Proffsdansaren Cecilia Ehrling och skidlegenden Ingemar Stenmark på pressträffen av Lets Dance 2015

Foto: Isabelle Hedander

Ingemar Stenmark: ”Det är inte bara å åk – och har aldrig varit”

Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

I årets upplaga av Let’s Dance har Kureras bloggare Cecilia Ehrling fått skidlegenden Ingemar Stenmark som sin danspartner.
För Kurera avslöjar han att han nu måste äta 50 procent mer än vanligt för att inte tappa i vikt, att han tror att Alex Hermansson kommer att gå långt i programmet, att dans är det roligaste han gjort sedan skidåkningen – och att citatet ”De ä bar å åk” som han gjort sig så känd för egentligen aldrig stämde…
– Det var ett felcitat, säger han.

Alla födda innan 1983 – typ – har gissningsvis någon form av minnen av Ingemar Stenmarks storhetstid. När Stenmark åkte rullades det in storbilds-TV i många skolsalar och lektionen pausades en stund. Nästan var man än befann sig var fenomenet tydligt. Det var som om hela Sverige stannade upp ett tag. Och alla höll andan.
Nu får vi chansen igen. Med start på fredag den 27 februari klockan 20.00 – och förhoppningsvis många fredagar framöver.

Du är inte känd för att söka rampljuset direkt. Vad fick dig att tacka ja?
– Jag har sett programmet i många år och fått frågan om att delta nästan varje år tror jag. Jag var nära att säga ja redan förra året men det blev inte så. Jag gör det jag tycker är kul och det här känns kul.

 

Vad är så roligt?
– Det mesta, man skrattar mycket. Man får känna rytmen och precis som vid skidåkning känner man även harmoni. Det är det roligaste jag gjort sedan jag slutade med skidåkningen.

Nöjd med sin danslärare
Han tycker att han haft tur med sin danslärare tillika Kurerabloggaren Cecilia Ehrling.
– Hon är mycket duktig. Man har haft skidlärare som man inte ens efter tio år förstod vad de menade. Jag har sagt till Cissi att jag tycker att hon kunde bli skidlärare eftersom hon är så duktig på att förklara så man förstår.

Vilken dans är din favorit?
– Jag tycker att alla danser är roliga på sitt sätt. Det går inte att jämföra dem riktigt. Men det är nog lite lättare med danser där man håller i varandra. Jag vet inte varför. Jag känner mig nog trygg med Cissi.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling selfie

Selfie. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Vad är största utmaningen?
– Jag tror att det är rumba. Om jag minns rätt vad rumba är… då är det ju att röra på höfterna och innan man får in det så… Och sedan är det alltid svårt att dansa med uttryck – för alla danser ska ju vara uttrycksfulla. Så det är en annan utmaning.

Vunnit allt som går att vinna
Ingemar Stenmark räknas som en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Ordet ”vinnarskalle” hörs ofta ihop med hans namn – och det känns ju inte som man har några frågetecken kring varför när man läser Ingemars meriter. Han vann fler än var tredje av sina sammanlagt 231 genomförda världscuptävlingar i disciplinerna slalom och storslalom. I ytterligare 69 tävlingar tog han medalj. I bagaget har han dessutom två OS-guld, tre VM-guld plus utmärkelser från i stort sett varenda svenskt idrottspris som finns.

Officiella pressbilden lets dance 2015 stenmark och ehrling

Officiella pressbilden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Har du några fördelar av din alpina bakgrund?
– Nej, jag trodde nog att man skulle ha någon nytta av rytmen som finns i skidåkning. Men det är inte alls samma sak här, det är en helt annan grej och helt annorlunda än allt annat jag har hållit på med. Och någon journalist frågade om det inte var en fördel att vara van att memorera en bana, att det kan hjälpa mig att memorera stegen. Det kan ju hända att det är så. Men det är det enda jag kan tänka mig skulle vara en fördel. Jag har inte märkt av det än, men ju mer man lär sig om dans så går det ju också lättare att lära in nya steg.

Hur är det med rytmkänslan?
– I skidåkning bra. I dans inte så jättebra. Jag är nog mittemellan.

Har du någon nackdel av att ha din bakgrund? 
– Ja, att man är stel i kroppen i vissa lägen när man stått i pjäxor under så många år. Jag är stel i fotlederna till exempel.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling dansar

Repar. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Känner ingen press av favoritskapet – men vill gärna till final
Han är tillsammans med Marie Serneholt favorit. Känner han av pressen?
– Nej, jag känner ingen press. Jag är så pass gammal, jag bryr mig inte. Det är bara en kul grej det här. Jag tänker att går det bra är det kul men går det dåligt är det också kul.
Men han avslöjar samtidigt att han helst inte vill åka ut för tidigt.
– Nej, jag vill ju till final så att jag får dansa så länge som möjligt. För att lära mig att dansa så bra som möjligt. Jag tycker att det är väldigt kul.

”Det är inte bara å åk”
Ingemar är välkänd för citatet ”De ä bar å åk”, vilket ska ha varit hans svar då en journalist i en radiointervju en gång frågade hur man bär sig åt för att ständigt vinna.
Jag kan inte låta blir att fråga om det även är hans svar på frågan om hur han ska ta sig till final i Let’s Dance. Är de bar å åk?
– Det där citatet var ju egentligen inte rätt utan ett felcitat. Det är inte bara å åk och har aldrig varit, utan det låg ju alltid mycket träning, jobb och tanke bakom. Men det är klart, väl på startlinjen var det ju bara åkningen som fanns. Och så blir det väl nu också.

Gruppfoto lets dance 2015 stenmark ehrling

Gruppfoto. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Alltid nervös vid TV-intervjuer: ”Brukar inte säga mer än jag behöver”
Anders Bagge, tidigare danspartner till Cecilia Ehrling, sas lida av ordentlig rampfeber varje gång han skulle ut på scenen. Ingemar tror inte rampfeber kommer vara hans problem men erkänner att det finns tillfällen då han känner av nerverna.
– Jag kan vara jättenervös om jag ska sitta på en TV-intervju. Och jag kunde ofta vara nervös när jag stod vid starten men det brukade släppa när det kom igång. Jag hoppas att det kommer att vara samma sak nu, att det släpper när man väl börjar dansa. Men jag kommer nog att vara lite nervös innan.
Det kommer ju även att bli en hel del intervjuer i Let’s Dance, dessutom i direktsändning. Cecilia Ehrling har tidigare sagt till Kurera att hon tror att det kommer att vara hon som får hålla låda i paret. Ingemar är benägen att hålla med.
– Jag brukar inte säga mer än jag behöver.

Fortfarande spänstig
På danspartnerns Cecilia Ehrlings instagramkonto finns ett nyfotat filmklipp där Ingemar lätt som en plätt hoppar upp jämfota på en plint. Inte illa för en soon-to-be-60-åring! Men på frågan om han är i bra form är svaret väldigt ödmjukt. 
– Nej, inte speciellt bra. Jag tränar inte så hårt nu längre. Men just det där med spänst, det sitter kvar. Jag har alltid varit spänstig. Även om jag kunde hoppa högre förr. Det går så länge man har en lätt kropp, hade jag vägt mer hade det inte gått.

Ingemar stenmark lyfter cecilia ehrling

Lyft är en del av träningen. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Rädd för att tappa i vikt
Eftersom han sett programmet förr vet han att ”herrar i min ålder ofta tenderar att tappa mycket i vikt”, säger han. Det vill han inte och jobbar därför hårt på att det inte ska hända.
– Första veckan gick jag ner tre kilo. Nu har jag gått upp lite igen men jag får äta något fruktansvärt mycket. Ungefär 50 procent mer än jag brukar. Jag har lite för god ämnesomsättning. Jag skulle gärna vara fem kilo tyngre så att man hade lite att ta av om man blir magsjuk till exempel. För blir jag det går jag ner för mycket.

Har du något livsmedel du inte kan leva utan? 
– Jag vet inte. Jag äter mycket frukt, apelsiner till exempel. Men det finns nog inget jag verkligen behöver utan jag anpassar mig mycket lätt till olika matkulturer. Är jag i Japan tycker jag om japanskt och är jag i Italien tycker jag om italienskt. Är jag i Norrland äter jag palt. Jag är flexibel.

Stenmark och ehrling under dansrepetition

#stherling Foto: Instagram /ceciliaehrling

Du låter lite som motsatsen till Hollywoodfruarna, inte så ”high maintenance”?
– Nej, jag är nog ingen Hollywoodfru utan ganska lätt, säger Ingemar och drar på smilet.

”Jag vet inte alltid vad jag tycker”
Och lätt verkar han sannerligen. Och mild. Med en stillsam humor och ett ständigt småleende på läpparna. Jag vill kalla honom mysig och lugn. Själv vet han inte.
– På frågor som vilka som är min främsta egenskaper kan jag aldrig svara. Jag känner mig själv för dåligt. Jag vet inte alltid vad jag tycker. Det är klart att jag har åsikter men många gånger vet jag inte. Ska jag välja mellan två maträtter till exempel… ja, då tycker jag att det är svårt. Det blir bra det som blir. Jag är lite velig.

Velig eller inte. Folket älskar dig Ingemar. Och vi på Kurera också. 🙂
Vi önskar dig och Cissi stort lycka till!

Av Isabelle Hedander

Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.