Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Karin Wildheim

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Nina ÅkesDotter har alltid varit intresserad av hälsa och egenvård. Mycket på grund av att hennes egen hälsa vacklat i olika omgångar genom åren. 1994 bestämde hon sig för att vidareutbilda sig inom hälsa och gick en utbildning till massageterapeut, och nyligen blev hon färdig naturterapeut, vilket innebär att hon bland annat arbetar med irisdiagnostik, som är ett verktyg inom homeopatin.

– Innan jag gick in i friskvårdsbranschen arbetade jag med olika saker. Allt från att äga och driva en kiosk till att vara kundansvarig i ett assistansbolag. Jag har också jobbat som barnskötare och inom vård- och omsorg. 

 

– Nu jobbar jag även natt på ett LSS-boende som undersköterska, vid sidan om min egen hälsopraktik, säger Nina. 

– Eftersom jag driver eget och inte har kollegor känns det som en bra balans att vara deltidsanställd och ha arbetskamrater. 

Att utbilda sig till massör var det sätt som Nina ansåg att hon bäst kunde hjälpa andra – genom kraften i beröringen.

– Massöryrket var helt klart min väg och jag ser ju hur bra mina kunder mår av beröring. Men jag upptäckte ganska snart att en del faktiskt inte klarar av massage och då införskaffade jag bland annat en massage-fåtölj och en infraröd bastu som är bra vid värk och smärta, berättar Nina.

LÄS OCKSÅ: Örten som hjälper vid halsont och förkylning

Stärkte immunförsvaret
Ninas egen hälsoresa började strax efter att hon fyllt 20. Hon mådde dåligt och hade återkommande depressioner. Nina tror själv att depressionerna resulterade i ett nedsatt immunförsvar, som i sin tur orsakade alla förkylningar som hon hade svårt att bli av med.

– Jag försökte hitta ett bra sätt att stärka immunförsvaret och det var då som jag hörde talas om alpdoktorn Alfred Vogel. Jag läste allt jag kunde komma över om hans holistiska syn på hälsa. I samband med det testade jag Echinaforce, Vogels förkylningsdroppar. Jag var ju förkyld varje månad och när en förkylning var över så tog det inte många dagar innan nästa virus angrep mig. Under vinterhalvåren var jag nästa alltid sjuk. Jag hostade jämnt och som en följd av det blev sömnen lidande, säger Nina. 

Men med förkylningsdropparna hittade hon sitt sätt att medicinera sig.

– Det tog kanske ett år för mig att stärka immunförsvaret, och då började förkylningarna komma mindre ofta. Till slut blev det kanske två gånger om året för att sedan bli ännu glesare mellan gångerna. Nu var det flera år sedan jag hade en förkylning senast.

 

LÄS OCKSÅ: Så halveras risken för förkylning

Stegen mot bättre hälsa
Ninas friskresa fortsatte. Hon fick struma och en cysta i halsen, som visade sig vara godartad, och opererades. Idag har Nina symtom som liknar de man kan få vid underfunktion i sköldkörteln, hon är ofta trött och har gått upp i vikt.

– På grund av min ohälsa har jag ju i mångt och mycket blivit min egen doktor. Att se om kosten har varit viktigt för min hälsa. Jag valde den naturliga vägen och har testat en hel del kosttillskott. 

– När jag började må bra på insidan och livet kändes fantastiskt igen så bestämde jag mig för att ta tag i det yttre. Jag äter väldigt lite rött kött och har tagit bort socker och gluten. Jag är fortfarande lite överviktig och har nu bestämt mig för att testa 8/800-metoden. Så småningom ska jag prova att fasta, för det vet jag kan dra igång kroppens eget självläkningssystem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea - en räddare i förkylningstider

Gift med ungdomskärleken
Efter en skilsmässa för snart 30 år sedan levde Nina ensam under många år. Men 2011 förändrades livet snabbt. Hon träffade sin gamla ungdomskärlek via sociala medier, och han var nyskild. 

När de träffades första gången var Nina 15 år och han 19 – och eftersom hon var så ung stannade det vid en kort romans. Men nu, i vuxen ålder har de valt varandra på riktigt.

 

– Jag flyttade hem till honom redan efter någon månad och i somras gifte vi oss i Brålanda och det är här som jag har startat min egen hälsomottagning. Jag har behållit jobbet som undersköterska på deltid eftersom jag inte kan försörja mig helt på mottagningen, säger hon.

Nina berättar att hon fortfarande har förkylningsdropparna hemma i kylskåpet, men att hon oftast ger bort dem då hon inte behöver dem på samma sätt som förut.

– Förut fick jag ofta luftvägsinfektioner, och idag förstår jag inte att jag stod ut med att vara så dålig under vinterhalvåren. Nu tar jag echinacea i förebyggande syfte, och så fort jag märker minsta lilla symtom på snuva, hosta, huvudvärk eller halsont så tar jag dropparna för att stoppa förkylningen innan den hinner bryta ut. Det fungerar verkligen. Mitt nästa hälsoprojekt, förutom att plocka bort lite överviktskilon, är att göra något åt min sömn som inte alltid är så bra, avslutar Nina.

Av Inger Palm


Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Så fungerar Echinaforce

Echinaforce är ett växtbaserat läkemedel utvecklat av den schweziska hälsopionjären Alfred Vogel. Förkylningsdropparna framställs från ekologiska örter som extraherats färska inom några timmar från skörd. Att framställa ett preparat med färska örter jämfört med torkade ger ett mer verksamt extrakt, med fler aktiva komponenter. Studier visar att Echinaforce är upp till tio gånger så effektivt när det gäller att bromsa virusangrepp som extrakt tillverkade av torkad echinacea.

Så stärker du immunförsvaret
Förkylning orsakas av virus, därför är antibiotika overksamt. Vad som försvårar behandlingen av en virusinfektion är att det finns flera hundra varianter av förkylningsvirus som dessutom befinner sig i ständig förändring. Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns runt omkring oss, är influensavirus oftast säsongsbundet och förekommer i färre varianter. Därför kan man vaccinera sig mot influensa, men det ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus. Det säkraste sättet att skydda sig mot ett virusangrepp är att förbättra sitt immunförsvar. Det finns flera faktorer som påverkar immunförsvaret. Tarmfloran, sömnen och en näringsrik kost är viktigt. Forskning har också visat att det finns en växt som kan förebygga, lindra och förkorta virussjukdomar, och det är echinacea.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.