Fakta
Receptet är skapat av duktiga Maya Dilek.Paneer är en indisk ost som man enkelt kan göra själv. Osten upplevs som en blandning mellan halloumi och fetaost, är väldigt mild i smaken och äts oftast i kryddiga grytor där den bryter av hettan fantastiskt bra.
Här är vår receptskapare Maya Dileks tolkning av en smakrik indisk gryta med cashewnötter och hemgjord paneer. Ät den som den är eller servera med ris eller bröd.
► Läs också: De indiska kryddornas många hälsofördelar
Ingredienser
Paneer
2 liter mjölk (3%)
Saften från 2 citroner
Indisk gryta
1 msk gee (klarat smör), alternativt smör och lite vegetabilisk olja
1 stor vitlöksklyfta
En cirka 5 centimeter stor bit färsk ingefära, skalad
1 stor gul lök
½ röd chili
1 tsk garam masala
½ tsk av vardera kardemumma, gurkmeja, mald koriander, paprikapulver, chilipulver, spiskummin samt malen bockhornsklöver (finns att köpa på utländska matbutiker)
1 förp krossade tomater (390 g)
2 msk tomatpuré
Cirka 2,5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas)
1 dl grädde
Salt
Peppar
2 dl cashewnötter
Färsk koriander
Paneer
Häll mjölken i en kastrull och koka upp under omröring. När mjölken kokat upp, sänk värmen och häll sakta i citronsaften under omrörning. Mjölken kommer nu att klumpa ihop sig och du kommer ha en ljusare vätska (vassle) samt en vit massa överst, det är den vita massan du vill komma åt. Sila allt genom en finmaskig kökshandduk. Tvinna handduken tight runt ostmassan och skölj under kallt vatten tills massan är sval. Krama sedan ut så mycket vätska som möjligt och låt osten sedan hänga i handduken över en skål någon timme för att tappa ytterligare vätska.
Indisk gryta
Mixa lök, vitlök, ingefära och chili tillsammans med alla kryddor. Hetta upp en kastrull med gee och fräs kryddmixen under omröring någon minut. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en kort stund. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, vattnet och buljongen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Mixa grytan så att den blir slät för att få bort eventuella stora tomatbitar. Tillsätt grädden och låt koka upp.
Skär upp din hemgjorda paneer ost i mindre bitar. Tillsätt din paneer, cashewnötter och toppa grytan med färsk hackad koriander. Servera och njut!
► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika