Foto: Anna Hållams

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Laila Sund fick känningar i höften för sju år sedan efter en ryggoperation, men det var egentligen under en längre flygresa när Laila och hennes man skulle på semester till Teneriffa som smärtan blev så problematisk att hon sökte hjälp.

– Det var trångt på planet och jag satt still i flera timmar. När vi klev av planet så värkte det alldeles förfärligt i höften. Jag tog kontakt en specialistmottagning när vi kom hem och fick röntga mig. Där konstaterades det att jag fått en trokanterit, en inflammation på utsidan av höftledens muskelfäste. En ortoped på mottagningen gav mig en kortisonspruta och jag fick även gå till sjukgymnast och få värmebehandling, berättar Laila Sund.

 

–Tre månader senare, i augusti 2018, fick jag nästa kortisonspruta eftersom värken kommit tillbaka. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Att gå ner i vikt gynnar lederna
Även den sprutan gjorde att Laila Sund kände sig bättre, men när det närmade sig jul var smärtan i höften tillbaka igen och Laila fick en tredje spruta.

– Jag läste i en tidning om en kvinna som hade liknande bekymmer som jag. Hon tog ett preparat mot inflammation som heter Zincumin och det beslutade jag mig för att prova. Det här var i mars 2019 och ganska snabbt blev höften bättre och smärtan var helt borta efter några veckor. Jag har ju provat andra tillskott förut, och inget har hjälpt, så det kändes fantastiskt att det verkligen hjälpte mig. 

– Jag var lite tveksam att prova eftersom jag haft problem med njurarna, men tänkte att ingefära och gurkmeja är ju kryddor vi har i maten så det borde inte vara farligt att ta, berättar Laila Sund.

 

Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande något forskarna inte är helt säkra på, men bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammationer och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. Inflammation uppstår genom en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner samverkar i ett inflammatoriskt förlopp. Det leder bland annat till smärta, stelhet och ödem. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja

Kryddorna tas upp av kroppen
Om du är överviktig gynnas dina leder av att du går ner i vikt eftersom trycket på lederna minskar. Att bara minska tio procent i vikt kan det ge upp till 28 procents förbättrad ledhälsa. En hälsosam kost är också bra för artrospatienter, att minska på sockerintaget, vara försiktig med salt, vitt mjöl och stekt mat. Det kan också vara en fördel för lederna att dricka mindre mjölk. 

Det var svenska och danska forskare som började intressera sig för ingefärans antiinflammatoriska effekt som tillsammmans med gurkmeja hämmar inflammation i lederna och bromsar nedbrytningen av ledbrosk. De aktiva ämnena i gurkmeja och ingefära är bland annat gingeroler, shogaoler, zingeroner, gingeroner och curcuminer plus ett flertal eteriska oljor. När forskare undersökte mer än 100 varianter av ingefära fann de dom starkaste och bästa antiinflammatoriska ämnen i en indisk ingefära. Utmaningen var att framställa ett tillskott med högsta möjliga biotillgänglighet, det vill säga ett tillskott som gör att kroppen kan ta upp så mycket som möjligt av de aktiva substanserna. Extrakten blandades i en speciell oljebaserad form ökade lösligheten för gurkmeja med ytterligare 30 procent. Hemligheten bakom den smärtdämpande effekten är alltså kombinationen av de inflammationsdämpande ämnen och den höga lösligheten, det man också kallar biotillgängligheten.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du minska värken i lederna med gurkmeja och ingefära

Gympar tre gånger i veckan
– Nu kan jag träna som förr. Jag går på gympapass tre gånger i veckan och höften mår hur bra som helst. Vissa perioder, om jag gått mycket, cyklat mer än vänligt och kanske jobbat ute i trädgården, då kan jag bli överansträngd i höften, vilket gör att det värker. Men med tanke på min ålder så tycker jag nog att jag är ganska pigg och rörlig, säger Laila Sund.

Det har gjorts många studier på både ingefära och gurkmeja som visar att de dämpar inflammation i lederna. I Belgien gjordes en produktspecifik studie på 200 patienter som visade att tillskottet Zincumin, som Laila Sund tar, minskar svullnad och smärta i lederna hos sex av tio patienter inom två veckor. Hos nio av tio förbättrades ledvärken med i 50 procent efter åtta veckor. Patienterna kunde också minska sitt intag av smärtstillande läkemedel när studien avslutades, och efter åtta veckor mådde en majoritet bättre. 

– Min man äter också tillskottet. Han är lika aktiv som jag och spelar bland annat
tennis. Även om han inte har haft lika mycket smärta som jag haft så tycker han att han är rörligare i kroppen. Jag är så glad att jag mår så här bra och jag hoppas verkligen att tillskottet fortsätter att fungera så att jag kan leva ett aktivt liv, avslutar Laila Sund.

Av Inger Palm

 


Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

Zincumin

Ingefära och gurkmeja har i tusentals år använts i matlagning som naturligt läkemedel. Farmakologiska studier har visat att gurkmeja har lika stark antiinflammatorisk effekt som kortison. När ämnet kurkumin i gurkmeja kommer i kontakt med olja frisätts de aktiva substanserna. Ingefära har även använts mot reumatism, huvudvärk och illamående. Tillsammans skapar de urgamla kryddorna en synergieffekt, det vill säga, de förstärker varandra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.