Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

Har du husdjur och är orolig för att de kan bli smittade eller bära på det nya Coronaviruset, då kan du med största sannolikhet pusta ut. I dagsläget finns inga kliniska fynd som tyder på att husdjur kan sprida sjukdomen menar experter.

Coronavirus är en stor familj av virus som kan göra både människor och djur sjuka. Dessa virus kan orsaka luftvägsinfektioner hos människor, med allt från vanlig förkylning till allvarliga sjukdomar som lunginflammation. Det finns rapporter om djur som har övergivits eller dödats eftersom deras ägare är rädda för att de kan bära på viruset SARS-CoV-2. Detta är både onödigt och tragiskt skriver veterinären Karen Becker på Mercola Healthy Pets.

Ha med ditt husdjur i beredskapsplanen
Även om vi fortfarande lär oss om hur viruset fungerar sprids enligt Världsorganisationen denna speciella typ av coronavirus främst från människa till människa. För närvarande säger både WHO och Världsorganisationen för djurhälsa att det inte finns några bevis för att husdjur, sprider sjukdomen covid-19. Som alltid är det en bra idé att tvätta händerna efter att ha varit runt djur, och djurägare bör fortsätta att inkludera sina husdjur i sin beredskapsplanering och se till att ha mat och exempelvis kattsand samt nödvändiga mediciner och husapotek till hands.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Inga misstankar att husdjur sprider smitta
Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten finns det inget som tyder på att husdjur medverkar till spridandet SARS-CoV-2.  Det finns heller inga uppgifter att om smittade husdjur i dagsläget. En hund i Hong kong som bodde med personer sjuka i covid-19, har testat svagt positivt för smittan men uppvisade inga symtom och en annan hund från samma hushåll testade negativt. Det har i vissa medier rapporterats om eventuell smitta mellan hund och människa men enligt doktorn.se finns idag inga kliniskt beskrivna  uppgifter om smitta från människa till husdjur, det finns inte heller några misstankar om att husdjur kan sprida smittan.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Undvik kontakt med husdjur om du är sjuk
Om du har husdjur och blivit diagnosticerad med covid-19 är rekommendationerna för tillfället att begränsa kontakten med ditt husdjur så mycket som möjligt tills det finns större kunskap om viruset och hur det sprids. I nuläget rekommenderar inte experter någon screening av husdjur utan symtom. Om hundar, katter och hästar har symtom från andningsvägarna beror det troligtvis inte på covid-19, utan har enligt experter troligen andra orsaker.

Klappar inte främmande hundar
Berit Kristiansen som driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm och dagligen möter ett stort antal hundar och deras ägare berättar att hon som försiktighetsåtgärd avstår från att klappa främmande hundar efter viruslarmet. Det tar emot, särskilt som många hundar är stamkunder, men även om inte hundar kan vara smittbärare menar hon att de eventuellt kan ha smittan i pälsen om deras ägare bär på den eller någon annan smittad person klappat hunden och har virus på händerna.
– Det är jättetråkigt men bättre att ta det säkra före det osäkra till faran är över, säger Berit till Kurera.

Av Nina Törmark

Källor:
WHO
Doktorn.se
Healthy pets
Idexx
Agria djurförsäkringar


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.