Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Karin Wildheim

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Nina ÅkesDotter har alltid varit intresserad av hälsa och egenvård. Mycket på grund av att hennes egen hälsa vacklat i olika omgångar genom åren. 1994 bestämde hon sig för att vidareutbilda sig inom hälsa och gick en utbildning till massageterapeut, och nyligen blev hon färdig naturterapeut, vilket innebär att hon bland annat arbetar med irisdiagnostik, som är ett verktyg inom homeopatin.

– Innan jag gick in i friskvårdsbranschen arbetade jag med olika saker. Allt från att äga och driva en kiosk till att vara kundansvarig i ett assistansbolag. Jag har också jobbat som barnskötare och inom vård- och omsorg. 

 

– Nu jobbar jag även natt på ett LSS-boende som undersköterska, vid sidan om min egen hälsopraktik, säger Nina. 

– Eftersom jag driver eget och inte har kollegor känns det som en bra balans att vara deltidsanställd och ha arbetskamrater. 

Att utbilda sig till massör var det sätt som Nina ansåg att hon bäst kunde hjälpa andra – genom kraften i beröringen.

– Massöryrket var helt klart min väg och jag ser ju hur bra mina kunder mår av beröring. Men jag upptäckte ganska snart att en del faktiskt inte klarar av massage och då införskaffade jag bland annat en massage-fåtölj och en infraröd bastu som är bra vid värk och smärta, berättar Nina.

LÄS OCKSÅ: Örten som hjälper vid halsont och förkylning

Stärkte immunförsvaret
Ninas egen hälsoresa började strax efter att hon fyllt 20. Hon mådde dåligt och hade återkommande depressioner. Nina tror själv att depressionerna resulterade i ett nedsatt immunförsvar, som i sin tur orsakade alla förkylningar som hon hade svårt att bli av med.

– Jag försökte hitta ett bra sätt att stärka immunförsvaret och det var då som jag hörde talas om alpdoktorn Alfred Vogel. Jag läste allt jag kunde komma över om hans holistiska syn på hälsa. I samband med det testade jag Echinaforce, Vogels förkylningsdroppar. Jag var ju förkyld varje månad och när en förkylning var över så tog det inte många dagar innan nästa virus angrep mig. Under vinterhalvåren var jag nästa alltid sjuk. Jag hostade jämnt och som en följd av det blev sömnen lidande, säger Nina. 

Men med förkylningsdropparna hittade hon sitt sätt att medicinera sig.

– Det tog kanske ett år för mig att stärka immunförsvaret, och då började förkylningarna komma mindre ofta. Till slut blev det kanske två gånger om året för att sedan bli ännu glesare mellan gångerna. Nu var det flera år sedan jag hade en förkylning senast.

 

LÄS OCKSÅ: Så halveras risken för förkylning

Stegen mot bättre hälsa
Ninas friskresa fortsatte. Hon fick struma och en cysta i halsen, som visade sig vara godartad, och opererades. Idag har Nina symtom som liknar de man kan få vid underfunktion i sköldkörteln, hon är ofta trött och har gått upp i vikt.

– På grund av min ohälsa har jag ju i mångt och mycket blivit min egen doktor. Att se om kosten har varit viktigt för min hälsa. Jag valde den naturliga vägen och har testat en hel del kosttillskott. 

– När jag började må bra på insidan och livet kändes fantastiskt igen så bestämde jag mig för att ta tag i det yttre. Jag äter väldigt lite rött kött och har tagit bort socker och gluten. Jag är fortfarande lite överviktig och har nu bestämt mig för att testa 8/800-metoden. Så småningom ska jag prova att fasta, för det vet jag kan dra igång kroppens eget självläkningssystem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea - en räddare i förkylningstider

Gift med ungdomskärleken
Efter en skilsmässa för snart 30 år sedan levde Nina ensam under många år. Men 2011 förändrades livet snabbt. Hon träffade sin gamla ungdomskärlek via sociala medier, och han var nyskild. 

När de träffades första gången var Nina 15 år och han 19 – och eftersom hon var så ung stannade det vid en kort romans. Men nu, i vuxen ålder har de valt varandra på riktigt.

 

– Jag flyttade hem till honom redan efter någon månad och i somras gifte vi oss i Brålanda och det är här som jag har startat min egen hälsomottagning. Jag har behållit jobbet som undersköterska på deltid eftersom jag inte kan försörja mig helt på mottagningen, säger hon.

Nina berättar att hon fortfarande har förkylningsdropparna hemma i kylskåpet, men att hon oftast ger bort dem då hon inte behöver dem på samma sätt som förut.

– Förut fick jag ofta luftvägsinfektioner, och idag förstår jag inte att jag stod ut med att vara så dålig under vinterhalvåren. Nu tar jag echinacea i förebyggande syfte, och så fort jag märker minsta lilla symtom på snuva, hosta, huvudvärk eller halsont så tar jag dropparna för att stoppa förkylningen innan den hinner bryta ut. Det fungerar verkligen. Mitt nästa hälsoprojekt, förutom att plocka bort lite överviktskilon, är att göra något åt min sömn som inte alltid är så bra, avslutar Nina.

Av Inger Palm


Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Så fungerar Echinaforce

Echinaforce är ett växtbaserat läkemedel utvecklat av den schweziska hälsopionjären Alfred Vogel. Förkylningsdropparna framställs från ekologiska örter som extraherats färska inom några timmar från skörd. Att framställa ett preparat med färska örter jämfört med torkade ger ett mer verksamt extrakt, med fler aktiva komponenter. Studier visar att Echinaforce är upp till tio gånger så effektivt när det gäller att bromsa virusangrepp som extrakt tillverkade av torkad echinacea.

Så stärker du immunförsvaret
Förkylning orsakas av virus, därför är antibiotika overksamt. Vad som försvårar behandlingen av en virusinfektion är att det finns flera hundra varianter av förkylningsvirus som dessutom befinner sig i ständig förändring. Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns runt omkring oss, är influensavirus oftast säsongsbundet och förekommer i färre varianter. Därför kan man vaccinera sig mot influensa, men det ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus. Det säkraste sättet att skydda sig mot ett virusangrepp är att förbättra sitt immunförsvar. Det finns flera faktorer som påverkar immunförsvaret. Tarmfloran, sömnen och en näringsrik kost är viktigt. Forskning har också visat att det finns en växt som kan förebygga, lindra och förkorta virussjukdomar, och det är echinacea.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.