Internetbehandling kan hjälpa unga med IBS-mage | Kurera.se
Tonårig mörkhårig flicka ligger på säng och håller sig om magen

Internetbehandling kan hjälpa unga med IBS-mage

Kognitiv beteendeterapi via nätet kan vara ett behandlingsalternativ för ungdomar med irritable bowl syndrome, så kallad IBS. Det visar en ny studie från Karolinska institutet, som publicerats i tidskriften American Journal of Gastroenterology.

Idag finns få behandlingsalternativ för barn och unga som besväras av känslig tarm, så kallad IBS. Tidigare studier utförda på vuxna har visat att besvären kan lätta genom att stegvis närma sig symtomen i stället för att undvika dem. Symtomexponeringen sker genom kognitiv beteendeterapi, så kallad KBT.

 

► Läs också: Mindfulness lika bra som KBT

Uppmanades provocera fram IBS-symtomen
Forskare vid Karolinska institutet har nu därför låtit ungdomar i åldern 13-17 år pröva samma metod. 101 tonåringar lottades att antingen delta i KBT-terapi under tio veckor eller sättas upp på en väntelista. KBT-gruppen fick olika övningar där de utmanades att inte undvika symtomen utan sakta men säkert istället provocera fram dem. Bland annat kunde det handla om att prova maträtter som de tidigare undvikit, skriver Vårdfokus.

En långvarig effekt
Resultatet jämfördes mellan de olika grupperna.
De ungdomar som fick KBT upplevde enligt studien följande:

• Minskade magsymtom och minskad smärta
• Mindre frånvaro från skolan
• Mindre medicinanvändning
• Minskad oro över magsymtomen
• Minskat undvikande av situationer som kan ge magsymtom
• Ökad livskvalitet

De positiva effekterna höll i sig även sex månader efter behandlingen.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

 

En del av större forskningsprojekt om magont
Forskningen ingår i projektet "Ont i magen” som drivs av Karolinska institutet, Sachsska barn-och ungdomssjukhus, Astrid Lindgrens barnsjukhus och Stockhholms läns landsting. Där pågår även en behandlingsstudie för de yngre barnen (8-12 år) som har IBS och annan funktionell buksmärta.

► Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.