Annons
Annons

Immolina i forskarnas fokus

Ett spirulinabaserat kosttillskott har visat sig ha så tydliga positiva effekter på immunförsvaret att forskare över hela världen har valt att studera dess aktiva ingredienser. Numera finns det även i Sverige och går under namnet Immolina.

Redaktionen

2 april, 2012
Immolina i forskarnas fokus
Dela inlägget

Ett spirulinabaserat kosttillskott har visat sig ha så tydliga positiva effekter på immunförsvaret att forskare över hela världen har valt att studera dess aktiva ingredienser. Kurera blev nyfikna och ställde några frågor till Dan Edwall, doktor i medicinsk vetenskap.

Numera finns detta tillskott även i Sverige och går under namnet Immolina. Som namnet antyder handlar det om ett kosttillskott inriktat på vårt immunförsvar och såhär i förkylningstider är ett sådant extra intressant. Studier har gjorts på flera platser i världen och en stor studie samordnas nu även på Karolinska Institutet i Stockholm. Men vad är det för ett kosttillskott? Och vad har man egentligen kommit fram till i studierna? Kurera får hjälp att räta ut dessa frågetecken av Dan Edwall, doktor i medicinsk vetenskap och forskningschef på SCN, Scandinavian Clinical Nutrition.

Vad är Immolina?
– Immolina är ett patenterat och varumärkesskyddat naturligt kosttillskott baserat på ett bioaktivt mikroalgkomplex från algen spirulina. Som många kanske vet har spirulina använts länge som mat, och i många år har det konsumerats för sina hälsoeffekters skull. I studier har man sett att spirulinaextrakt aktiverar celler i vårt immunförsvar. Detta har bland annat konstaterats av en forskar-enhet vid Mississippi-universitetet i USA.

Varför ska man äta det?
– Idag lever vi i en mycket renare miljö och maten vi äter innehåller sällan bakterier och sådant. Detta är ju bra för folkhälsan, men samtidigt utmanas inte immunförsvaret på samma sätt som förr. Man har sett i studier att immunförsvaret behöver tränas för att fungera så bra som möjligt och att äta Immolina är ett sätt att träna det. I studier på människor har man kunnat konstatera att man får ett bättre och kraftfullare försvar av att äta Immolina.

Hur fungerar Immolina?
– I tarmens slemhinna sitter en speciell sorts celler som har uppgiften att känna av vad som passerar förbi. Dessa celler sitter i något som liknar lymfknutor i tarmväggen och övervakar vad som passerar förbi i tarmen och är särskilt bra på att identifiera bakterier som vi får i oss via maten. Immolina innehåller stora kolhydrater som bär med sig lipoproteiner som kan finnas på bakteriers ytor. När Immolina passerar genom tarmen skickar de här cellerna en kaskad av signalmolekyler till andra delar av immunsystemet, som då aktiveras. Immolina tas alltså inte upp i blodet utan det handlar om en receptormedierad signalering som drar igång. Detta har man sett i cellodlingsstudier med humana celler, cellodlingsstudier med djurceller och studier på levande djur.

För vem rekommenderas Immolina?
– Immolina rekommenderas till den som vill förbättra sitt försvar och inte har tid/lust/råd att bli sjuk. Det är en typisk höstprodukt. Såhär års kommer kanske barnen hem från dagis med rinnande snor ur näsan och vi kan smittas av influensavirus överallt där det finns folk. Då tar man Immolina för att stärka sitt försvar och minska risken för
att bli sjuk.

Kan man ta det även efter att en infektion brutit ut?
– Ja. En ny dansk studie visar att man efter tre dagar med Immolina har fler immunceller som åker runt och gör sitt jobb, så man stärker sitt försvar helt klart.

Vad sker på Karolinska Institutet just nu?
– Vi på Scandinavian Clinical Nutrition bedriver ett samarbete med Karolinska Institutet sedan en lång tid tillbaka. På Karolinska har man gjort djurstudier på Immolina som har givit ett väldigt intressant resultat. De är inte publicerade än så jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer i nuläget. Men studien har lett till att Immolina nu är med i ett stort internationellt forskningsprojekt, TORNADO, som koordineras av professor Sven Pettersson. Målet för det här stora internationella projektet är att identifiera födoämnen och mekanismer som kan leda till bättre folkhälsa genom kosten och interaktion med tarmfloran. Förhoppningsvis kommer fler studier på människor att göras på Immolina via detta projekt.

Är fler studier på gång ute i världen?
– Det pågår förberedelser för ytterligare studier på människor som undersöker hälsoeffekten av Immolina. Vi för just nu en diskussion med British Allergy Association , en intresseorganisation för allergiker med 6000 medlemmar. Vi har nämligen fått en del spännande case som tyder på att Immolina också hjälper till vid pollenallergi. Detta vill vi testa, men det är en studie som inte har börjat än. Jag arbetar för att det ska bli av.

Av Jennie Pettersson

Annons
Annons