Ingefära (Zingiber officinale)

Historia
Ingefära har sedan tusentals år varit känd i många områden runt om i världen. Den nämns i gamla texter från Kina, Indien och Mellanöstern. Den har sedan länge lovordats för dess kulinariska och medicinska egenskaper. För 2000 år sedan började romarna att importera ingefära från Kina och dess användning spred sig runt om i Europa. Kunskapen om ingefärans effekt vid matsmältningsproblem går lång tid tillbaka.

Form
Det finns olika former och variationer på ingefära. Ingefärans kött kan vara gult, vitt eller rött. Köttet täcks av ett ljusbrunt skal som både kan vara tjockt och tunt beroende på när plantan skördas.

Kemi och botanik
(Zingiber officinale) är namnet både på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter och på dess rot, som tidigt användes som läkemedel. Ingefäran blir 1,5 meter hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15–20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor. Hela växten doftar. Aktiva ämnen är främst: gingeroler, gingerdioler, shogaoler och diverse oljor.

 

Troligen växte ingefäran från början vilt i Kina. Idag odlas den i alla tropiska regioner och återfinns inte vilt någonstans. De främsta kommersiella producenterna av ingefära inkluderar Jamaica, Indien, Fiji, Indonesien och Australien.

Funktion och terapeutisk användning
• Väderfördelande, matsmältningsbefrämjande, parasitdödande, immunstärkande
• Antiinflammatorisk, motverkar osteoartrit, reumatoid artrit och muskelsmärta av
flera anledningar:
• innehåller proteinnedbrytande enzymet proteas som även motverkar inflammation
• innehåller fenolen 6-gingerol som hämmar produktionen av kväveoxid, en substans som snabbt formas till en skadlig fri radikal kallad peroxynitrit
• hämmar proinflammatoriska substanser såsom cytokiner och chemokiner
• Gingerolen skyddar även mot maligna tumörer i colorectum
• Gingerolen dödar äggstockscancerceller genom att befrämja programmerad celldöd samt autofagocytos
• Motverkar åksjuka, illamående, graviditetsillamående, yrsel
• Motverkar högt kolesterol
• Motverkar parasiter
• Motarbetar diabetes.

Ingefäran motverkar graviditetsillamående samt fungerar som ett motmedel mot att den gravida kvinnan vill kräkas, även den allvarligare formen hyperemesis gravidum som ofta kräver att man blir inlagd på sjukhus. En systematisk översikt bekräftar att ingefäran inte har biverkningar hos gravida kvinnor.
Borrelli F., et al. ”Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting”.
Obstet Gynecol, 2005;105:849-56.

Näringsinnehåll
30 g ingefärsrot innehåller i genomsnitt:
Kalorier 19,56 Protein 0,49 g
Kolhydrater 4,28 g Fibrer 0,57 g
Fett 0,21 g Vatten 23,15 g
Kalium 117,7 g Magnesium 12,2 mg
Koppar 0,06 mg Mangan 0,06 mg
B6-vitamin 0,05 mg Folat 3,18 µg

Dosering
Terapeutisk verksam dos: 500–4 000 mg malen ingefära, eller 2–3 ggr så mycket råriven rot, i exempelvis sallader och maträtter.

Toxicitet
Ingen känd under 3 msk dagligen.

Kontraindikation
Ingefära är lätt galldrivande och kan därför möjligtvis ge gallstensbesvär.

Interaktioner
Ingefära kan ha en blodförtunnande effekt och bör användas med försiktighet vid intag av blodförtunnande läkemedel.

Beredningsform
Kan användas som smaksättning i dryck såsom i Ginger Ale, utmärkt mald med morötter i färskpressad juice, råriven som te, råriven tillsammans med morötter i sallad, wokad och stekt. Gari (inlagd ingefära som används till sushi) som godis, kapslar, i sallad, i soppor, grytor m.m.

Synergister och antagonister
Passar bra ihop med gurkmeja, cayenne och olika curryblandningar.

Exempel på studier, referenser
Ingefära förbättrar njurskador hos råttor med diabetes
Taghizadeh AA. et al. ”The effect of ginger on diabetic nephropathy, plasma antioxidant capacity and lipid peroxidation in rats”.
Food Chemistry, 2007;101:148-53.

Ingefära mot äggstockscancer
University of Michigan Health system, April 4, 2006

Ingefära sänker kolesterol, förebygger LDL-oxidering och fördröjer atheroskleros hos möss
Fuhrman B. et al. J Nutr, 2000;130:1124–31.

Ingefära har antinflammatorisk verkan
Penna SC. et al. ”Anti-inflammatory effect of the hydralcoholic extract of Zingiber officinale rhizomes on rat paw and skin edema”. Phytomedicine, 2003;10:381-5.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?