karin_bjorkegren_jones

“Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Fakta

Namn: Karin Björkegren Jones
Yrke: Författare och yogalärare, håller även kurser i hur man sköter om sitt lymfsystem.
Bor: Stockholm
Intressen: Att resa och att umgås med de jag älskar

Böcker av Karin: Hösten 2017 släppte hon boken "Omstart för en starkare, renare och friskare kropp" om lymfsystemet, bland tidigare titlar märks "Ett stressfritt liv" från 2016 och "Yoga för livet för kvinnor 40 plus" som utkom 2015.
Foto: Anneli Hildonen

“Jag var nog så där lite klädsamt intresserad av hälsa tills jag fick cancerdiagnosen” säger Karin Björkegren Jones. Efter det fick hälsointresset rejäl skjuts och i dag har Karin kommit att bli en av landets mer hängivna hälsoprofiler. Här delar hon med sig av sina tankar om hälsa och några av sina bästa hälsotips. 

Vad är hälsa för dig?
– Hälsa är typ allt för mig. Att må bra, känna mig stark, inte ha ont, känna mig pigg och inte håglös. Jag tror faktiskt att jag tänker på min hälsa varje dag.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Jag var nog så där lagom, lite klädsamt intresserad av hälsa innan jag fick en bröstcancerdiagnos sommaren 2012. I samband med den förändrades min syn på min kropp, på livet, på hälsa på ett för många utifrån sett säkert överdrivet hälsointresse. Men för mig finns det ingen annan väg att ta än just den hälsosamma. Jag tänker nu förtiden på min kropp som en bil. Du skulle aldrig tanka din bil med skitbensin för du vet att motorn skär sig. Min kropp är min kaross, hur min kropp mår och blir behandlad är väldigt viktigt för mitt välmående. Jag försöker lyssna på min kropps signaler och inte köra över den när den försöker säga mig nåt. Jag försöker vila, ta tupplurar när jag är trött. Jag tankar kroppen med bra och hälsosam mat. Jag tränar lagom och jag går promenader för att den ska känna sig omtyckt. Jag yogar varje dag och tänker på hur jag andas. Att jag andas långa djupa och lugnande andetag långt ner i magen.

LÄS OCKSÅ: Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter övervägande grönt, men då och då äter jag fisk och skaldjur. Jag äter helst inte gluten och mjölkprodukter och jag dricker inte särskilt ofta alkohol. Däremot älskar jag kaffe och dricker max två koppar om dagen.

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Just nu äter jag gärna kokosyoghurt med någon frukt. Jag älskar kokosyoghurt för tillfället. Skulle typ kunna äta det till frukost, lunch och middag. Men försöker avhålla mig. Dricker gärna en grön drink på morgonen. Vid lunch försöker jag få i mig en stor sallad med bönor och till middag en mustig soppa eller gryta.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Kokosvatten, kokosyoghurt, spenat, ruccola, kokosolja, mandelmjölk, avocado, bananer. Olika bönor. Chili. Röd lök. Goda teer.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Jag är nog periodare vad gäller mat. Just nu är jag förtjust i olika böngrytor. Gärna heta grytor som jag kan röra ner en matsked ghee i.

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Mera grönt i all dess former.

Och mindre?
– Socker. Färdiglagad mat med olika tillsatser.

Har du några hemliga laster?
– Nej, jag har inga hemliga laster. Jag äter precis som jag vill och har inget behöva av att dölja något för någon. Vill jag dricka whisky så gör jag det. Men för mig är det inte att unna sig att äta skräp. Men visst äter jag en bulle då och då, men tyvärr så blir mitt lymfödem lidande av det. Jag mår helt enkelt som bäst när jag äter bra och gott och inte ”unnar” mig sådant som de flesta människor verkar tycka det är viktigt att man äter.

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Att man mår så bra av att äta mat som är nyttig och god. Man blir glad och känner sig lätt i kroppen. Men det är så märkligt för de flesta verkar tro och tycka att hälsosam mat är tråkig och smakar trist. Men så behöver det verkligen inte vara. Det jag gillar är att de flesta restauranger verkar bli mer och mer medvetna. Och de vegetariska och vegansk alternativen är oftast roligare än typ fisken. Jag älskar att det gröna verkligen är på frammarsch.

Hur tar du hand om din hud?
– Just nu har jag nog slarvat lite med min hud. Mina ben är ganska torra och skulle typ behöva marineras i olja ett tag. Men jag är alltid noga med vad jag smörjer in mig med. Bra oljor, fina krämer och när jag skriver fina och bra så är det inte prislappen, utan snarare innehållet jag menar. För mig är det alltid viktigt att det är bra innehåll och utan farliga ämnen.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag yogar – helst sex dagar i veckan. Jag tror på lågintensiv träning. Jag tränar för min ålderdom. Jag yogar för att bygga en stark kropp också mentalt.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Jag tar jättemycket kosttillskott. Omega 3, Q10, D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin och selen, probiotika, järn, K2, magnesium och B-vitaminer, tror det var allt.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Jag tror på kosttillskott, men att det är superviktigt att kosttillskott och så kallade superfoods är av bra kvalitet och helst utan kemiska tillsatser.

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Tuppluren – att vila en stund varje dag är så bra för ditt välbefinnande och får dig att gå från stressad till lugn. Jag lyssnar på Inger Lundmarks hypnosappar när oron och stressen drabbar mig, eller om jag har svårt att varva ned. Lymfmassage – kan mycket väl vara världens bästa form av massage. Vilken tur att jag precis utbildat mig till lymfmassör.

Av Nina Törmark

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Karin Björkegren Jones
Yrke: Författare och yogalärare, håller även kurser i hur man sköter om sitt lymfsystem.
Bor: Stockholm
Intressen: Att resa och att umgås med de jag älskar

Böcker av Karin: Hösten 2017 släppte hon boken "Omstart för en starkare, renare och friskare kropp" om lymfsystemet, bland tidigare titlar märks "Ett stressfritt liv" från 2016 och "Yoga för livet för kvinnor 40 plus" som utkom 2015.
Foto: Anneli Hildonen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.