Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som har ont i magen

IBS? Så här bör du äta

Problemmage? Det finns hjälp att få.
Kureras expert Cathrine Schück guidar dig till hur du lindrar dina besvär. 

IBS är en förkortning av irritable bowel syndrome (kallas ibland Colon Irritable) och betyder helt enkelt att den drabbade lider av en irriterad tarm.
Den som är drabbad av IBS har därför en ökad smärtkänslighet i tarmen och tarmfloran är ofta förändrad.
Men det finns saker man kan göra själv för att lindra symptomen.

Exempelvis kan man äta enligt FODMAP, vilket står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. Denna typ av diet går ut på att man plockar bort kolhydrater som är fermenterbara och som därmed jäser i tarmen.

LÄS OCKSÅ: Vanligt med magproblem

Orsaka avföringsproblem
Till dessa kolhydrater hör till exempel fruktos, laktos och sockeralkoholer som jäser snabbt och absorberas dåligt av den som har IBS.
De har även en negativ inverkan på vätskebalansen i tarmen och kan därför orsaka avföringsproblem.

Därför är havre, psylliumfrön och SPC-flakes (hårdvalsat havre) bra för att absorbera överflödig vätska och något som gör att man kan undvika diarré.
Även blåbär har en känd stoppande effekt på tarmen och därför kan havregrynsgröt och havremjölk tillsammans med färska blåbär eller blåbärspulver vara en bra frukost.

 

Det finns även andra livsmedel som kan vara bra att dra ner på, förutom de kategorier som finns med på FODMAP.

Kureras expert Cathrine Schück, samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion.

Generellt är fett och protein lätt att tåla, men eftersom fett kan öka tarmmotoriken och därmed smärtkänsligheten så kan det vara bra att minska lite på det.

Andra livsmedel som verkar irriterande på mage och tarm är kaffe, te, alkohol och kolsyra. Gluten kan också vara bra att välja bort under en period för att se om detta minskar besvären.

Därefter kan man återinföra surdegsbröd bakat på dinkel som har en låg FODMAP och därför brukar gå bra för de flesta. De livsmedel som nästan alla med IBS reagerar på är lök, vitlök, vete och råg - så dessa kan vara extra viktigt att utesluta i alla fall under testfasen.

LÄS OCKSÅ: Fyra saker du med IBS och ballongmage bör undvika

Botar inte orsaken till problemen
Den vanligaste magmedicinen mot olika magproblem som IBS-symptom, magsår, magkatarr, smärta, sura uppstötningar och refluxsjukdom med halsbränna är syrahämmande medel som Antacida (till exempel Novalucol) och protonpumpshämmare (till exempel Omeprazol/Losec).

 

Båda verkar genom att sänka syranivån i magsäcken, men botar inte orsaken till problemen. De kan också dölja symtom på andra sjukdomar.
Syrahämmande medel gör att maten inte bryts ner ordentligt och det kan ge näringsbrist.

De matsmältningsenzymer som hjälper magen att bryta ned proteiner, kolhydrater och fett behöver syra för att fungera optimalt och syrahämmande kan förutom näringsbrist även ge tarmbesvär.

Här är några tips för att lindra din IBS.

Ta hjälp!

Att utreda just din IBS är viktigt för att må bra. Börja gärna själv genom att föra matdagbok och notera hur du mår och hur magen reagerar.

Prova dig fram!

Uteslut sådant du känner att magen reagerar på. Du kan prova att återföra livsmedlen i liten skala för att se hur magen reagerar.

LÄS OCKSÅ: Så lugnar du din problemmage – experten tipsar

Hur och varför äter du?

Vår beteende kring maten påverkar hur den tas emot i magen. Hur fort vi äter, om vi är stressade, om vi tar oss tid att sitta ner och äta i lugn och ro påverkar, liksom storleken på våra portioner.

 

Hjälp tarmen

Silicea Mag-Tarm har ett neutralt pH på ca 7,3, och verkar genom att suga upp och föra bort toxiner som tarmens skadliga mikroorganismer utsöndrar från tarminnehållet via den normala avföringen. Detta sker helt naturligt fysikaliskt genom att Siliceas molekylkomplex är positivt laddade medan skadliga toxiner är negativt laddade. 

Skydda tarmen

Tarmrengöringsprogram som Detoxner IBS verkar genom att bilda en barriär på tarmslemhinnan som hindrar skadliga bakterier från att fästa på tarmväggen och där släppa lös sina toxiner. Detoxner sätter sig också på skadliga mikroorganismers yt-epitel och gör att de inte kan fästa sig på tarmslemhinnan. Det finns bra klinisk dokumentation på god effekt på IBS och andra magproblem för både Silicea och Detoxner som är två produkter som kompletterar varandra.

 

Välj de här livsmedlen

Apelsin
Banan
Blåbär
JordgubbRipe Broccoli Cabbage Isolated on White Background
Hallon
Citron
Brie
Grädde
Laktosfritt
Mozzarella
Smör
Lagrad ost
Linfrö
Solrosfrö
Bovete
Havre
Majs
Glutenfritt
Broccoli
Gräslök
Gurka
Morot
Aubergine
Potatis

LÄS OCKSÅ: Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Undvik de här livsmedlen

Mango
Plommon
Päron
Äpple
Melon
Persika
Mjölk
Mjölkpulver
Glass
Keso
Ricotta
Färskost
Blomkål
Lök
Vitlök
Svamp
Ärtor
Sparris
Bönor
Cashewnötter
Vete
Nudlar
Pasta
Coouscous

 

Av Cathrine Schück


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.