Foto: Peter Erlandsson

”Jag har återfått viljan att leva!”

Ing-Mari Trulsson

Ålder: 59 år.
Bor: I Höganäs.
Familj: Maken Hans-Olle och hunden Noak.
Så mår jag bra: Jag promenerar, gillar att pyssla i trädgården och att träna och umgås med barn och barnbarn. Jag går stavgång med ett gäng damer i trakten och tränar chi ball. En gång per år åker vi på träningsresa tillsammans. Hittills har vi bland annat varit i Grekland och i Kroatien. I år går resan till Kreta. 

Utbrändhet, värk i kroppen och en mage som inte fungerade – allt sammantaget mådde Ing-Mari Trulson allt annat än bra. Men när hon provade ett näringstillskott med gurkmeja i blev både ledvärken och magen bättre.

Ing-Mari Trulsson var en av dem som inte trodde hon kunde gå in i väggen. Men när hon en dag kom till jobbet inom äldrevården och helt opåkallat började gråta och fick vända hem igen, så förstod hon att något var fel. Det tog ytterligare sex månader innan hon insåg att hon behövde hjälp för att må bra igen. Sedan dess har hon fått både psykisk och fysisk hjälp, men sviterna av utbrändheten har varit allvarliga.

– Jag har alltid sovit dåligt på grund av värk i kroppen och det blev den utlösande faktorn till att jag gick in i väggen. Jag hade knappt sovit på ett halvår när jag rasade ihop på jobbet och till slut så orkade inte kroppen, berättar Ing-Mari.

 

Hon fick värktabletter, de hjälpte för stunden, men inget gav en långtidsverkande effekt. Men det var inte bara dålig sömn som gav utbrändheten, hennes mage spelade också en stor roll. Efter en misslyckad operation visade undersökningar att hon producerade för lite enzym i magen och därför spjälkade maten dåligt, vilket ledde till nedsatt matsmältning, kräkningar och smärtor.

– Maten låg alltså kvar i magen för länge och det blev som en matförgiftning i mig hela tiden. Ett tag var det så illa att jag kollapsade precis var som helst. Hos frissan och hos vänner och bekanta. Det var fruktansvärt jobbigt och då hade jag så ont att jag bara låg. Jag hade ingen lust eller ork till något, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: ”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Själ och kropp åtskilda
Ing-Mari förlorade kontakten med sig själv, så beskriver hon sitt tillstånd. Hon fick antidepressiv medicin och läkarna skrev ut antibiotika, vilket hon åt under tre år. Symtomen blev bättre - men besvären kom tillbaka så fort hon slutade med medicinerna. Till slut valde hon att försöka med kosttillskott. 

– Jag slutade med antibiotika och började med probiotika och tillsatte ergozymer och då blev det bättre. Jag trappade upp med nyttiga bakterier och sedan kunde jag trappa ner antibiotikan, berättar hon. 

Stärkt av framgången fick hon tips om KSM66 och bara en vecka efter att hon börjat äta ashwagandha-kapslarna mådde hon ännu bättre. Hon fick ro i kroppen, blev känslomässigt i balans och kände sig piggare. 

 

– Sedan fick jag tips om Curamin Forte för mina leder, så att jag inte skulle ha så mycket värk. Jag provade dem och det har varit helt fantastiskt. Det var som natt och dag, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Positiv spiral
Tidigare har Ing-Mari inte ätit andra näringstillskott för hälsan än vitaminerna C och D och därför blev hon överrumplad av hur fort kapslarna hjälpte och hur mycket bättre hon mådde. Värken i lederna avtog redan efter någon vecka och i och med det blev sömnen bättre. Men en positiv biverkan som hon inte var beredd på var att magen blev bättre. 

– Jag tog kapslarna med gurkmeja och boswellia för ledvärken, men upptäckte rätt snart att jag var mycket bättre i magen också. Matsmältningen fungerade bättre och jag tror inte jag har kräkts mer än någon enstaka gång sedan jag började, säger Ing-Mari glatt.

Allt det här gör att Ing-Mari har en mycket bättre livskvalité idag än för bara några månader sedan och det i sin tur ger fler positiva effekter. 

 

– När jag inte längre har lika ont så vill jag ut och röra på mig – och när jag får sova så orkar jag och kan göra mycket mer, som att gå stavgång med mina väninnor. Hela livet har förändrats, säger hon. 

Med energin och orken tillbaka så har Ing-Mari också kraft att blicka framåt och se vad mer hon kan göra för att hålla sig frisk och må bra. För att lära sig mer har hon gått på föreläsningar om olika kosttillskott och naturliga läkemedel som kan hjälpa oss att få en bättre hälsa. När hon var sjuk såg hon ingen ljusning, men nu ser hon annorlunda på livet:

– Jag tänker att jag ska försöka göra så många positiva saker som möjligt för mig själv, det har jag alltid igen. Så förutom att vi stavar tillsammans så tränar jag också chi ball. Det är som qi gong fast med en boll och det är väldigt roligt. Med hjälp av kosttillskotten orkar kroppen och jag har återfått viljan att leva igen, säger Ing-Mari och ler.

Av Jessika Devert


Ing-Mari Trulsson

Ålder: 59 år.
Bor: I Höganäs.
Familj: Maken Hans-Olle och hunden Noak.
Så mår jag bra: Jag promenerar, gillar att pyssla i trädgården och att träna och umgås med barn och barnbarn. Jag går stavgång med ett gäng damer i trakten och tränar chi ball. En gång per år åker vi på träningsresa tillsammans. Hittills har vi bland annat varit i Grekland och i Kroatien. I år går resan till Kreta. 

Boswellia och gurkmeja


Curamin Forte innehåller gurkmeja och boswellia. Gurkmeja är en kraftig antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att läka inflammationer i brosk och leder. Boswellia är en indisk kåda, verksam mot smärta och svullna leder. De två ämnena är välkända för sina läkande egenskaper och tillsammans blir de ännu mer effektiva. De hjälper inflammerade leder att självläka samtidigt som de minskar smärtan och hjälper samtidigt kroppen genom att skydda mot oxidativ stress, men också genom att stötta vårt immunförsvar. 

Ashwagandha
KSM66 är ett ekologiskt fullspektrumextrakt av ashwagandha. Sedan 2012 har 20 dubbelblinda och placebokontrollerade studier gjorts och de visar att KSM66 har god effekt vid oro, ångest, sömnproblem, trötthet, klimakterie-besvär och obalans i sköldkörteln. Samtliga indikationsområden beror på eller förvärras av stress. KSM66 ökar kroppens motståndskraft mot stress vilket gör att binjurarna får vila.  Mängden stresshormon normaliseras och  kroppen kan börja återhämta sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.