Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

Har du husdjur och är orolig för att de kan bli smittade eller bära på det nya Coronaviruset, då kan du med största sannolikhet pusta ut. I dagsläget finns inga kliniska fynd som tyder på att husdjur kan sprida sjukdomen menar experter.

Coronavirus är en stor familj av virus som kan göra både människor och djur sjuka. Dessa virus kan orsaka luftvägsinfektioner hos människor, med allt från vanlig förkylning till allvarliga sjukdomar som lunginflammation. Det finns rapporter om djur som har övergivits eller dödats eftersom deras ägare är rädda för att de kan bära på viruset SARS-CoV-2. Detta är både onödigt och tragiskt skriver veterinären Karen Becker på Mercola Healthy Pets.

Ha med ditt husdjur i beredskapsplanen
Även om vi fortfarande lär oss om hur viruset fungerar sprids enligt Världsorganisationen denna speciella typ av coronavirus främst från människa till människa. För närvarande säger både WHO och Världsorganisationen för djurhälsa att det inte finns några bevis för att husdjur, sprider sjukdomen covid-19. Som alltid är det en bra idé att tvätta händerna efter att ha varit runt djur, och djurägare bör fortsätta att inkludera sina husdjur i sin beredskapsplanering och se till att ha mat och exempelvis kattsand samt nödvändiga mediciner och husapotek till hands.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Inga misstankar att husdjur sprider smitta
Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten finns det inget som tyder på att husdjur medverkar till spridandet SARS-CoV-2.  Det finns heller inga uppgifter att om smittade husdjur i dagsläget. En hund i Hong kong som bodde med personer sjuka i covid-19, har testat svagt positivt för smittan men uppvisade inga symtom och en annan hund från samma hushåll testade negativt. Det har i vissa medier rapporterats om eventuell smitta mellan hund och människa men enligt doktorn.se finns idag inga kliniskt beskrivna  uppgifter om smitta från människa till husdjur, det finns inte heller några misstankar om att husdjur kan sprida smittan.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Undvik kontakt med husdjur om du är sjuk
Om du har husdjur och blivit diagnosticerad med covid-19 är rekommendationerna för tillfället att begränsa kontakten med ditt husdjur så mycket som möjligt tills det finns större kunskap om viruset och hur det sprids. I nuläget rekommenderar inte experter någon screening av husdjur utan symtom. Om hundar, katter och hästar har symtom från andningsvägarna beror det troligtvis inte på covid-19, utan har enligt experter troligen andra orsaker.

Klappar inte främmande hundar
Berit Kristiansen som driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm och dagligen möter ett stort antal hundar och deras ägare berättar att hon som försiktighetsåtgärd avstår från att klappa främmande hundar efter viruslarmet. Det tar emot, särskilt som många hundar är stamkunder, men även om inte hundar kan vara smittbärare menar hon att de eventuellt kan ha smittan i pälsen om deras ägare bär på den eller någon annan smittad person klappat hunden och har virus på händerna.
– Det är jättetråkigt men bättre att ta det säkra före det osäkra till faran är över, säger Berit till Kurera.

Av Nina Törmark

Källor:
WHO
Doktorn.se
Healthy pets
Idexx
Agria djurförsäkringar


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.