Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Laila Sund fick känningar i höften för sju år sedan efter en ryggoperation, men det var egentligen under en längre flygresa när Laila och hennes man skulle på semester till Teneriffa som smärtan blev så problematisk att hon sökte hjälp.

– Det var trångt på planet och jag satt still i flera timmar. När vi klev av planet så värkte det alldeles förfärligt i höften. Jag tog kontakt en specialistmottagning när vi kom hem och fick röntga mig. Där konstaterades det att jag fått en trokanterit, en inflammation på utsidan av höftledens muskelfäste. En ortoped på mottagningen gav mig en kortisonspruta och jag fick även gå till sjukgymnast och få värmebehandling, berättar Laila Sund.

 

–Tre månader senare, i augusti 2018, fick jag nästa kortisonspruta eftersom värken kommit tillbaka. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Att gå ner i vikt gynnar lederna
Även den sprutan gjorde att Laila Sund kände sig bättre, men när det närmade sig jul var smärtan i höften tillbaka igen och Laila fick en tredje spruta.

– Jag läste i en tidning om en kvinna som hade liknande bekymmer som jag. Hon tog ett preparat mot inflammation som heter Zincumin och det beslutade jag mig för att prova. Det här var i mars 2019 och ganska snabbt blev höften bättre och smärtan var helt borta efter några veckor. Jag har ju provat andra tillskott förut, och inget har hjälpt, så det kändes fantastiskt att det verkligen hjälpte mig. 

– Jag var lite tveksam att prova eftersom jag haft problem med njurarna, men tänkte att ingefära och gurkmeja är ju kryddor vi har i maten så det borde inte vara farligt att ta, berättar Laila Sund.

 

Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande något forskarna inte är helt säkra på, men bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammationer och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. Inflammation uppstår genom en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner samverkar i ett inflammatoriskt förlopp. Det leder bland annat till smärta, stelhet och ödem. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja

Kryddorna tas upp av kroppen
Om du är överviktig gynnas dina leder av att du går ner i vikt eftersom trycket på lederna minskar. Att bara minska tio procent i vikt kan det ge upp till 28 procents förbättrad ledhälsa. En hälsosam kost är också bra för artrospatienter, att minska på sockerintaget, vara försiktig med salt, vitt mjöl och stekt mat. Det kan också vara en fördel för lederna att dricka mindre mjölk. 

Det var svenska och danska forskare som började intressera sig för ingefärans antiinflammatoriska effekt som tillsammmans med gurkmeja hämmar inflammation i lederna och bromsar nedbrytningen av ledbrosk. De aktiva ämnena i gurkmeja och ingefära är bland annat gingeroler, shogaoler, zingeroner, gingeroner och curcuminer plus ett flertal eteriska oljor. När forskare undersökte mer än 100 varianter av ingefära fann de dom starkaste och bästa antiinflammatoriska ämnen i en indisk ingefära. Utmaningen var att framställa ett tillskott med högsta möjliga biotillgänglighet, det vill säga ett tillskott som gör att kroppen kan ta upp så mycket som möjligt av de aktiva substanserna. Extrakten blandades i en speciell oljebaserad form ökade lösligheten för gurkmeja med ytterligare 30 procent. Hemligheten bakom den smärtdämpande effekten är alltså kombinationen av de inflammationsdämpande ämnen och den höga lösligheten, det man också kallar biotillgängligheten.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du minska värken i lederna med gurkmeja och ingefära

Gympar tre gånger i veckan
– Nu kan jag träna som förr. Jag går på gympapass tre gånger i veckan och höften mår hur bra som helst. Vissa perioder, om jag gått mycket, cyklat mer än vänligt och kanske jobbat ute i trädgården, då kan jag bli överansträngd i höften, vilket gör att det värker. Men med tanke på min ålder så tycker jag nog att jag är ganska pigg och rörlig, säger Laila Sund.

Det har gjorts många studier på både ingefära och gurkmeja som visar att de dämpar inflammation i lederna. I Belgien gjordes en produktspecifik studie på 200 patienter som visade att tillskottet Zincumin, som Laila Sund tar, minskar svullnad och smärta i lederna hos sex av tio patienter inom två veckor. Hos nio av tio förbättrades ledvärken med i 50 procent efter åtta veckor. Patienterna kunde också minska sitt intag av smärtstillande läkemedel när studien avslutades, och efter åtta veckor mådde en majoritet bättre. 

– Min man äter också tillskottet. Han är lika aktiv som jag och spelar bland annat
tennis. Även om han inte har haft lika mycket smärta som jag haft så tycker han att han är rörligare i kroppen. Jag är så glad att jag mår så här bra och jag hoppas verkligen att tillskottet fortsätter att fungera så att jag kan leva ett aktivt liv, avslutar Laila Sund.

Av Inger Palm

 


Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

Zincumin

Ingefära och gurkmeja har i tusentals år använts i matlagning som naturligt läkemedel. Farmakologiska studier har visat att gurkmeja har lika stark antiinflammatorisk effekt som kortison. När ämnet kurkumin i gurkmeja kommer i kontakt med olja frisätts de aktiva substanserna. Ingefära har även använts mot reumatism, huvudvärk och illamående. Tillsammans skapar de urgamla kryddorna en synergieffekt, det vill säga, de förstärker varandra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.