde utbyggnaden stoppas.

Av Mona Nilsson, journalist och ordförande Strålskyddsstiftelsen

Samtliga källor finns länkade till i texten

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och de åsikter som framförs på Kurera debatt behöver alltså inte vara åsikter som Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt? Kontakta redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

 

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant.