Proffsdansaren Cecilia Ehrling och skidlegenden Ingemar Stenmark på pressträffen av Lets Dance 2015

Foto: Isabelle G Hedander

Ingemar Stenmark: “Det är inte bara å åk – och har aldrig varit”

Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

I årets upplaga av Let's Dance har Kureras bloggare Cecilia Ehrling fått skidlegenden Ingemar Stenmark som sin danspartner.
För Kurera avslöjar han att han nu måste äta 50 procent mer än vanligt för att inte tappa i vikt, att han tror att Alex Hermansson kommer att gå långt i programmet, att dans är det roligaste han gjort sedan skidåkningen - och att citatet "De ä bar å åk" som han gjort sig så känd för egentligen aldrig stämde...
– Det var ett felcitat, säger han.

Alla födda innan 1983 - typ - har gissningsvis någon form av minnen av Ingemar Stenmarks storhetstid. När Stenmark åkte rullades det in storbilds-TV i många skolsalar och lektionen pausades en stund. Nästan var man än befann sig var fenomenet tydligt. Det var som om hela Sverige stannade upp ett tag. Och alla höll andan.
Nu får vi chansen igen. Med start på fredag den 27 februari klockan 20.00 - och förhoppningsvis många fredagar framöver.

Du är inte känd för att söka rampljuset direkt. Vad fick dig att tacka ja?
– Jag har sett programmet i många år och fått frågan om att delta nästan varje år tror jag. Jag var nära att säga ja redan förra året men det blev inte så. Jag gör det jag tycker är kul och det här känns kul.

Vad är så roligt?
– Det mesta, man skrattar mycket. Man får känna rytmen och precis som vid skidåkning känner man även harmoni. Det är det roligaste jag gjort sedan jag slutade med skidåkningen.

Nöjd med sin danslärare
Han tycker att han haft tur med sin danslärare tillika Kurerabloggaren Cecilia Ehrling.
– Hon är mycket duktig. Man har haft skidlärare som man inte ens efter tio år förstod vad de menade. Jag har sagt till Cissi att jag tycker att hon kunde bli skidlärare eftersom hon är så duktig på att förklara så man förstår.

 

Vilken dans är din favorit?
– Jag tycker att alla danser är roliga på sitt sätt. Det går inte att jämföra dem riktigt. Men det är nog lite lättare med danser där man håller i varandra. Jag vet inte varför. Jag känner mig nog trygg med Cissi.

Ingemar stenmark och cecilia ehrling selfie

Selfie. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Vad är största utmaningen?
– Jag tror att det är rumba. Om jag minns rätt vad rumba är... då är det ju att röra på höfterna och innan man får in det så... Och sedan är det alltid svårt att dansa med uttryck - för alla danser ska ju vara uttrycksfulla. Så det är en annan utmaning.

Vunnit allt som går att vinna
Ingemar Stenmark räknas som en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Ordet "vinnarskalle" hörs ofta ihop med hans namn - och det känns ju inte som man har några frågetecken kring varför när man läser Ingemars meriter. Han vann fler än var tredje av sina sammanlagt 231 genomförda världscuptävlingar i disciplinerna slalom och storslalom. I ytterligare 69 tävlingar tog han medalj. I bagaget har han dessutom två OS-guld, tre VM-guld plus utmärkelser från i stort sett varenda svenskt idrottspris som finns.

Officiella pressbilden lets dance 2015 stenmark och ehrling

Officiella pressbilden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Har du några fördelar av din alpina bakgrund?
– Nej, jag trodde nog att man skulle ha någon nytta av rytmen som finns i skidåkning. Men det är inte alls samma sak här, det är en helt annan grej och helt annorlunda än allt annat jag har hållit på med. Och någon journalist frågade om det inte var en fördel att vara van att memorera en bana, att det kan hjälpa mig att memorera stegen. Det kan ju hända att det är så. Men det är det enda jag kan tänka mig skulle vara en fördel. Jag har inte märkt av det än, men ju mer man lär sig om dans så går det ju också lättare att lära in nya steg.

Hur är det med rytmkänslan?
– I skidåkning bra. I dans inte så jättebra. Jag är nog mittemellan.

Har du någon nackdel av att ha din bakgrund? 
– Ja, att man är stel i kroppen i vissa lägen när man stått i pjäxor under så många år. Jag är stel i fotlederna till exempel.

 

Ingemar stenmark och cecilia ehrling dansar

Repar. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Känner ingen press av favoritskapet - men vill gärna till final
Han är tillsammans med Marie Serneholt favorit. Känner han av pressen?
– Nej, jag känner ingen press. Jag är så pass gammal, jag bryr mig inte. Det är bara en kul grej det här. Jag tänker att går det bra är det kul men går det dåligt är det också kul.
Men han avslöjar samtidigt att han helst inte vill åka ut för tidigt.
– Nej, jag vill ju till final så att jag får dansa så länge som möjligt. För att lära mig att dansa så bra som möjligt. Jag tycker att det är väldigt kul.

"Det är inte bara å åk"
Ingemar är välkänd för citatet "De ä bar å åk", vilket ska ha varit hans svar då en journalist i en radiointervju en gång frågade hur man bär sig åt för att ständigt vinna.
Jag kan inte låta blir att fråga om det även är hans svar på frågan om hur han ska ta sig till final i Let's Dance. Är de bar å åk?
– Det där citatet var ju egentligen inte rätt utan ett felcitat. Det är inte bara å åk och har aldrig varit, utan det låg ju alltid mycket träning, jobb och tanke bakom. Men det är klart, väl på startlinjen var det ju bara åkningen som fanns. Och så blir det väl nu också.

Gruppfoto lets dance 2015 stenmark ehrling

Gruppfoto. Foto: Instagram /ceciliaehrling

Alltid nervös vid TV-intervjuer: "Brukar inte säga mer än jag behöver"
Anders Bagge, tidigare danspartner till Cecilia Ehrling, sas lida av ordentlig rampfeber varje gång han skulle ut på scenen. Ingemar tror inte rampfeber kommer vara hans problem men erkänner att det finns tillfällen då han känner av nerverna.
– Jag kan vara jättenervös om jag ska sitta på en TV-intervju. Och jag kunde ofta vara nervös när jag stod vid starten men det brukade släppa när det kom igång. Jag hoppas att det kommer att vara samma sak nu, att det släpper när man väl börjar dansa. Men jag kommer nog att vara lite nervös innan.
Det kommer ju även att bli en hel del intervjuer i Let's Dance, dessutom i direktsändning. Cecilia Ehrling har tidigare sagt till Kurera att hon tror att det kommer att vara hon som får hålla låda i paret. Ingemar är benägen att hålla med.
– Jag brukar inte säga mer än jag behöver.

Fortfarande spänstig
På danspartnerns Cecilia Ehrlings instagramkonto finns ett nyfotat filmklipp där Ingemar lätt som en plätt hoppar upp jämfota på en plint. Inte illa för en soon-to-be-60-åring! Men på frågan om han är i bra form är svaret väldigt ödmjukt. 
– Nej, inte speciellt bra. Jag tränar inte så hårt nu längre. Men just det där med spänst, det sitter kvar. Jag har alltid varit spänstig. Även om jag kunde hoppa högre förr. Det går så länge man har en lätt kropp, hade jag vägt mer hade det inte gått.

Ingemar stenmark lyfter cecilia ehrling

Lyft är en del av träningen. Foto: Instagram /ceciliaehrling

 

Rädd för att tappa i vikt
Eftersom han sett programmet förr vet han att "herrar i min ålder ofta tenderar att tappa mycket i vikt", säger han. Det vill han inte och jobbar därför hårt på att det inte ska hända.
– Första veckan gick jag ner tre kilo. Nu har jag gått upp lite igen men jag får äta något fruktansvärt mycket. Ungefär 50 procent mer än jag brukar. Jag har lite för god ämnesomsättning. Jag skulle gärna vara fem kilo tyngre så att man hade lite att ta av om man blir magsjuk till exempel. För blir jag det går jag ner för mycket.

Har du något livsmedel du inte kan leva utan? 
– Jag vet inte. Jag äter mycket frukt, apelsiner till exempel. Men det finns nog inget jag verkligen behöver utan jag anpassar mig mycket lätt till olika matkulturer. Är jag i Japan tycker jag om japanskt och är jag i Italien tycker jag om italienskt. Är jag i Norrland äter jag palt. Jag är flexibel.

Stenmark och ehrling under dansrepetition

#stherling Foto: Instagram /ceciliaehrling

Du låter lite som motsatsen till Hollywoodfruarna, inte så "high maintenance"?
– Nej, jag är nog ingen Hollywoodfru utan ganska lätt, säger Ingemar och drar på smilet.

"Jag vet inte alltid vad jag tycker"
Och lätt verkar han sannerligen. Och mild. Med en stillsam humor och ett ständigt småleende på läpparna. Jag vill kalla honom mysig och lugn. Själv vet han inte.
– På frågor som vilka som är min främsta egenskaper kan jag aldrig svara. Jag känner mig själv för dåligt. Jag vet inte alltid vad jag tycker. Det är klart att jag har åsikter men många gånger vet jag inte. Ska jag välja mellan två maträtter till exempel... ja, då tycker jag att det är svårt. Det blir bra det som blir. Jag är lite velig.

Velig eller inte. Folket älskar dig Ingemar. Och vi på Kurera också. 🙂
Vi önskar dig och Cissi stort lycka till!

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Namn: Jan Ingemar Stenmark
Ålder: 58 år
Född: 18 mars 1956 i Joesjö, Västerbottens län. Bodde från fem års ålder på Slalomvägen i Tärnaby.
Bor: Vaxholm
Familj: Sambo med Tarja Olli sedan åtta år, döttrarna Nathalie 30 år och Iza 7 år
Aktuell med: Let's Dance 2015 tillsammans med danspartnern Cecilia Ehrling
Nuvarande sysselsättning: – Livsnjutare
Favoritträningsform:
– Om jag tränar så är det löpning eller cykling. Jag har både en racer och en mountain bike. Blir mest mountain bike.
Dold talang: 
– Om det är en talang så svarar jag att kitta fönster. Det är när man tar bort en gammaldags glasruta och sätter fast en ny, då måste man kitta dit den med en kletig massa. Jag har renoverat ungefär 400 rutor på ett sommarhus i Västergötland.
Vilka av årets deltagarna han känner sedan tidigare:
– Jonas Björkman
Vem han tror kommer att vinna Let's Dance 2015:
– Ingen aning, vi har inte fått se varandra dansa. Men jag tror Alex kommer att gå långt. Jag kan jag tänka mig att han är en sådan folk kommer att gilla. Jag ser i alla fall på min dotter att hon gör det. Så han går nog hem hos barn - om de bara får sina föräldrar att rösta.

Meriter: Två OS-guld, ett OS-brons, tre VM-guld, 86 segrar i alpina världscupen, varav 46 i storslalom och 40 i slalom.
Utmärkelser: Fair Play-priset 1976, Svenska Dagbladets guldmedalj 1975 och 1978, förste mottagare av Victoriastipendiet 1979, Holmenkollenmedaljen 1979, förste och andre mottagare av Jerringpriset 1979 och 1980, näst bästa svenska idrottare under hela 1900-talet, enligt ett pris utdelat på Svenska idrottsgalan 2000. Vann Idrottsakademins hederspris 2011 och vann samma år stort i SVT-programmet "Mästarnas mästare".
Källa: Wikipedia

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.