Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Laila Sund fick känningar i höften för sju år sedan efter en ryggoperation, men det var egentligen under en längre flygresa när Laila och hennes man skulle på semester till Teneriffa som smärtan blev så problematisk att hon sökte hjälp.

– Det var trångt på planet och jag satt still i flera timmar. När vi klev av planet så värkte det alldeles förfärligt i höften. Jag tog kontakt en specialistmottagning när vi kom hem och fick röntga mig. Där konstaterades det att jag fått en trokanterit, en inflammation på utsidan av höftledens muskelfäste. En ortoped på mottagningen gav mig en kortisonspruta och jag fick även gå till sjukgymnast och få värmebehandling, berättar Laila Sund.

 

–Tre månader senare, i augusti 2018, fick jag nästa kortisonspruta eftersom värken kommit tillbaka. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Att gå ner i vikt gynnar lederna
Även den sprutan gjorde att Laila Sund kände sig bättre, men när det närmade sig jul var smärtan i höften tillbaka igen och Laila fick en tredje spruta.

– Jag läste i en tidning om en kvinna som hade liknande bekymmer som jag. Hon tog ett preparat mot inflammation som heter Zincumin och det beslutade jag mig för att prova. Det här var i mars 2019 och ganska snabbt blev höften bättre och smärtan var helt borta efter några veckor. Jag har ju provat andra tillskott förut, och inget har hjälpt, så det kändes fantastiskt att det verkligen hjälpte mig. 

– Jag var lite tveksam att prova eftersom jag haft problem med njurarna, men tänkte att ingefära och gurkmeja är ju kryddor vi har i maten så det borde inte vara farligt att ta, berättar Laila Sund.

 

Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande något forskarna inte är helt säkra på, men bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammationer och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. Inflammation uppstår genom en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner samverkar i ett inflammatoriskt förlopp. Det leder bland annat till smärta, stelhet och ödem. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja

Kryddorna tas upp av kroppen
Om du är överviktig gynnas dina leder av att du går ner i vikt eftersom trycket på lederna minskar. Att bara minska tio procent i vikt kan det ge upp till 28 procents förbättrad ledhälsa. En hälsosam kost är också bra för artrospatienter, att minska på sockerintaget, vara försiktig med salt, vitt mjöl och stekt mat. Det kan också vara en fördel för lederna att dricka mindre mjölk. 

Det var svenska och danska forskare som började intressera sig för ingefärans antiinflammatoriska effekt som tillsammmans med gurkmeja hämmar inflammation i lederna och bromsar nedbrytningen av ledbrosk. De aktiva ämnena i gurkmeja och ingefära är bland annat gingeroler, shogaoler, zingeroner, gingeroner och curcuminer plus ett flertal eteriska oljor. När forskare undersökte mer än 100 varianter av ingefära fann de dom starkaste och bästa antiinflammatoriska ämnen i en indisk ingefära. Utmaningen var att framställa ett tillskott med högsta möjliga biotillgänglighet, det vill säga ett tillskott som gör att kroppen kan ta upp så mycket som möjligt av de aktiva substanserna. Extrakten blandades i en speciell oljebaserad form ökade lösligheten för gurkmeja med ytterligare 30 procent. Hemligheten bakom den smärtdämpande effekten är alltså kombinationen av de inflammationsdämpande ämnen och den höga lösligheten, det man också kallar biotillgängligheten.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du minska värken i lederna med gurkmeja och ingefära

Gympar tre gånger i veckan
– Nu kan jag träna som förr. Jag går på gympapass tre gånger i veckan och höften mår hur bra som helst. Vissa perioder, om jag gått mycket, cyklat mer än vänligt och kanske jobbat ute i trädgården, då kan jag bli överansträngd i höften, vilket gör att det värker. Men med tanke på min ålder så tycker jag nog att jag är ganska pigg och rörlig, säger Laila Sund.

Det har gjorts många studier på både ingefära och gurkmeja som visar att de dämpar inflammation i lederna. I Belgien gjordes en produktspecifik studie på 200 patienter som visade att tillskottet Zincumin, som Laila Sund tar, minskar svullnad och smärta i lederna hos sex av tio patienter inom två veckor. Hos nio av tio förbättrades ledvärken med i 50 procent efter åtta veckor. Patienterna kunde också minska sitt intag av smärtstillande läkemedel när studien avslutades, och efter åtta veckor mådde en majoritet bättre. 

– Min man äter också tillskottet. Han är lika aktiv som jag och spelar bland annat
tennis. Även om han inte har haft lika mycket smärta som jag haft så tycker han att han är rörligare i kroppen. Jag är så glad att jag mår så här bra och jag hoppas verkligen att tillskottet fortsätter att fungera så att jag kan leva ett aktivt liv, avslutar Laila Sund.

Av Inger Palm

 


Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

Zincumin

Ingefära och gurkmeja har i tusentals år använts i matlagning som naturligt läkemedel. Farmakologiska studier har visat att gurkmeja har lika stark antiinflammatorisk effekt som kortison. När ämnet kurkumin i gurkmeja kommer i kontakt med olja frisätts de aktiva substanserna. Ingefära har även använts mot reumatism, huvudvärk och illamående. Tillsammans skapar de urgamla kryddorna en synergieffekt, det vill säga, de förstärker varandra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Övrigt

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.