Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med ansiktsmask bredvid en hund

Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

Har du husdjur och är orolig för att de kan bli smittade eller bära på det nya Coronaviruset, då kan du med största sannolikhet pusta ut. I dagsläget finns inga kliniska fynd som tyder på att husdjur kan sprida sjukdomen menar experter.

Coronavirus är en stor familj av virus som kan göra både människor och djur sjuka. Dessa virus kan orsaka luftvägsinfektioner hos människor, med allt från vanlig förkylning till allvarliga sjukdomar som lunginflammation. Det finns rapporter om djur som har övergivits eller dödats eftersom deras ägare är rädda för att de kan bära på viruset SARS-CoV-2. Detta är både onödigt och tragiskt skriver veterinären Karen Becker på Mercola Healthy Pets.

Ha med ditt husdjur i beredskapsplanen

Även om vi fortfarande lär oss om hur viruset fungerar sprids enligt Världsorganisationen denna speciella typ av coronavirus främst från människa till människa. För närvarande säger både WHO och Världsorganisationen för djurhälsa att det inte finns några bevis för att husdjur, sprider sjukdomen covid-19. Som alltid är det en bra idé att tvätta händerna efter att ha varit runt djur, och djurägare bör fortsätta att inkludera sina husdjur i sin beredskapsplanering och se till att ha mat och exempelvis kattsand samt nödvändiga mediciner och husapotek till hands.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Inga misstankar att husdjur sprider smitta

Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten finns det inget som tyder på att husdjur medverkar till spridandet SARS-CoV-2.  Det finns heller inga uppgifter att om smittade husdjur i dagsläget. En hund i Hong kong som bodde med personer sjuka i covid-19, har testat svagt positivt för smittan men uppvisade inga symtom och en annan hund från samma hushåll testade negativt. Det har i vissa medier rapporterats om eventuell smitta mellan hund och människa men enligt doktorn.se finns idag inga kliniskt beskrivna  uppgifter om smitta från människa till husdjur, det finns inte heller några misstankar om att husdjur kan sprida smittan.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Undvik kontakt med husdjur om du är sjuk

Om du har husdjur och blivit diagnosticerad med covid-19 är rekommendationerna för tillfället att begränsa kontakten med ditt husdjur så mycket som möjligt tills det finns större kunskap om viruset och hur det sprids. I nuläget rekommenderar inte experter någon screening av husdjur utan symtom. Om hundar, katter och hästar har symtom från andningsvägarna beror det troligtvis inte på covid-19, utan har enligt experter troligen andra orsaker.

Klappar inte främmande hundar

Berit Kristiansen som driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm och dagligen möter ett stort antal hundar och deras ägare berättar att hon som försiktighetsåtgärd avstår från att klappa främmande hundar efter viruslarmet. Det tar emot, särskilt som många hundar är stamkunder, men även om inte hundar kan vara smittbärare menar hon att de eventuellt kan ha smittan i pälsen om deras ägare bär på den eller någon annan smittad person klappat hunden och har virus på händerna.– Det är jättetråkigt men bättre att ta det säkra före det osäkra till faran är över, säger Berit till Kurera.

Av Nina Törmark

Källor:
WHO
Doktorn.se
Healthy pets
Idexx
Agria djurförsäkringar


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.