“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

Trots att kritiken och motståndet växer bland forskare, läkare och politiker samt bland miljö- och hälsomedvetna både i Sverige och internationellt behandlar få artiklar och inslag hälso- och miljöriskerna med 5G. Snarare har de stora medierna hävdat att det helt skulle saknas vetenskapliga belägg för hälsorisker samt att kritiken mot 5G skulle komma från Ryssland. SVT hade den 25 januari 2020 exempelvis inslag som ensidigt återgav de stora telekombolagens och myndigheternas hållning. Representanter för de många kritiska forskarna eller kritiska insatta svenskar fick inte lägga fram sin bild av riskerna

Över 260 vetenskapsmän och läkare – övervägande från Europa och Nordamerika – har undertecknat en gemensam appell om att 5G bör stoppas på grund av potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa. De pekar på att vår exponering för strålning från redan idag befintlig teknik som 4G, 3G och WiFi är bevisat skadlig och 5G kommer medföra en massiv strålningsökning. Det saknas helt forskning som visar att 5G är säkert för hälsan och miljön. Ett stort antal forskare verksamma på området – 252 har undertecknat EMF Scientist Appeal  – anser vi måste skyddas bättre mot mikrovågsstrålning och att allmänheten samt läkarkåren behöver informeras om riskerna.

 

LÄS OCKSÅ: Rekommendationerna för insjöfisk kan sänkas drastiskt

5G ska ge högre överföringshastighet av data trådlöst. För att åstadkomma detta avser telekombolagen öka styrkan i den utsända effekten, koncentrera strålningen i smala stråk och sända mycket starka strålningspulser. Dessutom avser man mångdubbla antalet basstationer som placeras närmare oss människor. 5G kommer även att använda mycket höga frekvenser, så kallade millimetervågor. Forskare drar slutsatser att 5G kan orsaka permanenta vävnadsskador redan efter kort exponering.

Strålningen från 5G ökar så massivt att telekombolagen har övertygat beslutsfattare i Belgien att höja gränsvärdet drygt 20 gånger jämfört med det som gällde för 3G – annars kan 5G inte byggas ut.  Ändå har 5G stoppats i Bryssel på grund av oklarheter om hur det höjda värdets efterlevnad ska kontrolleras.

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

I Italien motsätter sig drygt 100 kommuner 5G. I Schweiz är över hälften av befolkningen motståndare till att 5G byggs ut och 58 procent befarar att 5G kan vara skadligt för hälsan. Kantonerna Genève, Jura och Vaud införde under våren 2019 regionala moratorium för fortsatt utbyggnad av 5G vilket innebär att utbyggnaden där tillfälligt stoppats i avvaktan på en nationell utredning om hälso- och miljörisker med 5G. I Genève vill de lokala politikerna att det tillfälliga stoppet gäller tills att vetenskapliga studier, som är oberoende från industrin, visar att 5G inte är skadligt för den mänskliga kroppen.

Men trots de regionala besluten startade Swisscom i april 2019 5G över hela Schweiz. Strax därpå kom rapporter från tidigare friska personer som drabbats av typiska ohälsosymtom från mikrovågsstrålning där 5G startades som huvudvärk, tinnitus, tryck över bröstet eller hjärtpåverkan och sömnsvårigheter.

 

I Sverige startades tester av 5G på olika platser under 2019 och vi i Strålskyddsstiftelsen har nåtts av rapporter om ohälsa som relateras till 5G-testerna. Symtom som rapporterats är tinnitus, tryck i trumhinnan, onormal trötthet, sömnsvårigheter, brännande känsla och stickningar i huden, känsla av uppvärmning inombords, koncentrationsproblem, yrsel, stickningar i ögonen, synrubbningar, muskelsvaghet och huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Mona Nilsson

Dessa och liknande symtom är redan för 50 år sedan beskrivna i den ryska medicinska och vetenskapliga litteraturen som en effekt av exponering för mikrovågsstrålning. Det kallades för mikrovågssyndromet och har sitt ursprung i påverkan på hjärtats, hormonsystemets och det centrala nervsystemets funktion. Samma symtom har under senare år upprepat visats i vetenskapliga studier av människor exponerade för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Därtill har skador på spermier och ögon visats liksom förhöjd risk för cancer, DNA-skador och oxidativ stress samt skador på hjärnan som kan leda till neurodegenerativa sjukdomar. Enligt ledande forskare är bevisen tillräckliga för klassa strålningen som ”cancerogen för människa”.

 

Tyvärr ser vi i hälsostatistiken att dessa sedan lång tid kända effekter på grund av mikrovågsstrålning ökar: den psykiska ohälsan, antalet fall av cancer i huvud- och halsområdet, särskilt sköldkörtelcancer samt antalet patienter som vårdas för hjärntumör. Dessutom ökar grå starr och grön starr bland unga under 50 år. 

Den amerikanske advokaten, Robert F Kennedy Jr, brorson till president John F Kennedy har sagt att ”5G är en stor mardröm”. Utifrån den kunskap som finns om skadliga effekter av mikrovågstrålning måste jag hålla med. Tveklöst utgör 5G stor fara för vår hälsa och för miljön. I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde utbyggnaden stoppas.

Av Mona Nilsson, journalist och ordförande Strålskyddsstiftelsen

Samtliga källor finns länkade till i texten

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och de åsikter som framförs på Kurera debatt behöver alltså inte vara åsikter som Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt? Kontakta redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Namn: Mona Nilsson
Gör: Journalist och ordförande i Strålsyddstiftelsen och författare till boken "Mobiltelefonins hälsorisker"
Läs mer om Strålskyddsstiftelsens arbete här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.