Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Curamin

… innehåller BCM95, ett väldokumenterat och lättupptagligt kurkuminextrakt, i kombination med BosPure, som är ett koncentrerat extrakt av boswellia. Studier visar att nio av tio fått hjälp med sina ledbesvär. 

Tack vare innehållet av turmeroner, gurkmejans essentiella fettsyror, tas BCM95-extraktet upp i kroppen på ett naturligt sätt.  
Det finns 70 studier på extrakt som innehåller BCM95, BosPure och BCM95/BosPure vilket är den mängd och dos som finns i varje produkt.

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

Inflammation är en komplicerad process som enkelt förklarat börjar med att det finns en skada av något slag. Det kan vara en lokal infektion eller ett trauma. Det infekterade området skickar signaler i form av signalämnen som cytokiner och leukotriener. Sedan rusar de vita blodkropparna dit och börjar agera för att läka skadan eller infektionen som uppkommit. 

I inflammationsprocessen deltar även hormonliknande ämnen som kallas prostaglandiner. 

Obalanser i kroppen

porträttbild

Stefan Branth

 

– På senare år har det hänt mycket inom forskningen runt inflammationer. Idag vet vi att kronisk låggradig inflammation kan bidra till flera av våra vanligaste folksjukdomar som åderförkalkning, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och reumatism, säger Stefan Branth, överläkare inom akut- och internmedicin vid Lindesbergs sjukhus.

– Det är därför viktigt att vi gör vad vi kan för att undvika detta. 

När du får en lokal svullnad, smärta, värme och feber är det en del av läkningsprocessen. Om du får en kraftigare inflammation kan hela kroppen påverkas vilket bland annat kan orsaka trötthet. I takt med att kroppen läker så avtar inflammationen, och vid det här tillfället är inflammationen en vän.

Stefan Branth berättar att om kroppen är i obalans kan det innebära att de mekanismer som ska hålla inflammationen i schack inte fungerar. Då finns det en risk att inflammationen kan övergå till ett långvarigt och skadligt tillstånd, det vill säga, den blir kronisk. Pågår inflammationen länge finns det risk att det leder till skadliga effekter på kroppens vävnader samtidigt som risken för olika sjukdomar ökar.

LÄS OCKSÅ: 5 intressanta fakta om gurkmeja

Inflammation som skadar

Idag vet man att risken för låggradig kronisk inflammation ökar vid övervikt, fysisk inaktivitet, dålig kosthållning och uttalade sömnbesvär. Stefan Branth berättar att det finns ett samband mellan tarmflorans sammansättning och kronisk inflammation. Även fysisk och emotionell stress utan tillräcklig återhämtning kan sannolikt orsaka kronisk inflammation. 

Men många av de riskfaktorer som bidrar till en låggradig kronisk inflammation går faktiskt att påverka. Studier visar att en antiinflammatorisk kost som innehållet mycket antioxidanter och omega-3 fettsyror, som finns i medelhavskosten, tillsammans med en god sömn och fysisk aktivitet kan göra skillnad.

Det finns en hel del studier som visar att medicinalväxter kan bidra till att minska inflammation. Två välstuderade medicinalväxter är gurkmeja och boswellia. Dessa har en tydlig inflammationshämmande effekt och kan skydda kroppen mot skador som kronisk inflammation kan orsaka.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja

Vanliga inom ayurveda

Gurkmeja och boswellia är också välkända inom den indiska läkekonsten ayurveda. Studier har visat att om man blandar de två örterna så uppstår en synergieffekt mot smärtan. 

Tejal Athavle-Limaye, som är ayurvedisk läkare i Stockholm, säger att hon ofta kombinerar gurkmeja med boswellia eftersom hon vet av erfarenhet att örterna ger snabb effekt på smärtande, svullna och stela leder. En stor fördel med örtpreparat är att de inte ger biverkningar som konventionell medicin kan göra. Inflammationsdämpande läkemedel, NSAID, orsakar ofta problem med magen.

Ett annat viktigt användningsområde som gurkmeja har är att den kan bidra till att stärka kroppens immunförsvar. 

– Boswellia har delvis samma användningsområden som gurkmeja, men förutom att vara antiinflammatorisk är den också en bra smärtlindrare. Det aktiva ämnet i boswellia kan troligen skydda ledbrosket. Ett annat stort användningsområde för boswellia är olika typer av inflammationer i mag-tarmkanalen som ulcerös colit och Crohns sjukdom, men den har också effekt vid astma, säger Tejal Athavle-Limaye.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers

Effekten förstärks

Förklaringen till att boswellia och gurkmeja ger en synergieffekt är att de angriper inflammation via olika system. En studie från 2018 på tillskottet Curamin, som innehåller boswellia och gurkmeja, där drygt 200 personer deltog, visade att effekten på ledbesvär förbättrades signifikant när gurkmeja och boswellia användes tillsammans. 

 

I en annan studie jämfördes effekten av preparatet med ett vanligt läkemedel för artros och visade sig ge lika bra effekt.

Gurkmeja har en mekanism som påminner om traditionella antiinflammatoriska läkemedel. Det innebär att gurkmeja, precis som de så kallade NSAID-medicinerna, dämpar de enzym som aktiverar inflammatoriska prostaglandiner. Ett system som kallas cox-2. Men det finns en viktig skillnad, den att läkeörterna inte ger de biverkningar som många antiinflammatoriska läkemedel har. 

Det som utmärker boswellia jämfört med gurkmeja är att den har en unik förmåga att bekämpa inflammation via ett annat och kompletterande system, det kallas 5-lox.

– Medan gurkmeja framförallt påverkar de inflammatoriska prostaglandinerna så nedreglerar boswellia istället de proinflammatoriska leukotrienerna. Det är det här dubbla systemet av försvar mot inflammation som i vissa studier anses förklara hur boswellia förstärker effekten av gurkmeja, säger Stefan Branth.

Av Inger Palm


Curamin

… innehåller BCM95, ett väldokumenterat och lättupptagligt kurkuminextrakt, i kombination med BosPure, som är ett koncentrerat extrakt av boswellia. Studier visar att nio av tio fått hjälp med sina ledbesvär. 

Tack vare innehållet av turmeroner, gurkmejans essentiella fettsyror, tas BCM95-extraktet upp i kroppen på ett naturligt sätt.  
Det finns 70 studier på extrakt som innehåller BCM95, BosPure och BCM95/BosPure vilket är den mängd och dos som finns i varje produkt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.