Foto: Karin Wildheim

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Nina ÅkesDotter har alltid varit intresserad av hälsa och egenvård. Mycket på grund av att hennes egen hälsa vacklat i olika omgångar genom åren. 1994 bestämde hon sig för att vidareutbilda sig inom hälsa och gick en utbildning till massageterapeut, och nyligen blev hon färdig naturterapeut, vilket innebär att hon bland annat arbetar med irisdiagnostik, som är ett verktyg inom homeopatin.

– Innan jag gick in i friskvårdsbranschen arbetade jag med olika saker. Allt från att äga och driva en kiosk till att vara kundansvarig i ett assistansbolag. Jag har också jobbat som barnskötare och inom vård- och omsorg. 

 

– Nu jobbar jag även natt på ett LSS-boende som undersköterska, vid sidan om min egen hälsopraktik, säger Nina. 

– Eftersom jag driver eget och inte har kollegor känns det som en bra balans att vara deltidsanställd och ha arbetskamrater. 

Att utbilda sig till massör var det sätt som Nina ansåg att hon bäst kunde hjälpa andra – genom kraften i beröringen.

– Massöryrket var helt klart min väg och jag ser ju hur bra mina kunder mår av beröring. Men jag upptäckte ganska snart att en del faktiskt inte klarar av massage och då införskaffade jag bland annat en massage-fåtölj och en infraröd bastu som är bra vid värk och smärta, berättar Nina.

LÄS OCKSÅ: Örten som hjälper vid halsont och förkylning

Stärkte immunförsvaret
Ninas egen hälsoresa började strax efter att hon fyllt 20. Hon mådde dåligt och hade återkommande depressioner. Nina tror själv att depressionerna resulterade i ett nedsatt immunförsvar, som i sin tur orsakade alla förkylningar som hon hade svårt att bli av med.

– Jag försökte hitta ett bra sätt att stärka immunförsvaret och det var då som jag hörde talas om alpdoktorn Alfred Vogel. Jag läste allt jag kunde komma över om hans holistiska syn på hälsa. I samband med det testade jag Echinaforce, Vogels förkylningsdroppar. Jag var ju förkyld varje månad och när en förkylning var över så tog det inte många dagar innan nästa virus angrep mig. Under vinterhalvåren var jag nästa alltid sjuk. Jag hostade jämnt och som en följd av det blev sömnen lidande, säger Nina. 

Men med förkylningsdropparna hittade hon sitt sätt att medicinera sig.

– Det tog kanske ett år för mig att stärka immunförsvaret, och då började förkylningarna komma mindre ofta. Till slut blev det kanske två gånger om året för att sedan bli ännu glesare mellan gångerna. Nu var det flera år sedan jag hade en förkylning senast.

 

LÄS OCKSÅ: Så halveras risken för förkylning

Stegen mot bättre hälsa
Ninas friskresa fortsatte. Hon fick struma och en cysta i halsen, som visade sig vara godartad, och opererades. Idag har Nina symtom som liknar de man kan få vid underfunktion i sköldkörteln, hon är ofta trött och har gått upp i vikt.

– På grund av min ohälsa har jag ju i mångt och mycket blivit min egen doktor. Att se om kosten har varit viktigt för min hälsa. Jag valde den naturliga vägen och har testat en hel del kosttillskott. 

– När jag började må bra på insidan och livet kändes fantastiskt igen så bestämde jag mig för att ta tag i det yttre. Jag äter väldigt lite rött kött och har tagit bort socker och gluten. Jag är fortfarande lite överviktig och har nu bestämt mig för att testa 8/800-metoden. Så småningom ska jag prova att fasta, för det vet jag kan dra igång kroppens eget självläkningssystem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea - en räddare i förkylningstider

Gift med ungdomskärleken
Efter en skilsmässa för snart 30 år sedan levde Nina ensam under många år. Men 2011 förändrades livet snabbt. Hon träffade sin gamla ungdomskärlek via sociala medier, och han var nyskild. 

När de träffades första gången var Nina 15 år och han 19 – och eftersom hon var så ung stannade det vid en kort romans. Men nu, i vuxen ålder har de valt varandra på riktigt.

 

– Jag flyttade hem till honom redan efter någon månad och i somras gifte vi oss i Brålanda och det är här som jag har startat min egen hälsomottagning. Jag har behållit jobbet som undersköterska på deltid eftersom jag inte kan försörja mig helt på mottagningen, säger hon.

Nina berättar att hon fortfarande har förkylningsdropparna hemma i kylskåpet, men att hon oftast ger bort dem då hon inte behöver dem på samma sätt som förut.

– Förut fick jag ofta luftvägsinfektioner, och idag förstår jag inte att jag stod ut med att vara så dålig under vinterhalvåren. Nu tar jag echinacea i förebyggande syfte, och så fort jag märker minsta lilla symtom på snuva, hosta, huvudvärk eller halsont så tar jag dropparna för att stoppa förkylningen innan den hinner bryta ut. Det fungerar verkligen. Mitt nästa hälsoprojekt, förutom att plocka bort lite överviktskilon, är att göra något åt min sömn som inte alltid är så bra, avslutar Nina.

Av Inger Palm


Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Så fungerar Echinaforce

Echinaforce är ett växtbaserat läkemedel utvecklat av den schweziska hälsopionjären Alfred Vogel. Förkylningsdropparna framställs från ekologiska örter som extraherats färska inom några timmar från skörd. Att framställa ett preparat med färska örter jämfört med torkade ger ett mer verksamt extrakt, med fler aktiva komponenter. Studier visar att Echinaforce är upp till tio gånger så effektivt när det gäller att bromsa virusangrepp som extrakt tillverkade av torkad echinacea.

Så stärker du immunförsvaret
Förkylning orsakas av virus, därför är antibiotika overksamt. Vad som försvårar behandlingen av en virusinfektion är att det finns flera hundra varianter av förkylningsvirus som dessutom befinner sig i ständig förändring. Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns runt omkring oss, är influensavirus oftast säsongsbundet och förekommer i färre varianter. Därför kan man vaccinera sig mot influensa, men det ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus. Det säkraste sättet att skydda sig mot ett virusangrepp är att förbättra sitt immunförsvar. Det finns flera faktorer som påverkar immunförsvaret. Tarmfloran, sömnen och en näringsrik kost är viktigt. Forskning har också visat att det finns en växt som kan förebygga, lindra och förkorta virussjukdomar, och det är echinacea.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.