Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som har ont i magen

IBS? Så här bör du äta

Problemmage? Det finns hjälp att få.
Kureras expert Cathrine Schück guidar dig till hur du lindrar dina besvär. 

IBS är en förkortning av irritable bowel syndrome (kallas ibland Colon Irritable) och betyder helt enkelt att den drabbade lider av en irriterad tarm.
Den som är drabbad av IBS har därför en ökad smärtkänslighet i tarmen och tarmfloran är ofta förändrad.
Men det finns saker man kan göra själv för att lindra symptomen.

Exempelvis kan man äta enligt FODMAP, vilket står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. Denna typ av diet går ut på att man plockar bort kolhydrater som är fermenterbara och som därmed jäser i tarmen.

LÄS OCKSÅ: Vanligt med magproblem

Orsaka avföringsproblem
Till dessa kolhydrater hör till exempel fruktos, laktos och sockeralkoholer som jäser snabbt och absorberas dåligt av den som har IBS.
De har även en negativ inverkan på vätskebalansen i tarmen och kan därför orsaka avföringsproblem.

Därför är havre, psylliumfrön och SPC-flakes (hårdvalsat havre) bra för att absorbera överflödig vätska och något som gör att man kan undvika diarré.
Även blåbär har en känd stoppande effekt på tarmen och därför kan havregrynsgröt och havremjölk tillsammans med färska blåbär eller blåbärspulver vara en bra frukost.

 

Det finns även andra livsmedel som kan vara bra att dra ner på, förutom de kategorier som finns med på FODMAP.

Kureras expert Cathrine Schück, samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion.

Generellt är fett och protein lätt att tåla, men eftersom fett kan öka tarmmotoriken och därmed smärtkänsligheten så kan det vara bra att minska lite på det.

Andra livsmedel som verkar irriterande på mage och tarm är kaffe, te, alkohol och kolsyra. Gluten kan också vara bra att välja bort under en period för att se om detta minskar besvären.

Därefter kan man återinföra surdegsbröd bakat på dinkel som har en låg FODMAP och därför brukar gå bra för de flesta. De livsmedel som nästan alla med IBS reagerar på är lök, vitlök, vete och råg - så dessa kan vara extra viktigt att utesluta i alla fall under testfasen.

LÄS OCKSÅ: Fyra saker du med IBS och ballongmage bör undvika

Botar inte orsaken till problemen
Den vanligaste magmedicinen mot olika magproblem som IBS-symptom, magsår, magkatarr, smärta, sura uppstötningar och refluxsjukdom med halsbränna är syrahämmande medel som Antacida (till exempel Novalucol) och protonpumpshämmare (till exempel Omeprazol/Losec).

 

Båda verkar genom att sänka syranivån i magsäcken, men botar inte orsaken till problemen. De kan också dölja symtom på andra sjukdomar.
Syrahämmande medel gör att maten inte bryts ner ordentligt och det kan ge näringsbrist.

De matsmältningsenzymer som hjälper magen att bryta ned proteiner, kolhydrater och fett behöver syra för att fungera optimalt och syrahämmande kan förutom näringsbrist även ge tarmbesvär.

Här är några tips för att lindra din IBS.

Ta hjälp!

Att utreda just din IBS är viktigt för att må bra. Börja gärna själv genom att föra matdagbok och notera hur du mår och hur magen reagerar.

Prova dig fram!

Uteslut sådant du känner att magen reagerar på. Du kan prova att återföra livsmedlen i liten skala för att se hur magen reagerar.

LÄS OCKSÅ: Så lugnar du din problemmage – experten tipsar

Hur och varför äter du?

Vår beteende kring maten påverkar hur den tas emot i magen. Hur fort vi äter, om vi är stressade, om vi tar oss tid att sitta ner och äta i lugn och ro påverkar, liksom storleken på våra portioner.

 

Hjälp tarmen

Silicea Mag-Tarm har ett neutralt pH på ca 7,3, och verkar genom att suga upp och föra bort toxiner som tarmens skadliga mikroorganismer utsöndrar från tarminnehållet via den normala avföringen. Detta sker helt naturligt fysikaliskt genom att Siliceas molekylkomplex är positivt laddade medan skadliga toxiner är negativt laddade. 

Skydda tarmen

Tarmrengöringsprogram som Detoxner IBS verkar genom att bilda en barriär på tarmslemhinnan som hindrar skadliga bakterier från att fästa på tarmväggen och där släppa lös sina toxiner. Detoxner sätter sig också på skadliga mikroorganismers yt-epitel och gör att de inte kan fästa sig på tarmslemhinnan. Det finns bra klinisk dokumentation på god effekt på IBS och andra magproblem för både Silicea och Detoxner som är två produkter som kompletterar varandra.

 

Välj de här livsmedlen

Apelsin
Banan
Blåbär
JordgubbRipe Broccoli Cabbage Isolated on White Background
Hallon
Citron
Brie
Grädde
Laktosfritt
Mozzarella
Smör
Lagrad ost
Linfrö
Solrosfrö
Bovete
Havre
Majs
Glutenfritt
Broccoli
Gräslök
Gurka
Morot
Aubergine
Potatis

LÄS OCKSÅ: Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Undvik de här livsmedlen

Mango
Plommon
Päron
Äpple
Melon
Persika
Mjölk
Mjölkpulver
Glass
Keso
Ricotta
Färskost
Blomkål
Lök
Vitlök
Svamp
Ärtor
Sparris
Bönor
Cashewnötter
Vete
Nudlar
Pasta
Coouscous

 

Av Cathrine Schück


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.