Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

Trots att kritiken och motståndet växer bland forskare, läkare och politiker samt bland miljö- och hälsomedvetna både i Sverige och internationellt behandlar få artiklar och inslag hälso- och miljöriskerna med 5G. Snarare har de stora medierna hävdat att det helt skulle saknas vetenskapliga belägg för hälsorisker samt att kritiken mot 5G skulle komma från Ryssland. SVT hade den 25 januari 2020 exempelvis inslag som ensidigt återgav de stora telekombolagens och myndigheternas hållning. Representanter för de många kritiska forskarna eller kritiska insatta svenskar fick inte lägga fram sin bild av riskerna

Över 260 vetenskapsmän och läkare – övervägande från Europa och Nordamerika – har undertecknat en gemensam appell om att 5G bör stoppas på grund av potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa. De pekar på att vår exponering för strålning från redan idag befintlig teknik som 4G, 3G och WiFi är bevisat skadlig och 5G kommer medföra en massiv strålningsökning. Det saknas helt forskning som visar att 5G är säkert för hälsan och miljön. Ett stort antal forskare verksamma på området – 252 har undertecknat EMF Scientist Appeal  – anser vi måste skyddas bättre mot mikrovågsstrålning och att allmänheten samt läkarkåren behöver informeras om riskerna.

 

LÄS OCKSÅ: Rekommendationerna för insjöfisk kan sänkas drastiskt

5G ska ge högre överföringshastighet av data trådlöst. För att åstadkomma detta avser telekombolagen öka styrkan i den utsända effekten, koncentrera strålningen i smala stråk och sända mycket starka strålningspulser. Dessutom avser man mångdubbla antalet basstationer som placeras närmare oss människor. 5G kommer även att använda mycket höga frekvenser, så kallade millimetervågor. Forskare drar slutsatser att 5G kan orsaka permanenta vävnadsskador redan efter kort exponering.

Strålningen från 5G ökar så massivt att telekombolagen har övertygat beslutsfattare i Belgien att höja gränsvärdet drygt 20 gånger jämfört med det som gällde för 3G – annars kan 5G inte byggas ut.  Ändå har 5G stoppats i Bryssel på grund av oklarheter om hur det höjda värdets efterlevnad ska kontrolleras.

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

I Italien motsätter sig drygt 100 kommuner 5G. I Schweiz är över hälften av befolkningen motståndare till att 5G byggs ut och 58 procent befarar att 5G kan vara skadligt för hälsan. Kantonerna Genève, Jura och Vaud införde under våren 2019 regionala moratorium för fortsatt utbyggnad av 5G vilket innebär att utbyggnaden där tillfälligt stoppats i avvaktan på en nationell utredning om hälso- och miljörisker med 5G. I Genève vill de lokala politikerna att det tillfälliga stoppet gäller tills att vetenskapliga studier, som är oberoende från industrin, visar att 5G inte är skadligt för den mänskliga kroppen.

Men trots de regionala besluten startade Swisscom i april 2019 5G över hela Schweiz. Strax därpå kom rapporter från tidigare friska personer som drabbats av typiska ohälsosymtom från mikrovågsstrålning där 5G startades som huvudvärk, tinnitus, tryck över bröstet eller hjärtpåverkan och sömnsvårigheter.

 

I Sverige startades tester av 5G på olika platser under 2019 och vi i Strålskyddsstiftelsen har nåtts av rapporter om ohälsa som relateras till 5G-testerna. Symtom som rapporterats är tinnitus, tryck i trumhinnan, onormal trötthet, sömnsvårigheter, brännande känsla och stickningar i huden, känsla av uppvärmning inombords, koncentrationsproblem, yrsel, stickningar i ögonen, synrubbningar, muskelsvaghet och huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Mona Nilsson

Dessa och liknande symtom är redan för 50 år sedan beskrivna i den ryska medicinska och vetenskapliga litteraturen som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning. Det kallades för mikrovågssyndromet och har sitt ursprung i påverkan på hjärtats, hormonsystemets och det centrala nervsystemets funktion. Samma symtom har under senare år upprepat visats i vetenskapliga studier av människor exponerade för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Därtill har skador på spermier och ögon visats liksom förhöjd risk för cancer, DNA-skador och oxidativ stress samt skador på hjärnan som kan leda till neurodegenerativa sjukdomar. Enligt ledande forskare är bevisen tillräckliga för klassa strålningen som ”cancerogen för människa”.

 

Tyvärr ser vi i hälsostatistiken att dessa sedan lång tid kända effekter på grund av mikrovågsstrålning ökar: den psykiska ohälsan, antalet fall av cancer i huvud- och halsområdet, särskilt sköldkörtelcancer samt antalet patienter som vårdas för hjärntumör. Dessutom ökar grå starr och grön starr bland unga under 50 år. 

Den amerikanske advokaten, Robert F Kennedy Jr, brorson till president John F Kennedy har sagt att ”5G är en stor mardröm”. Utifrån den kunskap som finns om skadliga effekter av mikrovågstrålning måste jag hålla med. Tveklöst utgör 5G stor fara för vår hälsa och för miljön. I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde utbyggnaden stoppas.

Av Mona Nilsson, journalist och ordförande Strålskyddsstiftelsen

Samtliga källor finns länkade till i texten

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och de åsikter som framförs på Kurera debatt behöver alltså inte vara åsikter som Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt? Kontakta redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!