Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Proffsdansaren Cecilia Ehrling och skidlegenden Ingemar Stenmark på pressträffen av Lets Dance 2015

Foto: Isabelle G Hedander

Ingemar Stenmark: “Det är inte bara å åk – och har aldrig varit”

Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

I årets upplaga av Let's Dance har Kureras bloggare Cecilia Ehrling fått skidlegenden Ingemar Stenmark som sin danspartner.
För Kurera avslöjar han att han nu måste äta 50 procent mer än vanligt för att inte tappa i vikt, att han tror att Alex Hermansson kommer att gå långt i programmet, att dans är det roligaste han gjort sedan skidåkningen - och att citatet "De ä bar å åk" som han gjort sig så känd för egentligen aldrig stämde...
– Det var ett felcitat, säger han.

Alla födda innan 1983 - typ - har gissningsvis någon form av minnen av Ingemar Stenmarks storhetstid. När Stenmark åkte rullades det in storbilds-TV i många skolsalar och lektionen pausades en stund. Nästan var man än befann sig var fenomenet tydligt. Det var som om hela Sverige stannade upp ett tag. Och alla höll andan.
Nu får vi chansen igen. Med start på fredag den 27 februari klockan 20.00 - och förhoppningsvis många fredagar framöver.

Du är inte känd för att söka rampljuset direkt. Vad fick dig att tacka ja?
– Jag har sett programmet i många år och fått frågan om att delta nästan varje år tror jag. Jag var nära att säga ja redan förra året men det blev inte så. Jag gör det jag tycker är kul och det här känns kul.

Vad är så roligt?
– Det mesta, man skrattar mycket. Man får känna rytmen och precis som vid skidåkning känner man även harmoni. Det är det roligaste jag gjort sedan jag slutade med skidåkningen.

Nöjd med sin danslärare
Han tycker att han haft tur med sin danslärare tillika Kurerabloggaren Cecilia Ehrling.
– Hon är mycket duktig. Man har haft skidlärare som man inte ens efter tio år förstod vad de menade. Jag har sagt till Cissi att jag tycker att hon kunde bli skidlärare eftersom hon är så duktig på att förklara så man förstår.

 

Vilken dans är din favorit?
– Jag tycker att alla danser är roliga på sitt sätt. Det går inte att jämföra dem riktigt. Men det är nog lite lättare med danser där man håller i varandra. Jag vet inte varför. Jag känner mig nog trygg med Cissi.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling selfie

Selfie. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Vad är största utmaningen?
– Jag tror att det är rumba. Om jag minns rätt vad rumba är... då är det ju att röra på höfterna och innan man får in det så... Och sedan är det alltid svårt att dansa med uttryck - för alla danser ska ju vara uttrycksfulla. Så det är en annan utmaning.

Vunnit allt som går att vinna
Ingemar Stenmark räknas som en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Ordet "vinnarskalle" hörs ofta ihop med hans namn - och det känns ju inte som man har några frågetecken kring varför när man läser Ingemars meriter. Han vann fler än var tredje av sina sammanlagt 231 genomförda världscuptävlingar i disciplinerna slalom och storslalom. I ytterligare 69 tävlingar tog han medalj. I bagaget har han dessutom två OS-guld, tre VM-guld plus utmärkelser från i stort sett varenda svenskt idrottspris som finns.

Officiella pressbilden lets dance 2015 stenmark och ehrling

Officiella pressbilden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Har du några fördelar av din alpina bakgrund?
– Nej, jag trodde nog att man skulle ha någon nytta av rytmen som finns i skidåkning. Men det är inte alls samma sak här, det är en helt annan grej och helt annorlunda än allt annat jag har hållit på med. Och någon journalist frågade om det inte var en fördel att vara van att memorera en bana, att det kan hjälpa mig att memorera stegen. Det kan ju hända att det är så. Men det är det enda jag kan tänka mig skulle vara en fördel. Jag har inte märkt av det än, men ju mer man lär sig om dans så går det ju också lättare att lära in nya steg.

Hur är det med rytmkänslan?
– I skidåkning bra. I dans inte så jättebra. Jag är nog mittemellan.

Har du någon nackdel av att ha din bakgrund? 
– Ja, att man är stel i kroppen i vissa lägen när man stått i pjäxor under så många år. Jag är stel i fotlederna till exempel.

 

Ingemar stenmark och cecilia ehrling dansar

Repar. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Känner ingen press av favoritskapet - men vill gärna till final
Han är tillsammans med Marie Serneholt favorit. Känner han av pressen?
– Nej, jag känner ingen press. Jag är så pass gammal, jag bryr mig inte. Det är bara en kul grej det här. Jag tänker att går det bra är det kul men går det dåligt är det också kul.
Men han avslöjar samtidigt att han helst inte vill åka ut för tidigt.
– Nej, jag vill ju till final så att jag får dansa så länge som möjligt. För att lära mig att dansa så bra som möjligt. Jag tycker att det är väldigt kul.

"Det är inte bara å åk"
Ingemar är välkänd för citatet "De ä bar å åk", vilket ska ha varit hans svar då en journalist i en radiointervju en gång frågade hur man bär sig åt för att ständigt vinna.
Jag kan inte låta blir att fråga om det även är hans svar på frågan om hur han ska ta sig till final i Let's Dance. Är de bar å åk?
– Det där citatet var ju egentligen inte rätt utan ett felcitat. Det är inte bara å åk och har aldrig varit, utan det låg ju alltid mycket träning, jobb och tanke bakom. Men det är klart, väl på startlinjen var det ju bara åkningen som fanns. Och så blir det väl nu också.

Gruppfoto lets dance 2015 stenmark ehrling

Gruppfoto. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Alltid nervös vid TV-intervjuer: "Brukar inte säga mer än jag behöver"
Anders Bagge, tidigare danspartner till Cecilia Ehrling, sas lida av ordentlig rampfeber varje gång han skulle ut på scenen. Ingemar tror inte rampfeber kommer vara hans problem men erkänner att det finns tillfällen då han känner av nerverna.
– Jag kan vara jättenervös om jag ska sitta på en TV-intervju. Och jag kunde ofta vara nervös när jag stod vid starten men det brukade släppa när det kom igång. Jag hoppas att det kommer att vara samma sak nu, att det släpper när man väl börjar dansa. Men jag kommer nog att vara lite nervös innan.
Det kommer ju även att bli en hel del intervjuer i Let's Dance, dessutom i direktsändning. Cecilia Ehrling har tidigare sagt till Kurera att hon tror att det kommer att vara hon som får hålla låda i paret. Ingemar är benägen att hålla med.
– Jag brukar inte säga mer än jag behöver.

Fortfarande spänstig
På danspartnerns Cecilia Ehrlings instagramkonto finns ett nyfotat filmklipp där Ingemar lätt som en plätt hoppar upp jämfota på en plint. Inte illa för en soon-to-be-60-åring! Men på frågan om han är i bra form är svaret väldigt ödmjukt. 
– Nej, inte speciellt bra. Jag tränar inte så hårt nu längre. Men just det där med spänst, det sitter kvar. Jag har alltid varit spänstig. Även om jag kunde hoppa högre förr. Det går så länge man har en lätt kropp, hade jag vägt mer hade det inte gått.

Ingemar stenmark lyfter cecilia ehrling

Lyft är en del av träningen. Foto: Instagram /ceciliaehrling

 

Rädd för att tappa i vikt
Eftersom han sett programmet förr vet han att "herrar i min ålder ofta tenderar att tappa mycket i vikt", säger han. Det vill han inte och jobbar därför hårt på att det inte ska hända.
– Första veckan gick jag ner tre kilo. Nu har jag gått upp lite igen men jag får äta något fruktansvärt mycket. Ungefär 50 procent mer än jag brukar. Jag har lite för god ämnesomsättning. Jag skulle gärna vara fem kilo tyngre så att man hade lite att ta av om man blir magsjuk till exempel. För blir jag det går jag ner för mycket.

Har du något livsmedel du inte kan leva utan? 
– Jag vet inte. Jag äter mycket frukt, apelsiner till exempel. Men det finns nog inget jag verkligen behöver utan jag anpassar mig mycket lätt till olika matkulturer. Är jag i Japan tycker jag om japanskt och är jag i Italien tycker jag om italienskt. Är jag i Norrland äter jag palt. Jag är flexibel.

Stenmark och ehrling under dansrepetition

#stherling Foto: Instagram /ceciliaehrling

Du låter lite som motsatsen till Hollywoodfruarna, inte så "high maintenance"?
– Nej, jag är nog ingen Hollywoodfru utan ganska lätt, säger Ingemar och drar på smilet.

"Jag vet inte alltid vad jag tycker"
Och lätt verkar han sannerligen. Och mild. Med en stillsam humor och ett ständigt småleende på läpparna. Jag vill kalla honom mysig och lugn. Själv vet han inte.
– På frågor som vilka som är min främsta egenskaper kan jag aldrig svara. Jag känner mig själv för dåligt. Jag vet inte alltid vad jag tycker. Det är klart att jag har åsikter men många gånger vet jag inte. Ska jag välja mellan två maträtter till exempel... ja, då tycker jag att det är svårt. Det blir bra det som blir. Jag är lite velig.

Velig eller inte. Folket älskar dig Ingemar. Och vi på Kurera också. 🙂
Vi önskar dig och Cissi stort lycka till!

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.