Ingefära har sedan tusentals år varit känd i många områden runt om i världen. Den nämns i gamla texter från Kina, Indien och Mellanöstern.

Ingefära (Zingiber officinale)

Historia
Ingefära har sedan tusentals år varit känd i många områden runt om i världen. Den nämns i gamla texter från Kina, Indien och Mellanöstern. Den har sedan länge lovordats för dess kulinariska och medicinska egenskaper. För 2000 år sedan började romarna att importera ingefära från Kina och dess användning spred sig runt om i Europa. Kunskapen om ingefärans effekt vid matsmältningsproblem går lång tid tillbaka.

Form
Det finns olika former och variationer på ingefära. Ingefärans kött kan vara gult, vitt eller rött. Köttet täcks av ett ljusbrunt skal som både kan vara tjockt och tunt beroende på när plantan skördas.

Kemi och botanik
(Zingiber officinale) är namnet både på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter och på dess rot, som tidigt användes som läkemedel. Ingefäran blir 1,5 meter hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15–20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor. Hela växten doftar. Aktiva ämnen är främst: gingeroler, gingerdioler, shogaoler och diverse oljor.

 

Troligen växte ingefäran från början vilt i Kina. Idag odlas den i alla tropiska regioner och återfinns inte vilt någonstans. De främsta kommersiella producenterna av ingefära inkluderar Jamaica, Indien, Fiji, Indonesien och Australien.

Funktion och terapeutisk användning
• Väderfördelande, matsmältningsbefrämjande, parasitdödande, immunstärkande
• Antiinflammatorisk, motverkar osteoartrit, reumatoid artrit och muskelsmärta av
flera anledningar:
• innehåller proteinnedbrytande enzymet proteas som även motverkar inflammation
• innehåller fenolen 6-gingerol som hämmar produktionen av kväveoxid, en substans som snabbt formas till en skadlig fri radikal kallad peroxynitrit
• hämmar proinflammatoriska substanser såsom cytokiner och chemokiner
• Gingerolen skyddar även mot maligna tumörer i colorectum
• Gingerolen dödar äggstockscancerceller genom att befrämja programmerad celldöd samt autofagocytos
• Motverkar åksjuka, illamående, graviditetsillamående, yrsel
• Motverkar högt kolesterol
• Motverkar parasiter
• Motarbetar diabetes.

Ingefäran motverkar graviditetsillamående samt fungerar som ett motmedel mot att den gravida kvinnan vill kräkas, även den allvarligare formen hyperemesis gravidum som ofta kräver att man blir inlagd på sjukhus. En systematisk översikt bekräftar att ingefäran inte har biverkningar hos gravida kvinnor.
Borrelli F., et al. ”Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting”.
Obstet Gynecol, 2005;105:849-56.

Näringsinnehåll
30 g ingefärsrot innehåller i genomsnitt:
Kalorier 19,56 Protein 0,49 g
Kolhydrater 4,28 g Fibrer 0,57 g
Fett 0,21 g Vatten 23,15 g
Kalium 117,7 g Magnesium 12,2 mg
Koppar 0,06 mg Mangan 0,06 mg
B6-vitamin 0,05 mg Folat 3,18 µg

Dosering
Terapeutisk verksam dos: 500–4 000 mg malen ingefära, eller 2–3 ggr så mycket råriven rot, i exempelvis sallader och maträtter.

Toxicitet
Ingen känd under 3 msk dagligen.

Kontraindikation
Ingefära är lätt galldrivande och kan därför möjligtvis ge gallstensbesvär.

Interaktioner
Ingefära kan ha en blodförtunnande effekt och bör användas med försiktighet vid intag av blodförtunnande läkemedel.

Beredningsform
Kan användas som smaksättning i dryck såsom i Ginger Ale, utmärkt mald med morötter i färskpressad juice, råriven som te, råriven tillsammans med morötter i sallad, wokad och stekt. Gari (inlagd ingefära som används till sushi) som godis, kapslar, i sallad, i soppor, grytor m.m.

Synergister och antagonister
Passar bra ihop med gurkmeja, cayenne och olika curryblandningar.

Exempel på studier, referenser
Ingefära förbättrar njurskador hos råttor med diabetes
Taghizadeh AA. et al. ”The effect of ginger on diabetic nephropathy, plasma antioxidant capacity and lipid peroxidation in rats”.
Food Chemistry, 2007;101:148-53.

Ingefära mot äggstockscancer
University of Michigan Health system, April 4, 2006

Ingefära sänker kolesterol, förebygger LDL-oxidering och fördröjer atheroskleros hos möss
Fuhrman B. et al. J Nutr, 2000;130:1124–31.

Ingefära har antinflammatorisk verkan
Penna SC. et al. ”Anti-inflammatory effect of the hydralcoholic extract of Zingiber officinale rhizomes on rat paw and skin edema”. Phytomedicine, 2003;10:381-5.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

test_serum

Kureras skönhetspanel testar: Serum

Hud

Serum är dyrbara droppar som kan göra små underverk för huden. Kureras hudvårdspanel har låtit känslan i huden tala när den testat sig igenom sex ganska olika serum – och i hård konkurrens hittat en favorit.

Ny metod underlättar upptäckten av KOL

Forskning

En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.

Knapriga mandelvåfflor till vardag och fest

Recept

Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus.