Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Karin Wildheim

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Nina ÅkesDotter har alltid varit intresserad av hälsa och egenvård. Mycket på grund av att hennes egen hälsa vacklat i olika omgångar genom åren. 1994 bestämde hon sig för att vidareutbilda sig inom hälsa och gick en utbildning till massageterapeut, och nyligen blev hon färdig naturterapeut, vilket innebär att hon bland annat arbetar med irisdiagnostik, som är ett verktyg inom homeopatin.

– Innan jag gick in i friskvårdsbranschen arbetade jag med olika saker. Allt från att äga och driva en kiosk till att vara kundansvarig i ett assistansbolag. Jag har också jobbat som barnskötare och inom vård- och omsorg. 

 

– Nu jobbar jag även natt på ett LSS-boende som undersköterska, vid sidan om min egen hälsopraktik, säger Nina. 

– Eftersom jag driver eget och inte har kollegor känns det som en bra balans att vara deltidsanställd och ha arbetskamrater. 

Att utbilda sig till massör var det sätt som Nina ansåg att hon bäst kunde hjälpa andra – genom kraften i beröringen.

– Massöryrket var helt klart min väg och jag ser ju hur bra mina kunder mår av beröring. Men jag upptäckte ganska snart att en del faktiskt inte klarar av massage och då införskaffade jag bland annat en massage-fåtölj och en infraröd bastu som är bra vid värk och smärta, berättar Nina.

LÄS OCKSÅ: Örten som hjälper vid halsont och förkylning

Stärkte immunförsvaret
Ninas egen hälsoresa började strax efter att hon fyllt 20. Hon mådde dåligt och hade återkommande depressioner. Nina tror själv att depressionerna resulterade i ett nedsatt immunförsvar, som i sin tur orsakade alla förkylningar som hon hade svårt att bli av med.

– Jag försökte hitta ett bra sätt att stärka immunförsvaret och det var då som jag hörde talas om alpdoktorn Alfred Vogel. Jag läste allt jag kunde komma över om hans holistiska syn på hälsa. I samband med det testade jag Echinaforce, Vogels förkylningsdroppar. Jag var ju förkyld varje månad och när en förkylning var över så tog det inte många dagar innan nästa virus angrep mig. Under vinterhalvåren var jag nästa alltid sjuk. Jag hostade jämnt och som en följd av det blev sömnen lidande, säger Nina. 

Men med förkylningsdropparna hittade hon sitt sätt att medicinera sig.

– Det tog kanske ett år för mig att stärka immunförsvaret, och då började förkylningarna komma mindre ofta. Till slut blev det kanske två gånger om året för att sedan bli ännu glesare mellan gångerna. Nu var det flera år sedan jag hade en förkylning senast.

 

LÄS OCKSÅ: Så halveras risken för förkylning

Stegen mot bättre hälsa
Ninas friskresa fortsatte. Hon fick struma och en cysta i halsen, som visade sig vara godartad, och opererades. Idag har Nina symtom som liknar de man kan få vid underfunktion i sköldkörteln, hon är ofta trött och har gått upp i vikt.

– På grund av min ohälsa har jag ju i mångt och mycket blivit min egen doktor. Att se om kosten har varit viktigt för min hälsa. Jag valde den naturliga vägen och har testat en hel del kosttillskott. 

– När jag började må bra på insidan och livet kändes fantastiskt igen så bestämde jag mig för att ta tag i det yttre. Jag äter väldigt lite rött kött och har tagit bort socker och gluten. Jag är fortfarande lite överviktig och har nu bestämt mig för att testa 8/800-metoden. Så småningom ska jag prova att fasta, för det vet jag kan dra igång kroppens eget självläkningssystem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea - en räddare i förkylningstider

Gift med ungdomskärleken
Efter en skilsmässa för snart 30 år sedan levde Nina ensam under många år. Men 2011 förändrades livet snabbt. Hon träffade sin gamla ungdomskärlek via sociala medier, och han var nyskild. 

När de träffades första gången var Nina 15 år och han 19 – och eftersom hon var så ung stannade det vid en kort romans. Men nu, i vuxen ålder har de valt varandra på riktigt.

 

– Jag flyttade hem till honom redan efter någon månad och i somras gifte vi oss i Brålanda och det är här som jag har startat min egen hälsomottagning. Jag har behållit jobbet som undersköterska på deltid eftersom jag inte kan försörja mig helt på mottagningen, säger hon.

Nina berättar att hon fortfarande har förkylningsdropparna hemma i kylskåpet, men att hon oftast ger bort dem då hon inte behöver dem på samma sätt som förut.

– Förut fick jag ofta luftvägsinfektioner, och idag förstår jag inte att jag stod ut med att vara så dålig under vinterhalvåren. Nu tar jag echinacea i förebyggande syfte, och så fort jag märker minsta lilla symtom på snuva, hosta, huvudvärk eller halsont så tar jag dropparna för att stoppa förkylningen innan den hinner bryta ut. Det fungerar verkligen. Mitt nästa hälsoprojekt, förutom att plocka bort lite överviktskilon, är att göra något åt min sömn som inte alltid är så bra, avslutar Nina.

Av Inger Palm


Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Så fungerar Echinaforce

Echinaforce är ett växtbaserat läkemedel utvecklat av den schweziska hälsopionjären Alfred Vogel. Förkylningsdropparna framställs från ekologiska örter som extraherats färska inom några timmar från skörd. Att framställa ett preparat med färska örter jämfört med torkade ger ett mer verksamt extrakt, med fler aktiva komponenter. Studier visar att Echinaforce är upp till tio gånger så effektivt när det gäller att bromsa virusangrepp som extrakt tillverkade av torkad echinacea.

Så stärker du immunförsvaret
Förkylning orsakas av virus, därför är antibiotika overksamt. Vad som försvårar behandlingen av en virusinfektion är att det finns flera hundra varianter av förkylningsvirus som dessutom befinner sig i ständig förändring. Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns runt omkring oss, är influensavirus oftast säsongsbundet och förekommer i färre varianter. Därför kan man vaccinera sig mot influensa, men det ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus. Det säkraste sättet att skydda sig mot ett virusangrepp är att förbättra sitt immunförsvar. Det finns flera faktorer som påverkar immunförsvaret. Tarmfloran, sömnen och en näringsrik kost är viktigt. Forskning har också visat att det finns en växt som kan förebygga, lindra och förkorta virussjukdomar, och det är echinacea.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.