Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

Programledaren Stephan Wilson Foto: Thérèse Korning

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Stephan Wilson

Gör: Programledare och producent och aktuell med TV-serien Min klassiker och boken ”Motivationsresan”. Jag ville skriva en bok där den som läser ska känna sig trygg med att det inte handlar om att vara bäst.
Bor: Stockholm
Familj: Frun Emma och barnen Minou och Julian
Ålder: 41
Så mår jag bra: Träna, skriva tacksamhetsdagbok, meditera, basta och fredagsmys med familjen

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Studier visar att vår kondition är sämre idag än den varit på 20 år. Inte så konstigt med tanke på att vi är fler som är stillasittande idag. Idag dör faktiskt fler människor i världen av fetma än av svält. Rätt deppig start på en krönika i redan så deppiga tider. Sorry för det!

 

LÄS OCKSÅ: Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Vi vet att det är bra att röra på oss men väljer ändå bort det fastän vi paradoxalt nog inser att det på sikt kan göra oss sjuka. Vanligaste anledningen är tidsbrist. Andra säger att motivationen saknas. Vi ska väl inte heller sticka under stolen med att vi är rätt bekväma av oss. Det har aldrig varit så lätt att få vardagen att rulla på utan att man knappt behöver lyfta ett finger. Det är en omtumlande men också ganska obehaglig insikt.

LÄS OCKSÅ: ”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Att skapa en ny vana är svårt och kräver en rad samverkande drivkrafter för att det ska fungera. Därför är det heller inte så konstigt att upp emot hälften av dem som sätter i gång med att träna lägger av efter några månader, i bästa fall dröjer det ett halvår. Alltså, att börja är bra men att fortsätta hålla igång är grejen. Men vad är det som gör att så många av oss har lätt för att komma igång, men lika lätt för att sluta? Den frågan finns det inget givet svar på men nånstans på vägen har jag lyckats ta kontroll över min hälsa - där jag inte bara inledde en livsstilsförändring utan faktiskt håller fast vid den. Denna förvandling inleddes för cirka fem år sen då jag var med om en otroligt stark upplevelse som på många sätt förändrade mitt liv. Min fru brukar säga att det är det närmaste jag kommer en förlossning. Men innan jag berättar om det ska vi backa bandet till när jag var i 10-årsåldern. Jag hade fått chansen att stå på ett par skidor för allra första gången. Fritids hade nämligen anordnat en aktivitetsdag och jag minns när en farbror pekade på mig och sa ”Kolla in turken!” Det som sårade mig mest var det faktum att farbrorn bedömde mig utifrån mitt utseende och ursprung. Det blev som ett ärr inuti mig. Men där och då väcktes också min nyfikenhet.

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Få vet vilken träning kvinnor över 40 behöver”

Ungefär 25 år senare blev TV-serien "Stephan på glid" verklighet där jag hade som mål att förstå mig på fenomenet längdskidor som är en del av den svenska folksjälen. Och det är också detta tillfälle som min fru lite skämtsamt kallar för ”det närmaste jag kommer en förlossning”. En rejäl utmaning väntade och livet skulle inte bli sig likt efteråt. För att förstå mig på detta med skidåkning fullt ut skulle jag nämligen ta mig an det nio mil långa Vasaloppet. Jag fick snabbt smeknamnet ”Mr. Bambi på hal is” men jag tog mig i mål 12 timmar senare. Hade förvisso feberfrossa en hel vecka efter och träningsvärken låg i över fyra veckor. Idag har jag tro det eller ej faktiskt fyra Vasalopp på meritlistan samt tre genomförda Klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet)

Nyfikenheten som på många sätt fick mig att ta mig an Vasaloppet är en oerhört stark motivationsfaktor, ett sorts högoktanigt drivmedel. Använd den energin och kasta in dig i situationer där du måste gå utanför din bekvämlighetszon. Utsätt dig för ”smärta” och testa att flytta dina gränser. När man går utanför ens comfort zone så upptäcker man nya sidor hos sig själv, sidor man aldrig stött på förut. Hur kommer du att agera när du springer dina första intervaller, när du springer ditt första lopp? Hur kommer dina ben att kännas när du har skidat den där milen, när du har klarat den där backen? Hur kommer ditt psyke att kännas? Hur kommer självförtroendet att påverkas? Att gå utanför bekvämlighetszonen, att fortsätta när det är som allra jobbigast och ser som mest dystert kan göra dig rikligt belönad både fysiskt och mentalt.

LÄS OCKSÅ: Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret

Jag brukar säga att nyfikenheten är mitt största bränsle och jag har de senaste åren upptäckt sidor hos mig själv som jag inte trodde fanns. Jag vet att jag har min nyfikenhet och min upptäckarlust att tacka för att jag idag är starkare, friskare och piggare vid 40 år fyllda än jag var vid 20. Så även om studier visar att vår kondition är sämre idag än den varit på 20 år så kan vi med rätt typ av livsstil ändra på detta. Det låter kanske klyschigt – men i dag känner jag att inga hinder är för stora eller omöjliga! Denna insikt vill jag så gärna dela med mig av. Att hjälpa andra hitta glädjen i träning har blivit en av mina största drivkrafter.

 

Vad är hemligheten? Den frågan har jag fått många gånger. Det finns inget kort svar men om jag ändå försöker mig på den korta versionen så skulle jag svara motivation. För motivationen är central. Att känna motivation är för mig lika viktigt som vatten, mat och sömn. Motivation kan betyda väldigt olika saker för människor, och är i högsta grad något individuellt. En viktig ingrediens för mig är inspiration och att det finns mening i det jag gör. Vi pratar alltså om att känna, vilket säger något mer om vad det är som ligger bakom, det vill säga en känsla av att något är lustfyllt, nyttigt eller viktigt – men också krävande och jobbigt. Alltså: motivationen sitter i knoppen snarare än i kroppen. Ser man på motivation som en mental motor; lär sig hur den fungerar, vilka faktorer som påverkar den och – inte minst – hur man håller igång den över tid – ja då väntar en spännande resa framöver.

Av programledaren Stephan Wilson, aktuell med boken "Motivationsresan"

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.

 


Stephan Wilson

Gör: Programledare och producent och aktuell med TV-serien Min klassiker och boken ”Motivationsresan”. Jag ville skriva en bok där den som läser ska känna sig trygg med att det inte handlar om att vara bäst.
Bor: Stockholm
Familj: Frun Emma och barnen Minou och Julian
Ålder: 41
Så mår jag bra: Träna, skriva tacksamhetsdagbok, meditera, basta och fredagsmys med familjen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".