Grönsaker

Idag lanserar Livsmedelsverket sina nya kostråd

Kostråden på en minut

Mer
grönsaker, frukt och bär
fisk och skaldjur
nötter och frön
rörelse i vardagen

Byt till
fullkorn
nyttiga matfetter
magra mejeriprodukter

Mindre
rött kött och chark
salt
socker
alkohol

Äta grönare, lagom mycket och röra på sig i vardagen. Det är grundbudskapen i de nya råden om bra matvanor som Livsmedelsverket presenterar idag.

Kostråden passar för de flesta och handlar om att må bra på lång sikt. I de nya råden integreras hälsa och miljö på ett tydligare sätt än tidigare.
– Vi har vägt ihop hur man äter hållbart för hälsan och vilka val som är hållbara för miljön. I de flesta fall går det hand i hand, man behöver alltså inte välja, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läs också: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

 

Mer motion och mat från växtriket - mindre kött
Att äta hållbart för hälsan och miljön betyder mer mat från växtriket, det vill säga mycket grönsaker, frukt och bär, fullkorn och vegetabiliska oljor. Att äta mindre kött, och att välja både kött och fisk med omsorg om miljön. Att hålla igen på socker och salt. Och att äta lagom mycket mat, det vill säga inte mer än man behöver.
– Att röra sig i vardagen är också avgörande för att vi ska må bra, både på kort och lång sikt. Nyare forskning visar att stillasittande i sig kan skada hälsan, och därför lyfter vi särskilt fram det i de nya råden.

Nya råden kompletteras med konkreta tips
En nyhet är att råden kompletteras med tips på hur man konkret kan göra för att hitta sitt sätt att äta bra. För den som vill ha middagsinspiration finns också ett stort antal Nyckelhålsrecept att välja bland.
– Vi vill inspirera och motivera, därför lanserar vi nu Hitta ditt sätt. Man behöver inte äta perfekt, även små steg är bra för hälsan. Vi tror att alla kan hitta sitt sätt att ta det där lilla steget och där kan våra råd vara en hjälp, säger Åsa Brugård Konde.

Läs också: 3 superfoods att äta varje dag

Av Redaktionen


Kostråden på en minut

Mer
grönsaker, frukt och bär
fisk och skaldjur
nötter och frön
rörelse i vardagen

Byt till
fullkorn
nyttiga matfetter
magra mejeriprodukter

Mindre
rött kött och chark
salt
socker
alkohol

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.