Förpackning Tamiflu och kapslar

Foto: SVT

Forskningschefen: “Sverige är lurade – Tamiflu fungerar inte”

Fakta

Försäljningen av Tamiflu tog först fart 2005, efter att ett virus började att smitta mellan fåglar och människor i Sydostasien.
Myndigheter över hela världen började oroa sig för att en livsfarlig influensapandemi var på gång och köpte in stora lager av medicinen Tamiflu, vars verksamma substans oseltamevir påstås kunna hindra influensavirus från att sprida sig i kroppen. Och när svininfluensan som av WHO klassades som en pandemi dök upp 2009 ökade försäljningen av Tamiflu igen.
Källa: SVT

Sverige lurades av läkemedelsföretaget Roche att köpa in Tamiflu för hundratals miljoner. Men medicinen fungerar inte bättre än en Aspirin eller Panodil och Sveriges regering borde stämma tillverkaren för bedrägeri.
Det hävdar chefen för Cochraneinstitutet, ett av världens tyngsta institut för granskning av medicinsk forskning.
– Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som, vad vi vet, inte är bättre än en Aspirin.

medicinprofessorn Peter C Götzsche i stol på kontor

Medicinprofessor Peter C Götzsche. Foto: SVT

Tillverkaren, läkemedelsföretaget Roche, har marknadsfört medicinen som att den kan förhindra människor från att smittas vid en influensapandemi och även minska risken för allvarliga komplikationer som till exempel lunginflammation. Men enligt forskarna på Cochraneinstitutet, som bland annat utvärderar effekten av olika behandlingar, finns det inga belägg för att Tamiflu faktiskt fungerar.
Cochraneinstitutet, som jobbar med forskningsgranskning, dömer helt ut influensamedicinen och menar att Sverige helt i onödan spenderat hundratals miljoner kronor.
– Jag betraktar det här som den största stölden i Europas historia, säger medicinprofessorn Peter C Götzsche på Cochraneinstitutet till SVT.

 

Tillverkaren hänvisar till opublicerade studier
Tamiflu säljs i tablettform och är alltså inte ett vaccin men sedan 2011 räknar Världshälsoorganisationen WHO Tamiflu som en av världens viktigaste mediciner. Vilket nu alltså ifrågasätts av  Cochraneinstitutet som menar att de inte har kunnat bekräfta att det Roche påstår om Tamiflu faktiskt stämmer eftersom Roche, i likhet med andra läkemedelsbolag, valt att inte offentliggöra alla studier som gjorts om medicinen.
– Så vitt vi kan se finns det inget stöd till dessa påståenden. Roche säger att det finns i opublicerade studier, men vi är ju inte så dumma så att vi tror att dessa fantastiska effekter finns i opublicerade studier. Om det var fallet då skulle ju Roche publicera studierna. De hade ju varit värdefulla i marknadsföringen, menar Götzsche.

Kostat svenska skattebetalare 260 miljoner
Cochraneinstitutet kräver nu därför att få tillgång till alla studier som Roche har gjort om Tamiflu, vilket de också får stort stöd för av en rad andra tunga parter inom medicinforskningen, däribland den ansedda tidskriften British Medical Journal.
Enligt SVT:s beräkningar har medicinen sålts för totalt 80 miljarder kronor sedan 2001. Svenska skattebetalare har till exempel betalat 260 miljoner kronor för 18 miljoner doser av medicinen, vilka nu finns i ett hemligt lager någonstans i Sverige som beredskap ifall en influensapandemi skulle slå till.
– Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som, vad vi vet, inte är bättre än en Aspirin. Det tycker jag är stöld.

Roche avböjer intervju
Roche har avböjt att bli intervjuade av SVT och hänvisar istället till ett pressmeddelande från slutet av februari, där företaget meddelar att de ska göra sina studier tillgängliga för analys av fyra influensaexperter. Ingen av dessa uppges dock tillhöra någon av företagets hårdaste kritiker.

Av Isabelle Hedander


Fakta

Försäljningen av Tamiflu tog först fart 2005, efter att ett virus började att smitta mellan fåglar och människor i Sydostasien.
Myndigheter över hela världen började oroa sig för att en livsfarlig influensapandemi var på gång och köpte in stora lager av medicinen Tamiflu, vars verksamma substans oseltamevir påstås kunna hindra influensavirus från att sprida sig i kroppen. Och när svininfluensan som av WHO klassades som en pandemi dök upp 2009 ökade försäljningen av Tamiflu igen.
Källa: SVT

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.