Tonårig mörkhårig flicka ligger på säng och håller sig om magen

Internetbehandling kan hjälpa unga med IBS-mage

Kognitiv beteendeterapi via nätet kan vara ett behandlingsalternativ för ungdomar med irritable bowl syndrome, så kallad IBS. Det visar en ny studie från Karolinska institutet, som publicerats i tidskriften American Journal of Gastroenterology.

Idag finns få behandlingsalternativ för barn och unga som besväras av känslig tarm, så kallad IBS. Tidigare studier utförda på vuxna har visat att besvären kan lätta genom att stegvis närma sig symtomen i stället för att undvika dem. Symtomexponeringen sker genom kognitiv beteendeterapi, så kallad KBT.

 

► Läs också: Mindfulness lika bra som KBT

Uppmanades provocera fram IBS-symtomen
Forskare vid Karolinska institutet har nu därför låtit ungdomar i åldern 13-17 år pröva samma metod. 101 tonåringar lottades att antingen delta i KBT-terapi under tio veckor eller sättas upp på en väntelista. KBT-gruppen fick olika övningar där de utmanades att inte undvika symtomen utan sakta men säkert istället provocera fram dem. Bland annat kunde det handla om att prova maträtter som de tidigare undvikit, skriver Vårdfokus.

En långvarig effekt
Resultatet jämfördes mellan de olika grupperna.
De ungdomar som fick KBT upplevde enligt studien följande:

• Minskade magsymtom och minskad smärta
• Mindre frånvaro från skolan
• Mindre medicinanvändning
• Minskad oro över magsymtomen
• Minskat undvikande av situationer som kan ge magsymtom
• Ökad livskvalitet

De positiva effekterna höll i sig även sex månader efter behandlingen.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

 

En del av större forskningsprojekt om magont
Forskningen ingår i projektet "Ont i magen” som drivs av Karolinska institutet, Sachsska barn-och ungdomssjukhus, Astrid Lindgrens barnsjukhus och Stockhholms läns landsting. Där pågår även en behandlingsstudie för de yngre barnen (8-12 år) som har IBS och annan funktionell buksmärta.

► Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.