Foto: Anna Hållams

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Laila Sund fick känningar i höften för sju år sedan efter en ryggoperation, men det var egentligen under en längre flygresa när Laila och hennes man skulle på semester till Teneriffa som smärtan blev så problematisk att hon sökte hjälp.

– Det var trångt på planet och jag satt still i flera timmar. När vi klev av planet så värkte det alldeles förfärligt i höften. Jag tog kontakt en specialistmottagning när vi kom hem och fick röntga mig. Där konstaterades det att jag fått en trokanterit, en inflammation på utsidan av höftledens muskelfäste. En ortoped på mottagningen gav mig en kortisonspruta och jag fick även gå till sjukgymnast och få värmebehandling, berättar Laila Sund.

 

–Tre månader senare, i augusti 2018, fick jag nästa kortisonspruta eftersom värken kommit tillbaka. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Att gå ner i vikt gynnar lederna
Även den sprutan gjorde att Laila Sund kände sig bättre, men när det närmade sig jul var smärtan i höften tillbaka igen och Laila fick en tredje spruta.

– Jag läste i en tidning om en kvinna som hade liknande bekymmer som jag. Hon tog ett preparat mot inflammation som heter Zincumin och det beslutade jag mig för att prova. Det här var i mars 2019 och ganska snabbt blev höften bättre och smärtan var helt borta efter några veckor. Jag har ju provat andra tillskott förut, och inget har hjälpt, så det kändes fantastiskt att det verkligen hjälpte mig. 

– Jag var lite tveksam att prova eftersom jag haft problem med njurarna, men tänkte att ingefära och gurkmeja är ju kryddor vi har i maten så det borde inte vara farligt att ta, berättar Laila Sund.

 

Varför leder blir inflammerade och slitna är fortfarande något forskarna inte är helt säkra på, men bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammationer och en kraftig påfrestning på en specifik led, som en sport- eller arbetsskada. Inflammation uppstår genom en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner samverkar i ett inflammatoriskt förlopp. Det leder bland annat till smärta, stelhet och ödem. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja

Kryddorna tas upp av kroppen
Om du är överviktig gynnas dina leder av att du går ner i vikt eftersom trycket på lederna minskar. Att bara minska tio procent i vikt kan det ge upp till 28 procents förbättrad ledhälsa. En hälsosam kost är också bra för artrospatienter, att minska på sockerintaget, vara försiktig med salt, vitt mjöl och stekt mat. Det kan också vara en fördel för lederna att dricka mindre mjölk. 

Det var svenska och danska forskare som började intressera sig för ingefärans antiinflammatoriska effekt som tillsammmans med gurkmeja hämmar inflammation i lederna och bromsar nedbrytningen av ledbrosk. De aktiva ämnena i gurkmeja och ingefära är bland annat gingeroler, shogaoler, zingeroner, gingeroner och curcuminer plus ett flertal eteriska oljor. När forskare undersökte mer än 100 varianter av ingefära fann de dom starkaste och bästa antiinflammatoriska ämnen i en indisk ingefära. Utmaningen var att framställa ett tillskott med högsta möjliga biotillgänglighet, det vill säga ett tillskott som gör att kroppen kan ta upp så mycket som möjligt av de aktiva substanserna. Extrakten blandades i en speciell oljebaserad form ökade lösligheten för gurkmeja med ytterligare 30 procent. Hemligheten bakom den smärtdämpande effekten är alltså kombinationen av de inflammationsdämpande ämnen och den höga lösligheten, det man också kallar biotillgängligheten.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du minska värken i lederna med gurkmeja och ingefära

Gympar tre gånger i veckan
– Nu kan jag träna som förr. Jag går på gympapass tre gånger i veckan och höften mår hur bra som helst. Vissa perioder, om jag gått mycket, cyklat mer än vänligt och kanske jobbat ute i trädgården, då kan jag bli överansträngd i höften, vilket gör att det värker. Men med tanke på min ålder så tycker jag nog att jag är ganska pigg och rörlig, säger Laila Sund.

Det har gjorts många studier på både ingefära och gurkmeja som visar att de dämpar inflammation i lederna. I Belgien gjordes en produktspecifik studie på 200 patienter som visade att tillskottet Zincumin, som Laila Sund tar, minskar svullnad och smärta i lederna hos sex av tio patienter inom två veckor. Hos nio av tio förbättrades ledvärken med i 50 procent efter åtta veckor. Patienterna kunde också minska sitt intag av smärtstillande läkemedel när studien avslutades, och efter åtta veckor mådde en majoritet bättre. 

– Min man äter också tillskottet. Han är lika aktiv som jag och spelar bland annat
tennis. Även om han inte har haft lika mycket smärta som jag haft så tycker han att han är rörligare i kroppen. Jag är så glad att jag mår så här bra och jag hoppas verkligen att tillskottet fortsätter att fungera så att jag kan leva ett aktivt liv, avslutar Laila Sund.

Av Inger Palm

 


Laila Sund

Ålder: 81 år.
Bor: I villa i Västerås.
Yrke: Pensionär, jobbade tidigare med ekonomi.
Familj: Man, tre utflyttade barn och många barnbarn.
Så mår jag bra: Trädgårdsodling – allt från potatis, gurkor och rödbetor till blommor och kryddor. Tycker om att röra på mig och gympar tre gånger i veckan. Jag cyklar när vädret tillåter och har en motionscykel hemma som jag trampar på under  vintern. Sommaren tar jag gärna långpromenader i naturen.

Zincumin

Ingefära och gurkmeja har i tusentals år använts i matlagning som naturligt läkemedel. Farmakologiska studier har visat att gurkmeja har lika stark antiinflammatorisk effekt som kortison. När ämnet kurkumin i gurkmeja kommer i kontakt med olja frisätts de aktiva substanserna. Ingefära har även använts mot reumatism, huvudvärk och illamående. Tillsammans skapar de urgamla kryddorna en synergieffekt, det vill säga, de förstärker varandra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.