Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Karin Wildheim

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Nina ÅkesDotter har alltid varit intresserad av hälsa och egenvård. Mycket på grund av att hennes egen hälsa vacklat i olika omgångar genom åren. 1994 bestämde hon sig för att vidareutbilda sig inom hälsa och gick en utbildning till massageterapeut, och nyligen blev hon färdig naturterapeut, vilket innebär att hon bland annat arbetar med irisdiagnostik, som är ett verktyg inom homeopatin.

– Innan jag gick in i friskvårdsbranschen arbetade jag med olika saker. Allt från att äga och driva en kiosk till att vara kundansvarig i ett assistansbolag. Jag har också jobbat som barnskötare och inom vård- och omsorg. 

 

– Nu jobbar jag även natt på ett LSS-boende som undersköterska, vid sidan om min egen hälsopraktik, säger Nina. 

– Eftersom jag driver eget och inte har kollegor känns det som en bra balans att vara deltidsanställd och ha arbetskamrater. 

Att utbilda sig till massör var det sätt som Nina ansåg att hon bäst kunde hjälpa andra – genom kraften i beröringen.

– Massöryrket var helt klart min väg och jag ser ju hur bra mina kunder mår av beröring. Men jag upptäckte ganska snart att en del faktiskt inte klarar av massage och då införskaffade jag bland annat en massage-fåtölj och en infraröd bastu som är bra vid värk och smärta, berättar Nina.

LÄS OCKSÅ: Örten som hjälper vid halsont och förkylning

Stärkte immunförsvaret
Ninas egen hälsoresa började strax efter att hon fyllt 20. Hon mådde dåligt och hade återkommande depressioner. Nina tror själv att depressionerna resulterade i ett nedsatt immunförsvar, som i sin tur orsakade alla förkylningar som hon hade svårt att bli av med.

– Jag försökte hitta ett bra sätt att stärka immunförsvaret och det var då som jag hörde talas om alpdoktorn Alfred Vogel. Jag läste allt jag kunde komma över om hans holistiska syn på hälsa. I samband med det testade jag Echinaforce, Vogels förkylningsdroppar. Jag var ju förkyld varje månad och när en förkylning var över så tog det inte många dagar innan nästa virus angrep mig. Under vinterhalvåren var jag nästa alltid sjuk. Jag hostade jämnt och som en följd av det blev sömnen lidande, säger Nina. 

Men med förkylningsdropparna hittade hon sitt sätt att medicinera sig.

– Det tog kanske ett år för mig att stärka immunförsvaret, och då började förkylningarna komma mindre ofta. Till slut blev det kanske två gånger om året för att sedan bli ännu glesare mellan gångerna. Nu var det flera år sedan jag hade en förkylning senast.

 

LÄS OCKSÅ: Så halveras risken för förkylning

Stegen mot bättre hälsa
Ninas friskresa fortsatte. Hon fick struma och en cysta i halsen, som visade sig vara godartad, och opererades. Idag har Nina symtom som liknar de man kan få vid underfunktion i sköldkörteln, hon är ofta trött och har gått upp i vikt.

– På grund av min ohälsa har jag ju i mångt och mycket blivit min egen doktor. Att se om kosten har varit viktigt för min hälsa. Jag valde den naturliga vägen och har testat en hel del kosttillskott. 

– När jag började må bra på insidan och livet kändes fantastiskt igen så bestämde jag mig för att ta tag i det yttre. Jag äter väldigt lite rött kött och har tagit bort socker och gluten. Jag är fortfarande lite överviktig och har nu bestämt mig för att testa 8/800-metoden. Så småningom ska jag prova att fasta, för det vet jag kan dra igång kroppens eget självläkningssystem, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea - en räddare i förkylningstider

Gift med ungdomskärleken
Efter en skilsmässa för snart 30 år sedan levde Nina ensam under många år. Men 2011 förändrades livet snabbt. Hon träffade sin gamla ungdomskärlek via sociala medier, och han var nyskild. 

När de träffades första gången var Nina 15 år och han 19 – och eftersom hon var så ung stannade det vid en kort romans. Men nu, i vuxen ålder har de valt varandra på riktigt.

 

– Jag flyttade hem till honom redan efter någon månad och i somras gifte vi oss i Brålanda och det är här som jag har startat min egen hälsomottagning. Jag har behållit jobbet som undersköterska på deltid eftersom jag inte kan försörja mig helt på mottagningen, säger hon.

Nina berättar att hon fortfarande har förkylningsdropparna hemma i kylskåpet, men att hon oftast ger bort dem då hon inte behöver dem på samma sätt som förut.

– Förut fick jag ofta luftvägsinfektioner, och idag förstår jag inte att jag stod ut med att vara så dålig under vinterhalvåren. Nu tar jag echinacea i förebyggande syfte, och så fort jag märker minsta lilla symtom på snuva, hosta, huvudvärk eller halsont så tar jag dropparna för att stoppa förkylningen innan den hinner bryta ut. Det fungerar verkligen. Mitt nästa hälsoprojekt, förutom att plocka bort lite överviktskilon, är att göra något åt min sömn som inte alltid är så bra, avslutar Nina.

Av Inger Palm


Nina ÅkesDotter

Ålder: 61 år.
Bor: Brålanda.
Yrke: Massageterapeut och naturterapeut med inriktning på homeopati. Jobbar extra som undersköterska inom vård- och omsorg. Nyutbildad skrattyogainstruktör, en behandlingsmetod som Nina ser som ett utmärkt verktyg att dämpa stress med.
Familj: Maken Ingemar, två utflyttade döttrar och fyra barnbarn plus två vuxna bonusbarn och två bonusbarnbarn.
Så mår jag bra: Jag tycker om att promenera och har en motionscykel hemma. Att ha fokus på balans i livet är otroligt viktigt!

Så fungerar Echinaforce

Echinaforce är ett växtbaserat läkemedel utvecklat av den schweziska hälsopionjären Alfred Vogel. Förkylningsdropparna framställs från ekologiska örter som extraherats färska inom några timmar från skörd. Att framställa ett preparat med färska örter jämfört med torkade ger ett mer verksamt extrakt, med fler aktiva komponenter. Studier visar att Echinaforce är upp till tio gånger så effektivt när det gäller att bromsa virusangrepp som extrakt tillverkade av torkad echinacea.

Så stärker du immunförsvaret
Förkylning orsakas av virus, därför är antibiotika overksamt. Vad som försvårar behandlingen av en virusinfektion är att det finns flera hundra varianter av förkylningsvirus som dessutom befinner sig i ständig förändring. Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns runt omkring oss, är influensavirus oftast säsongsbundet och förekommer i färre varianter. Därför kan man vaccinera sig mot influensa, men det ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus. Det säkraste sättet att skydda sig mot ett virusangrepp är att förbättra sitt immunförsvar. Det finns flera faktorer som påverkar immunförsvaret. Tarmfloran, sömnen och en näringsrik kost är viktigt. Forskning har också visat att det finns en växt som kan förebygga, lindra och förkorta virussjukdomar, och det är echinacea.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

 

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

 

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

 

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.