kvinna som har ont i magen

IBS? Så här bör du äta

Problemmage? Det finns hjälp att få.
Kureras expert Cathrine Schück guidar dig till hur du lindrar dina besvär. 

IBS är en förkortning av irritable bowel syndrome (kallas ibland Colon Irritable) och betyder helt enkelt att den drabbade lider av en irriterad tarm.
Den som är drabbad av IBS har därför en ökad smärtkänslighet i tarmen och tarmfloran är ofta förändrad.
Men det finns saker man kan göra själv för att lindra symptomen.

Exempelvis kan man äta enligt FODMAP, vilket står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. Denna typ av diet går ut på att man plockar bort kolhydrater som är fermenterbara och som därmed jäser i tarmen.

LÄS OCKSÅ: Vanligt med magproblem

Orsaka avföringsproblem
Till dessa kolhydrater hör till exempel fruktos, laktos och sockeralkoholer som jäser snabbt och absorberas dåligt av den som har IBS.
De har även en negativ inverkan på vätskebalansen i tarmen och kan därför orsaka avföringsproblem.

Därför är havre, psylliumfrön och SPC-flakes (hårdvalsat havre) bra för att absorbera överflödig vätska och något som gör att man kan undvika diarré.
Även blåbär har en känd stoppande effekt på tarmen och därför kan havregrynsgröt och havremjölk tillsammans med färska blåbär eller blåbärspulver vara en bra frukost.

 

Det finns även andra livsmedel som kan vara bra att dra ner på, förutom de kategorier som finns med på FODMAP.

Kureras expert Cathrine Schück, samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion.

Generellt är fett och protein lätt att tåla, men eftersom fett kan öka tarmmotoriken och därmed smärtkänsligheten så kan det vara bra att minska lite på det.

Andra livsmedel som verkar irriterande på mage och tarm är kaffe, te, alkohol och kolsyra. Gluten kan också vara bra att välja bort under en period för att se om detta minskar besvären.

Därefter kan man återinföra surdegsbröd bakat på dinkel som har en låg FODMAP och därför brukar gå bra för de flesta. De livsmedel som nästan alla med IBS reagerar på är lök, vitlök, vete och råg - så dessa kan vara extra viktigt att utesluta i alla fall under testfasen.

LÄS OCKSÅ: Fyra saker du med IBS och ballongmage bör undvika

Botar inte orsaken till problemen
Den vanligaste magmedicinen mot olika magproblem som IBS-symptom, magsår, magkatarr, smärta, sura uppstötningar och refluxsjukdom med halsbränna är syrahämmande medel som Antacida (till exempel Novalucol) och protonpumpshämmare (till exempel Omeprazol/Losec).

 

Båda verkar genom att sänka syranivån i magsäcken, men botar inte orsaken till problemen. De kan också dölja symtom på andra sjukdomar.
Syrahämmande medel gör att maten inte bryts ner ordentligt och det kan ge näringsbrist.

De matsmältningsenzymer som hjälper magen att bryta ned proteiner, kolhydrater och fett behöver syra för att fungera optimalt och syrahämmande kan förutom näringsbrist även ge tarmbesvär.

Här är några tips för att lindra din IBS.

Ta hjälp!

Att utreda just din IBS är viktigt för att må bra. Börja gärna själv genom att föra matdagbok och notera hur du mår och hur magen reagerar.

Prova dig fram!

Uteslut sådant du känner att magen reagerar på. Du kan prova att återföra livsmedlen i liten skala för att se hur magen reagerar.

LÄS OCKSÅ: Så lugnar du din problemmage – experten tipsar

Hur och varför äter du?

Vår beteende kring maten påverkar hur den tas emot i magen. Hur fort vi äter, om vi är stressade, om vi tar oss tid att sitta ner och äta i lugn och ro påverkar, liksom storleken på våra portioner.

 

Hjälp tarmen

Silicea Mag-Tarm har ett neutralt pH på ca 7,3, och verkar genom att suga upp och föra bort toxiner som tarmens skadliga mikroorganismer utsöndrar från tarminnehållet via den normala avföringen. Detta sker helt naturligt fysikaliskt genom att Siliceas molekylkomplex är positivt laddade medan skadliga toxiner är negativt laddade. 

Skydda tarmen

Tarmrengöringsprogram som Detoxner IBS verkar genom att bilda en barriär på tarmslemhinnan som hindrar skadliga bakterier från att fästa på tarmväggen och där släppa lös sina toxiner. Detoxner sätter sig också på skadliga mikroorganismers yt-epitel och gör att de inte kan fästa sig på tarmslemhinnan. Det finns bra klinisk dokumentation på god effekt på IBS och andra magproblem för både Silicea och Detoxner som är två produkter som kompletterar varandra.

 

Välj de här livsmedlen

Apelsin
Banan
Blåbär
JordgubbRipe Broccoli Cabbage Isolated on White Background
Hallon
Citron
Brie
Grädde
Laktosfritt
Mozzarella
Smör
Lagrad ost
Linfrö
Solrosfrö
Bovete
Havre
Majs
Glutenfritt
Broccoli
Gräslök
Gurka
Morot
Aubergine
Potatis

LÄS OCKSÅ: Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Undvik de här livsmedlen

Mango
Plommon
Päron
Äpple
Melon
Persika
Mjölk
Mjölkpulver
Glass
Keso
Ricotta
Färskost
Blomkål
Lök
Vitlök
Svamp
Ärtor
Sparris
Bönor
Cashewnötter
Vete
Nudlar
Pasta
Coouscous

 

Av Cathrine Schück


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

 

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.