Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

Har du husdjur och är orolig för att de kan bli smittade eller bära på det nya Coronaviruset, då kan du med största sannolikhet pusta ut. I dagsläget finns inga kliniska fynd som tyder på att husdjur kan sprida sjukdomen menar experter.

Coronavirus är en stor familj av virus som kan göra både människor och djur sjuka. Dessa virus kan orsaka luftvägsinfektioner hos människor, med allt från vanlig förkylning till allvarliga sjukdomar som lunginflammation. Det finns rapporter om djur som har övergivits eller dödats eftersom deras ägare är rädda för att de kan bära på viruset SARS-CoV-2. Detta är både onödigt och tragiskt skriver veterinären Karen Becker på Mercola Healthy Pets.

Ha med ditt husdjur i beredskapsplanen
Även om vi fortfarande lär oss om hur viruset fungerar sprids enligt Världsorganisationen denna speciella typ av coronavirus främst från människa till människa. För närvarande säger både WHO och Världsorganisationen för djurhälsa att det inte finns några bevis för att husdjur, sprider sjukdomen covid-19. Som alltid är det en bra idé att tvätta händerna efter att ha varit runt djur, och djurägare bör fortsätta att inkludera sina husdjur i sin beredskapsplanering och se till att ha mat och exempelvis kattsand samt nödvändiga mediciner och husapotek till hands.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Inga misstankar att husdjur sprider smitta
Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten finns det inget som tyder på att husdjur medverkar till spridandet SARS-CoV-2.  Det finns heller inga uppgifter att om smittade husdjur i dagsläget. En hund i Hong kong som bodde med personer sjuka i covid-19, har testat svagt positivt för smittan men uppvisade inga symtom och en annan hund från samma hushåll testade negativt. Det har i vissa medier rapporterats om eventuell smitta mellan hund och människa men enligt doktorn.se finns idag inga kliniskt beskrivna  uppgifter om smitta från människa till husdjur, det finns inte heller några misstankar om att husdjur kan sprida smittan.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Undvik kontakt med husdjur om du är sjuk
Om du har husdjur och blivit diagnosticerad med covid-19 är rekommendationerna för tillfället att begränsa kontakten med ditt husdjur så mycket som möjligt tills det finns större kunskap om viruset och hur det sprids. I nuläget rekommenderar inte experter någon screening av husdjur utan symtom. Om hundar, katter och hästar har symtom från andningsvägarna beror det troligtvis inte på covid-19, utan har enligt experter troligen andra orsaker.

Klappar inte främmande hundar
Berit Kristiansen som driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm och dagligen möter ett stort antal hundar och deras ägare berättar att hon som försiktighetsåtgärd avstår från att klappa främmande hundar efter viruslarmet. Det tar emot, särskilt som många hundar är stamkunder, men även om inte hundar kan vara smittbärare menar hon att de eventuellt kan ha smittan i pälsen om deras ägare bär på den eller någon annan smittad person klappat hunden och har virus på händerna.
– Det är jättetråkigt men bättre att ta det säkra före det osäkra till faran är över, säger Berit till Kurera.

Av Nina Törmark

Källor:
WHO
Doktorn.se
Healthy pets
Idexx
Agria djurförsäkringar


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".