kvinna som har ont i magen

IBS? Så här bör du äta

Problemmage? Det finns hjälp att få.
Kureras expert Cathrine Schück guidar dig till hur du lindrar dina besvär. 

IBS är en förkortning av irritable bowel syndrome (kallas ibland Colon Irritable) och betyder helt enkelt att den drabbade lider av en irriterad tarm.
Den som är drabbad av IBS har därför en ökad smärtkänslighet i tarmen och tarmfloran är ofta förändrad.
Men det finns saker man kan göra själv för att lindra symptomen.

Exempelvis kan man äta enligt FODMAP, vilket står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. Denna typ av diet går ut på att man plockar bort kolhydrater som är fermenterbara och som därmed jäser i tarmen.

LÄS OCKSÅ: Vanligt med magproblem

Orsaka avföringsproblem
Till dessa kolhydrater hör till exempel fruktos, laktos och sockeralkoholer som jäser snabbt och absorberas dåligt av den som har IBS.
De har även en negativ inverkan på vätskebalansen i tarmen och kan därför orsaka avföringsproblem.

Därför är havre, psylliumfrön och SPC-flakes (hårdvalsat havre) bra för att absorbera överflödig vätska och något som gör att man kan undvika diarré.
Även blåbär har en känd stoppande effekt på tarmen och därför kan havregrynsgröt och havremjölk tillsammans med färska blåbär eller blåbärspulver vara en bra frukost.

 

Det finns även andra livsmedel som kan vara bra att dra ner på, förutom de kategorier som finns med på FODMAP.

Kureras expert Cathrine Schück, samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion.

Generellt är fett och protein lätt att tåla, men eftersom fett kan öka tarmmotoriken och därmed smärtkänsligheten så kan det vara bra att minska lite på det.

Andra livsmedel som verkar irriterande på mage och tarm är kaffe, te, alkohol och kolsyra. Gluten kan också vara bra att välja bort under en period för att se om detta minskar besvären.

Därefter kan man återinföra surdegsbröd bakat på dinkel som har en låg FODMAP och därför brukar gå bra för de flesta. De livsmedel som nästan alla med IBS reagerar på är lök, vitlök, vete och råg - så dessa kan vara extra viktigt att utesluta i alla fall under testfasen.

LÄS OCKSÅ: Fyra saker du med IBS och ballongmage bör undvika

Botar inte orsaken till problemen
Den vanligaste magmedicinen mot olika magproblem som IBS-symptom, magsår, magkatarr, smärta, sura uppstötningar och refluxsjukdom med halsbränna är syrahämmande medel som Antacida (till exempel Novalucol) och protonpumpshämmare (till exempel Omeprazol/Losec).

 

Båda verkar genom att sänka syranivån i magsäcken, men botar inte orsaken till problemen. De kan också dölja symtom på andra sjukdomar.
Syrahämmande medel gör att maten inte bryts ner ordentligt och det kan ge näringsbrist.

De matsmältningsenzymer som hjälper magen att bryta ned proteiner, kolhydrater och fett behöver syra för att fungera optimalt och syrahämmande kan förutom näringsbrist även ge tarmbesvär.

Här är några tips för att lindra din IBS.

Ta hjälp!

Att utreda just din IBS är viktigt för att må bra. Börja gärna själv genom att föra matdagbok och notera hur du mår och hur magen reagerar.

Prova dig fram!

Uteslut sådant du känner att magen reagerar på. Du kan prova att återföra livsmedlen i liten skala för att se hur magen reagerar.

LÄS OCKSÅ: Så lugnar du din problemmage – experten tipsar

Hur och varför äter du?

Vår beteende kring maten påverkar hur den tas emot i magen. Hur fort vi äter, om vi är stressade, om vi tar oss tid att sitta ner och äta i lugn och ro påverkar, liksom storleken på våra portioner.

 

Hjälp tarmen

Silicea Mag-Tarm har ett neutralt pH på ca 7,3, och verkar genom att suga upp och föra bort toxiner som tarmens skadliga mikroorganismer utsöndrar från tarminnehållet via den normala avföringen. Detta sker helt naturligt fysikaliskt genom att Siliceas molekylkomplex är positivt laddade medan skadliga toxiner är negativt laddade. 

Skydda tarmen

Tarmrengöringsprogram som Detoxner IBS verkar genom att bilda en barriär på tarmslemhinnan som hindrar skadliga bakterier från att fästa på tarmväggen och där släppa lös sina toxiner. Detoxner sätter sig också på skadliga mikroorganismers yt-epitel och gör att de inte kan fästa sig på tarmslemhinnan. Det finns bra klinisk dokumentation på god effekt på IBS och andra magproblem för både Silicea och Detoxner som är två produkter som kompletterar varandra.

 

Välj de här livsmedlen

Apelsin
Banan
Blåbär
JordgubbRipe Broccoli Cabbage Isolated on White Background
Hallon
Citron
Brie
Grädde
Laktosfritt
Mozzarella
Smör
Lagrad ost
Linfrö
Solrosfrö
Bovete
Havre
Majs
Glutenfritt
Broccoli
Gräslök
Gurka
Morot
Aubergine
Potatis

LÄS OCKSÅ: Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Undvik de här livsmedlen

Mango
Plommon
Päron
Äpple
Melon
Persika
Mjölk
Mjölkpulver
Glass
Keso
Ricotta
Färskost
Blomkål
Lök
Vitlök
Svamp
Ärtor
Sparris
Bönor
Cashewnötter
Vete
Nudlar
Pasta
Coouscous

 

Av Cathrine Schück


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

 

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

 

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.