Ingemar Stenmark: "Det är inte bara å åk – och har aldrig varit" | Kurera.se
Proffsdansaren Cecilia Ehrling och skidlegenden Ingemar Stenmark på pressträffen av Lets Dance 2015

Foto: Isabelle Hedander

Ingemar Stenmark: “Det är inte bara å åk – och har aldrig varit”

Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

I årets upplaga av Let's Dance har Kureras bloggare Cecilia Ehrling fått skidlegenden Ingemar Stenmark som sin danspartner.
För Kurera avslöjar han att han nu måste äta 50 procent mer än vanligt för att inte tappa i vikt, att han tror att Alex Hermansson kommer att gå långt i programmet, att dans är det roligaste han gjort sedan skidåkningen - och att citatet "De ä bar å åk" som han gjort sig så känd för egentligen aldrig stämde...
– Det var ett felcitat, säger han.

Alla födda innan 1983 - typ - har gissningsvis någon form av minnen av Ingemar Stenmarks storhetstid. När Stenmark åkte rullades det in storbilds-TV i många skolsalar och lektionen pausades en stund. Nästan var man än befann sig var fenomenet tydligt. Det var som om hela Sverige stannade upp ett tag. Och alla höll andan.
Nu får vi chansen igen. Med start på fredag den 27 februari klockan 20.00 - och förhoppningsvis många fredagar framöver.

Du är inte känd för att söka rampljuset direkt. Vad fick dig att tacka ja?
– Jag har sett programmet i många år och fått frågan om att delta nästan varje år tror jag. Jag var nära att säga ja redan förra året men det blev inte så. Jag gör det jag tycker är kul och det här känns kul.

Vad är så roligt?
– Det mesta, man skrattar mycket. Man får känna rytmen och precis som vid skidåkning känner man även harmoni. Det är det roligaste jag gjort sedan jag slutade med skidåkningen.

Nöjd med sin danslärare
Han tycker att han haft tur med sin danslärare tillika Kurerabloggaren Cecilia Ehrling.
– Hon är mycket duktig. Man har haft skidlärare som man inte ens efter tio år förstod vad de menade. Jag har sagt till Cissi att jag tycker att hon kunde bli skidlärare eftersom hon är så duktig på att förklara så man förstår.

 

Vilken dans är din favorit?
– Jag tycker att alla danser är roliga på sitt sätt. Det går inte att jämföra dem riktigt. Men det är nog lite lättare med danser där man håller i varandra. Jag vet inte varför. Jag känner mig nog trygg med Cissi.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling selfie

Selfie. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Vad är största utmaningen?
– Jag tror att det är rumba. Om jag minns rätt vad rumba är... då är det ju att röra på höfterna och innan man får in det så... Och sedan är det alltid svårt att dansa med uttryck - för alla danser ska ju vara uttrycksfulla. Så det är en annan utmaning.

Vunnit allt som går att vinna
Ingemar Stenmark räknas som en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Ordet "vinnarskalle" hörs ofta ihop med hans namn - och det känns ju inte som man har några frågetecken kring varför när man läser Ingemars meriter. Han vann fler än var tredje av sina sammanlagt 231 genomförda världscuptävlingar i disciplinerna slalom och storslalom. I ytterligare 69 tävlingar tog han medalj. I bagaget har han dessutom två OS-guld, tre VM-guld plus utmärkelser från i stort sett varenda svenskt idrottspris som finns.

Officiella pressbilden lets dance 2015 stenmark och ehrling

Officiella pressbilden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Har du några fördelar av din alpina bakgrund?
– Nej, jag trodde nog att man skulle ha någon nytta av rytmen som finns i skidåkning. Men det är inte alls samma sak här, det är en helt annan grej och helt annorlunda än allt annat jag har hållit på med. Och någon journalist frågade om det inte var en fördel att vara van att memorera en bana, att det kan hjälpa mig att memorera stegen. Det kan ju hända att det är så. Men det är det enda jag kan tänka mig skulle vara en fördel. Jag har inte märkt av det än, men ju mer man lär sig om dans så går det ju också lättare att lära in nya steg.

Hur är det med rytmkänslan?
– I skidåkning bra. I dans inte så jättebra. Jag är nog mittemellan.

Har du någon nackdel av att ha din bakgrund? 
– Ja, att man är stel i kroppen i vissa lägen när man stått i pjäxor under så många år. Jag är stel i fotlederna till exempel.

 

Ingemar stenmark och cecilia ehrling dansar

Repar. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Känner ingen press av favoritskapet - men vill gärna till final
Han är tillsammans med Marie Serneholt favorit. Känner han av pressen?
– Nej, jag känner ingen press. Jag är så pass gammal, jag bryr mig inte. Det är bara en kul grej det här. Jag tänker att går det bra är det kul men går det dåligt är det också kul.
Men han avslöjar samtidigt att han helst inte vill åka ut för tidigt.
– Nej, jag vill ju till final så att jag får dansa så länge som möjligt. För att lära mig att dansa så bra som möjligt. Jag tycker att det är väldigt kul.

"Det är inte bara å åk"
Ingemar är välkänd för citatet "De ä bar å åk", vilket ska ha varit hans svar då en journalist i en radiointervju en gång frågade hur man bär sig åt för att ständigt vinna.
Jag kan inte låta blir att fråga om det även är hans svar på frågan om hur han ska ta sig till final i Let's Dance. Är de bar å åk?
– Det där citatet var ju egentligen inte rätt utan ett felcitat. Det är inte bara å åk och har aldrig varit, utan det låg ju alltid mycket träning, jobb och tanke bakom. Men det är klart, väl på startlinjen var det ju bara åkningen som fanns. Och så blir det väl nu också.

Gruppfoto lets dance 2015 stenmark ehrling

Gruppfoto. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Alltid nervös vid TV-intervjuer: "Brukar inte säga mer än jag behöver"
Anders Bagge, tidigare danspartner till Cecilia Ehrling, sas lida av ordentlig rampfeber varje gång han skulle ut på scenen. Ingemar tror inte rampfeber kommer vara hans problem men erkänner att det finns tillfällen då han känner av nerverna.
– Jag kan vara jättenervös om jag ska sitta på en TV-intervju. Och jag kunde ofta vara nervös när jag stod vid starten men det brukade släppa när det kom igång. Jag hoppas att det kommer att vara samma sak nu, att det släpper när man väl börjar dansa. Men jag kommer nog att vara lite nervös innan.
Det kommer ju även att bli en hel del intervjuer i Let's Dance, dessutom i direktsändning. Cecilia Ehrling har tidigare sagt till Kurera att hon tror att det kommer att vara hon som får hålla låda i paret. Ingemar är benägen att hålla med.
– Jag brukar inte säga mer än jag behöver.

Fortfarande spänstig
På danspartnerns Cecilia Ehrlings instagramkonto finns ett nyfotat filmklipp där Ingemar lätt som en plätt hoppar upp jämfota på en plint. Inte illa för en soon-to-be-60-åring! Men på frågan om han är i bra form är svaret väldigt ödmjukt. 
– Nej, inte speciellt bra. Jag tränar inte så hårt nu längre. Men just det där med spänst, det sitter kvar. Jag har alltid varit spänstig. Även om jag kunde hoppa högre förr. Det går så länge man har en lätt kropp, hade jag vägt mer hade det inte gått.

Ingemar stenmark lyfter cecilia ehrling

Lyft är en del av träningen. Foto: Instagram /ceciliaehrling

 

Rädd för att tappa i vikt
Eftersom han sett programmet förr vet han att "herrar i min ålder ofta tenderar att tappa mycket i vikt", säger han. Det vill han inte och jobbar därför hårt på att det inte ska hända.
– Första veckan gick jag ner tre kilo. Nu har jag gått upp lite igen men jag får äta något fruktansvärt mycket. Ungefär 50 procent mer än jag brukar. Jag har lite för god ämnesomsättning. Jag skulle gärna vara fem kilo tyngre så att man hade lite att ta av om man blir magsjuk till exempel. För blir jag det går jag ner för mycket.

Har du något livsmedel du inte kan leva utan? 
– Jag vet inte. Jag äter mycket frukt, apelsiner till exempel. Men det finns nog inget jag verkligen behöver utan jag anpassar mig mycket lätt till olika matkulturer. Är jag i Japan tycker jag om japanskt och är jag i Italien tycker jag om italienskt. Är jag i Norrland äter jag palt. Jag är flexibel.

Stenmark och ehrling under dansrepetition

#stherling Foto: Instagram /ceciliaehrling

Du låter lite som motsatsen till Hollywoodfruarna, inte så "high maintenance"?
– Nej, jag är nog ingen Hollywoodfru utan ganska lätt, säger Ingemar och drar på smilet.

"Jag vet inte alltid vad jag tycker"
Och lätt verkar han sannerligen. Och mild. Med en stillsam humor och ett ständigt småleende på läpparna. Jag vill kalla honom mysig och lugn. Själv vet han inte.
– På frågor som vilka som är min främsta egenskaper kan jag aldrig svara. Jag känner mig själv för dåligt. Jag vet inte alltid vad jag tycker. Det är klart att jag har åsikter men många gånger vet jag inte. Ska jag välja mellan två maträtter till exempel... ja, då tycker jag att det är svårt. Det blir bra det som blir. Jag är lite velig.

Velig eller inte. Folket älskar dig Ingemar. Och vi på Kurera också. 🙂
Vi önskar dig och Cissi stort lycka till!

Av Isabelle Hedander


Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.