Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

”Jag har återfått viljan att leva!”

Ing-Mari Trulsson

Ålder: 59 år.
Bor: I Höganäs.
Familj: Maken Hans-Olle och hunden Noak.
Så mår jag bra: Jag promenerar, gillar att pyssla i trädgården och att träna och umgås med barn och barnbarn. Jag går stavgång med ett gäng damer i trakten och tränar chi ball. En gång per år åker vi på träningsresa tillsammans. Hittills har vi bland annat varit i Grekland och i Kroatien. I år går resan till Kreta. 

Utbrändhet, värk i kroppen och en mage som inte fungerade – allt sammantaget mådde Ing-Mari Trulson allt annat än bra. Men när hon provade ett näringstillskott med gurkmeja i blev både ledvärken och magen bättre.

Ing-Mari Trulsson var en av dem som inte trodde hon kunde gå in i väggen. Men när hon en dag kom till jobbet inom äldrevården och helt opåkallat började gråta och fick vända hem igen, så förstod hon att något var fel. Det tog ytterligare sex månader innan hon insåg att hon behövde hjälp för att må bra igen. Sedan dess har hon fått både psykisk och fysisk hjälp, men sviterna av utbrändheten har varit allvarliga.

– Jag har alltid sovit dåligt på grund av värk i kroppen och det blev den utlösande faktorn till att jag gick in i väggen. Jag hade knappt sovit på ett halvår när jag rasade ihop på jobbet och till slut så orkade inte kroppen, berättar Ing-Mari.

 

Hon fick värktabletter, de hjälpte för stunden, men inget gav en långtidsverkande effekt. Men det var inte bara dålig sömn som gav utbrändheten, hennes mage spelade också en stor roll. Efter en misslyckad operation visade undersökningar att hon producerade för lite enzym i magen och därför spjälkade maten dåligt, vilket ledde till nedsatt matsmältning, kräkningar och smärtor.

– Maten låg alltså kvar i magen för länge och det blev som en matförgiftning i mig hela tiden. Ett tag var det så illa att jag kollapsade precis var som helst. Hos frissan och hos vänner och bekanta. Det var fruktansvärt jobbigt och då hade jag så ont att jag bara låg. Jag hade ingen lust eller ork till något, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: ”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Själ och kropp åtskilda
Ing-Mari förlorade kontakten med sig själv, så beskriver hon sitt tillstånd. Hon fick antidepressiv medicin och läkarna skrev ut antibiotika, vilket hon åt under tre år. Symtomen blev bättre - men besvären kom tillbaka så fort hon slutade med medicinerna. Till slut valde hon att försöka med kosttillskott. 

– Jag slutade med antibiotika och började med probiotika och tillsatte ergozymer och då blev det bättre. Jag trappade upp med nyttiga bakterier och sedan kunde jag trappa ner antibiotikan, berättar hon. 

Stärkt av framgången fick hon tips om KSM66 och bara en vecka efter att hon börjat äta ashwagandha-kapslarna mådde hon ännu bättre. Hon fick ro i kroppen, blev känslomässigt i balans och kände sig piggare. 

 

– Sedan fick jag tips om Curamin Forte för mina leder, så att jag inte skulle ha så mycket värk. Jag provade dem och det har varit helt fantastiskt. Det var som natt och dag, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Positiv spiral
Tidigare har Ing-Mari inte ätit andra näringstillskott för hälsan än vitaminerna C och D och därför blev hon överrumplad av hur fort kapslarna hjälpte och hur mycket bättre hon mådde. Värken i lederna avtog redan efter någon vecka och i och med det blev sömnen bättre. Men en positiv biverkan som hon inte var beredd på var att magen blev bättre. 

– Jag tog kapslarna med gurkmeja och boswellia för ledvärken, men upptäckte rätt snart att jag var mycket bättre i magen också. Matsmältningen fungerade bättre och jag tror inte jag har kräkts mer än någon enstaka gång sedan jag började, säger Ing-Mari glatt.

Allt det här gör att Ing-Mari har en mycket bättre livskvalité idag än för bara några månader sedan och det i sin tur ger fler positiva effekter. 

 

– När jag inte längre har lika ont så vill jag ut och röra på mig – och när jag får sova så orkar jag och kan göra mycket mer, som att gå stavgång med mina väninnor. Hela livet har förändrats, säger hon. 

Med energin och orken tillbaka så har Ing-Mari också kraft att blicka framåt och se vad mer hon kan göra för att hålla sig frisk och må bra. För att lära sig mer har hon gått på föreläsningar om olika kosttillskott och naturliga läkemedel som kan hjälpa oss att få en bättre hälsa. När hon var sjuk såg hon ingen ljusning, men nu ser hon annorlunda på livet:

– Jag tänker att jag ska försöka göra så många positiva saker som möjligt för mig själv, det har jag alltid igen. Så förutom att vi stavar tillsammans så tränar jag också chi ball. Det är som qi gong fast med en boll och det är väldigt roligt. Med hjälp av kosttillskotten orkar kroppen och jag har återfått viljan att leva igen, säger Ing-Mari och ler.

Av Jessika Devert


Ing-Mari Trulsson

Ålder: 59 år.
Bor: I Höganäs.
Familj: Maken Hans-Olle och hunden Noak.
Så mår jag bra: Jag promenerar, gillar att pyssla i trädgården och att träna och umgås med barn och barnbarn. Jag går stavgång med ett gäng damer i trakten och tränar chi ball. En gång per år åker vi på träningsresa tillsammans. Hittills har vi bland annat varit i Grekland och i Kroatien. I år går resan till Kreta. 

Boswellia och gurkmeja


Curamin Forte innehåller gurkmeja och boswellia. Gurkmeja är en kraftig antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att läka inflammationer i brosk och leder. Boswellia är en indisk kåda, verksam mot smärta och svullna leder. De två ämnena är välkända för sina läkande egenskaper och tillsammans blir de ännu mer effektiva. De hjälper inflammerade leder att självläka samtidigt som de minskar smärtan och hjälper samtidigt kroppen genom att skydda mot oxidativ stress, men också genom att stötta vårt immunförsvar. 

Ashwagandha
KSM66 är ett ekologiskt fullspektrumextrakt av ashwagandha. Sedan 2012 har 20 dubbelblinda och placebokontrollerade studier gjorts och de visar att KSM66 har god effekt vid oro, ångest, sömnproblem, trötthet, klimakterie-besvär och obalans i sköldkörteln. Samtliga indikationsområden beror på eller förvärras av stress. KSM66 ökar kroppens motståndskraft mot stress vilket gör att binjurarna får vila.  Mängden stresshormon normaliseras och  kroppen kan börja återhämta sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

 

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.