Annons
Annons

Inta viloläge med Magnus Fridh

Magnus Fridh är yoga- och meditationslärare med lång erfarenhet av mindfulness och meditation. I sin bok "Viloläge" lär han ut många användbara och enkla övningar. Magnus låter Kureras läsare ta del av några av övningarna ur boken som kan hjälpa till att bryta stressen och komma ned i varv.

Redaktionen

30 december, 2017
Inta viloläge med Magnus Fridh
Dela inlägget

Magnus Fridh är yoga- och meditationslärare med lång erfarenhet av mindfulness och meditation. I sin bok ”Viloläge” lär han ut många användbara och enkla övningar. Magnus låter Kureras läsare ta del av några av övningarna ur boken som kan hjälpa till att bryta stressen och komma ned i varv.

Magnus vet av egen erfarenhet att livet ibland kan kasta hårda bollar vår väg och svarar så här när vi frågar honom varför vi behöver lära oss meditera:
– Ibland kommer vi till en punkt inom oss där vi känner att vi inte kan springa och stressa mer. Mitt i livet. Inga särskilda omständigheter får det att inträffa. Vi bara orkar inte så mycket längre. Vi stapplar liksom till, accelerationen avtar och vi vänder oss i olika riktningar för att se om det finns några avtagsvägar att styra in på. Här har meditationen något att erbjuda.

Kom över den mentala spärren
Meditationen är en rastplats, ett viloläge, som både kan läka och stärka och låta oss se tillvaron ur ett större perspektiv menar Magnus, men han vet också att många kan känna en mental spärr mot att komma igång.
– Med regelbunden träning så kan du sänka din stress och oro, öka ditt fokus och få en bättre sömn. Det största hindret att kliva över är att komma igång och verkligen träna regelbundet. Det enda som behövs är 5-15 minuter ett par dagar i veckan till att börja med. Bygg en motivation, gör ett schema som du håller dig till. Börja med korta stunder så att entusiasmen hålls levande.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: ”Meditation är det nya svarta”

Har inte tid att låta bli
För Magnus är meditationen livsviktig.
– När jag prioriterar meditationsträningen får jag mer tid att fokusera på det som är viktigt. I svåra stunder har meditationen varit ovärderlig. Trots att vardagen kan kännas överfylld av både arbete och familjeaktiviteter och det kan vara svårt att hitta utrymme, har jag helt enkelt inte tid att inte meditera.

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

Vila i andetaget
Innan du börjar den här första övningen, sätt en timer på cirka fem minuter. Du kan välja om du antingen vill sitta med korslagda ben på golvet eller på en stol med ryggen rak och fötterna stadigt i golvet. Ett tredje alternativ är att ligga ner. Om du sitter upp, placera händerna på låren med handflatorna nedåt.
• Slut ögonen lätt, ta tre djupa andetag och känn hur axlarna sjunker ner och musklerna i ansiktet slappnar av alltmer. Slappna av i underkäken och tungan.
• Låt din andning hitta sin naturliga rytm. Gör inget alls för att påverka andetaget. Flytta din närvaro till näsborrarnas öppning och följ ditt andetag därifrån när det rör sig in och ut ur din kropp.
• Observera uppmärksamt och i stillhet varje andetag. När du andas in. När du andas ut. Hela vägen in. Hela vägen ut.
• Vi gör det nu lite enklare för oss. Varje gång du andas in, säg tyst: inandning.
• Varje gång du andas ut, säg tyst: utandning
• Håll ditt sinne avslappnat och fortsätt att iaktta hur andetaget kommer och går tillsammans med stöd från orden inandning och utandning.
• Var ingen annanstans än här. Inget annat är viktigare.
• Efter fem minuter, ta åter tre djupa andetag och sitt kvar en stund i tystnad.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Jag är här
• Placera kroppen i en bra position; sittande på golvet eller på en stol. Alternativt ligg ner eller stå upp.
• Låt ryggen var sträckt så att andningen rör sig fritt. Sänk din haka en aning ner mot bröstkorgen om du sitter upp, slut dina ögon lätt och slappna av i käken.
• Stanna i tystnad och stillhet en stund som en förberedelse för meditationsövningen.
• Låt nu andetaget röra sig helt naturligt, men följ det med en helhjärtad närvaro.
• Upprepa nu, tyst för dig själv, följande mening som ett mantra genom resten av övningen: Jag är här.
• När du andas in säger du de första orden i meningen: Jag är …
• När du andas ut avlutar du: här.
• Fortsätt att upprepa meningen andetag efter andetag.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Magnus Fridh
Yrke: Yoga- och meditationslärare, författare och upphovsman till midfulnessappen
Familj: Frun Ida och två döttrarna Maja och Nellie.
Bor: Stockholm
Aktuell med: Boken ”Viloläge” (Natur & kultur 2017).
Magnus på sociala medier: Instagram magnus_fridh
Hemsidor:
Viloläge samt The mindfulnessapp.

Annons
Annons