Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på verket.
Ingredienser
2 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk kokossocker eller agavesirap
1 tsk chiliflakes
ca 300 g tempeh, skivad
2 morötter
6 kokta potatisar, skivade
1 knippe rädisor (125 g), tunt skivade
2 nävar böngroddar (100 g)
1 näve sockerärtor (ca 75 g), strimlade på längden
3 huvuden hjärtsallad eller bok choi, hackade
1⁄2 gurka, hackad
3 salladslökar, hackade
1 röd chili, hackad
2 limefrukter, till servering
neutral olja, till stekning
Jordnötssås
1 msk jordnötssmör
2 msk kokossocker eller agavesirap
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 limefrukter, pressad juice
2 msk japansk soja
1 msk kokossocker eller agavesirap
2 msk sesamolja
LÄS OCKSÅ: Färgstark vegansk bibimbap
Gör så här:
Blanda sesamolja, soja, socker och chiliflakes i en liten skål.
Stek tempehn i lite olja tills den börjar få fin färg.
Häll ner sesamoljeblandningen i stekpannan och stek ytterligare någon minut.
Blanda samman samtliga ingredienser till jordnötssåsen i en liten skål.
Skär morötterna julienne, det vill säga i tunna tändsticksliknande stavar.
Lägg upp salladen i fyra tallrikar. Ringla över jordnötssåsen.
Blanda samman vid servering och pressa över lime.