“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

Trots att kritiken och motståndet växer bland forskare, läkare och politiker samt bland miljö- och hälsomedvetna både i Sverige och internationellt behandlar få artiklar och inslag hälso- och miljöriskerna med 5G. Snarare har de stora medierna hävdat att det helt skulle saknas vetenskapliga belägg för hälsorisker samt att kritiken mot 5G skulle komma från Ryssland. SVT hade den 25 januari 2020 exempelvis inslag som ensidigt återgav de stora telekombolagens och myndigheternas hållning. Representanter för de många kritiska forskarna eller kritiska insatta svenskar fick inte lägga fram sin bild av riskerna

Över 260 vetenskapsmän och läkare – övervägande från Europa och Nordamerika – har undertecknat en gemensam appell om att 5G bör stoppas på grund av potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa. De pekar på att vår exponering för strålning från redan idag befintlig teknik som 4G, 3G och WiFi är bevisat skadlig och 5G kommer medföra en massiv strålningsökning. Det saknas helt forskning som visar att 5G är säkert för hälsan och miljön. Ett stort antal forskare verksamma på området – 252 har undertecknat EMF Scientist Appeal  – anser vi måste skyddas bättre mot mikrovågsstrålning och att allmänheten samt läkarkåren behöver informeras om riskerna.

 

LÄS OCKSÅ: Rekommendationerna för insjöfisk kan sänkas drastiskt

5G ska ge högre överföringshastighet av data trådlöst. För att åstadkomma detta avser telekombolagen öka styrkan i den utsända effekten, koncentrera strålningen i smala stråk och sända mycket starka strålningspulser. Dessutom avser man mångdubbla antalet basstationer som placeras närmare oss människor. 5G kommer även att använda mycket höga frekvenser, så kallade millimetervågor. Forskare drar slutsatser att 5G kan orsaka permanenta vävnadsskador redan efter kort exponering.

Strålningen från 5G ökar så massivt att telekombolagen har övertygat beslutsfattare i Belgien att höja gränsvärdet drygt 20 gånger jämfört med det som gällde för 3G – annars kan 5G inte byggas ut.  Ändå har 5G stoppats i Bryssel på grund av oklarheter om hur det höjda värdets efterlevnad ska kontrolleras.

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

I Italien motsätter sig drygt 100 kommuner 5G. I Schweiz är över hälften av befolkningen motståndare till att 5G byggs ut och 58 procent befarar att 5G kan vara skadligt för hälsan. Kantonerna Genève, Jura och Vaud införde under våren 2019 regionala moratorium för fortsatt utbyggnad av 5G vilket innebär att utbyggnaden där tillfälligt stoppats i avvaktan på en nationell utredning om hälso- och miljörisker med 5G. I Genève vill de lokala politikerna att det tillfälliga stoppet gäller tills att vetenskapliga studier, som är oberoende från industrin, visar att 5G inte är skadligt för den mänskliga kroppen.

Men trots de regionala besluten startade Swisscom i april 2019 5G över hela Schweiz. Strax därpå kom rapporter från tidigare friska personer som drabbats av typiska ohälsosymtom från mikrovågsstrålning där 5G startades som huvudvärk, tinnitus, tryck över bröstet eller hjärtpåverkan och sömnsvårigheter.

 

I Sverige startades tester av 5G på olika platser under 2019 och vi i Strålskyddsstiftelsen har nåtts av rapporter om ohälsa som relateras till 5G-testerna. Symtom som rapporterats är tinnitus, tryck i trumhinnan, onormal trötthet, sömnsvårigheter, brännande känsla och stickningar i huden, känsla av uppvärmning inombords, koncentrationsproblem, yrsel, stickningar i ögonen, synrubbningar, muskelsvaghet och huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Mona Nilsson

Dessa och liknande symtom är redan för 50 år sedan beskrivna i den ryska medicinska och vetenskapliga litteraturen som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning. Det kallades för mikrovågssyndromet och har sitt ursprung i påverkan på hjärtats, hormonsystemets och det centrala nervsystemets funktion. Samma symtom har under senare år upprepat visats i vetenskapliga studier av människor exponerade för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Därtill har skador på spermier och ögon visats liksom förhöjd risk för cancer, DNA-skador och oxidativ stress samt skador på hjärnan som kan leda till neurodegenerativa sjukdomar. Enligt ledande forskare är bevisen tillräckliga för klassa strålningen som ”cancerogen för människa”.

 

Tyvärr ser vi i hälsostatistiken att dessa sedan lång tid kända effekter på grund av mikrovågsstrålning ökar: den psykiska ohälsan, antalet fall av cancer i huvud- och halsområdet, särskilt sköldkörtelcancer samt antalet patienter som vårdas för hjärntumör. Dessutom ökar grå starr och grön starr bland unga under 50 år. 

Den amerikanske advokaten, Robert F Kennedy Jr, brorson till president John F Kennedy har sagt att ”5G är en stor mardröm”. Utifrån den kunskap som finns om skadliga effekter av mikrovågstrålning måste jag hålla med. Tveklöst utgör 5G stor fara för vår hälsa och för miljön. I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde utbyggnaden stoppas.

Av Mona Nilsson, journalist och ordförande Strålskyddsstiftelsen

Samtliga källor finns länkade till i texten

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och de åsikter som framförs på Kurera debatt behöver alltså inte vara åsikter som Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt? Kontakta redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

 

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.