Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Zincumin

…innehåller indisk ingefära och gurkmeja. Kombinationen av de två, när de framställs i en speciell oljebaserad emulgator ger en kraftig smärtstillande effekt på lederna.
En belgisk produktspecifik studie av Zincumin på 200 personer med ledvärk visade att ingefära och gurkmeja minskar svullnad och smärta i lederna för sex av tio patienter redan inom två veckor. Ledvärken förbättrades med i genomsnitt 50 procent efter åtta veckor hos nio av tio. Patienterna kunde dessutom minska intaget av smärtstillande läkemedel. Efter åtta veckor, när studien avslutades, mådde en majoritet bättre och upplevde en ökad livskvalitet.

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Runt 800 000 svenskar har inflammation i lederna, och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar vardagen. Men så behöver det inte alls vara. Det finns en rad saker du kan göra för att minska smärta eller bli helt av med den.

Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap, har under de senaste 20 åren studerat ingefära men även gurkmeja, som båda använts som kryddor och inom folkmedicinen för sina breda hälsobringande egenskaper. 

Hildegard av Bingen, abbedissan med den stora kunskapen om medicinalväxter, beskrev ingefäran som en ört med goda effekter vid artros och artrit. I Asien finns en lång ingefära-tradition som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.

 

– Letar man i medicinska databaser på ingefära så finns det över 10 000 träffar, räknat från början av 1980-talet. Och ännu fler på gurkmeja där det finns cirka 3 000 publikationer per år. Studierna är omfattande och breda. Många handlar om den antiinflammatoriska effekten, säger Lars Lindmark.

TITTA OCKSÅ: Går artros att bota?

Bästa ingefäran i Indien

Under 1990-talet publicerade den dansk-indiske forskaren KC Srivastava studier som visade att färsk ingefära gav påtaglig effekt på olika prostaglandiner, som är signalämnen för bland annat smärta. Ingefära gav även en tydlig smärtlindring hos de artrospatienter han studerade. Samtidigt började andra forskare från Danmark och Sverige att intressera sig för att utveckla olika standardiserade ingefäraextrakt med antiinflammatoriska effekter vid ledbesvär. 

Forskare har undersökt mer än 100 sorters ingefära för att hitta den med mest aktiva ämnen med fokus på den antiinflammatoriska effekten. Den bästa ingefäran hittades i södra Indien och ledde fram till ett extrakt som används än idag. Idag har extraktet ett flertal experimentella och kliniska studier varav flera av dem är publicerade.

När Lars Lindmark fick en idé om att kombinera ingefäran med gurkmeja, eftersom även kurkumin, som är det verksamma ämnet i gurkmeja, har tydliga inflammationshämmande egenskaper blev utmaningen att hitta rätt formula som hade bästa möjliga upptag. När man till slut satte ihop ingefära och gurkmeja med en speciell teknologi, ja, då gifte sig ämnena ännu bättre och en så kallade synergieffekt uppstod.

 

TITTA: Hur kan man behandla naturligt?

Blandningen ökade upptaget

– När vi blandande extrakten i det unika formuleringssystemet, en speciell oljebaserad livsmedelsemulgator, ökade lösligheten för kurkumin med ytterligare 40 procent jämfört med den effekten som uppstod enbart i emulgatorn. Hemligheten bakom tillskottets goda effekt är att kroppen kan ta upp ingefära och gurkmeja mycket bättre och i endast små doser kan dämpa inflammation och smärta, förklarar Lars Lindmark.

Det är viktigt att känna till att om du äter färsk ingefära och gurkmeja ger det bara små mängder aktiva ämnen som inte räcker till för att lindra smärta. Det är visserligen bra för hälsan att använda kryddorna varje dag, men vid tydliga ledbesvär behövs ett extrakt med hög biotillgänglighet.

Lars Lindmarks forskningsframsteg resulterade i kosttillskottet Zincumin, som innehåller bioaktiv ingefära och gurkmeja. Tillsammans hämmar dessa ämnen inte bara inflammation i lederna, det bromsar även nedbrytningen av ledbrosket.

TITTA OCKSÅ: Träning motverkar artros

 

Rörelse och träning

– När vi åldras blir lederna mer slitna och tunnare och då ökar risken för artros. Den som är överviktig har lättare att få ont i lederna. Inflammatoriska processer verkar öka med åldern. Även ärftlighet spelar en viktig roll. såväl när det gäller förslitningsrisk som inflammation, säger Lars Lindmark.

Om artros uppstår i yngre år kan det bero på att man via hård träning utsatt leden för tung belastning eller kanske fått ett hårt slag. En olycka som skapar ett trauma kan ge tidig artros.

Har du smärta är det viktigt att minska den eftersom det sannolikt gör ont när du rör på leden, och det tenderar att leda till mer stillasittande. Ingefära och gurkmeja minskar smärtan vilket underlättar vid fysisk aktivitet, och fortsätter du motionera bidrar det till ännu mindre smärta. 

– Efter 65 år ålder är det viktigt med rörelse för att hålla kroppen igång. Kroppen tappar en procent av sin muskelmassa per år efter 40 år. Därför är all form av träning viktig. Dels för att lederna behöver välfungerande muskulatur och dels för att kunna hålla vikten. Jag tror på daglig motionen i form av promenader, cykling och mindre påfrestande sporter. Jag kan varmt rekommendera gratis-appen jointacademy särskilt om man har påtagliga ledproblem.

Av Inger Palm


Zincumin

…innehåller indisk ingefära och gurkmeja. Kombinationen av de två, när de framställs i en speciell oljebaserad emulgator ger en kraftig smärtstillande effekt på lederna.
En belgisk produktspecifik studie av Zincumin på 200 personer med ledvärk visade att ingefära och gurkmeja minskar svullnad och smärta i lederna för sex av tio patienter redan inom två veckor. Ledvärken förbättrades med i genomsnitt 50 procent efter åtta veckor hos nio av tio. Patienterna kunde dessutom minska intaget av smärtstillande läkemedel. Efter åtta veckor, när studien avslutades, mådde en majoritet bättre och upplevde en ökad livskvalitet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

 

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

 

cyklist på naturväg

Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Träning

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.

 

kvinna på kvällspromenad

Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Pojke och man skrattar med raklödder i ansiktet

Manlig hudvård – en växande trend 

Hud

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!

Kikärtsgryta i kokkärl

Indisk kikärtsgryta med kokosmjölk 

Recept

Detta är en smakrik och värmande vegetarisk gryta med indisk touch som passar perfekt under kyligare dagar. Klä på dig varma kläder och laga den gärna utomhus, som receptets skapare – friluftsprofilen Niklas Kämpargård.