Annika Ljungberg

Annika Ljungberg: “Jag ska bli frisk – det har jag bestämt mig för”

Karin Annika Rednex Ljungberg Sylsjö

Född: 31 mars 1969 i Stockholm.
Familj: Dottern Molly, 10, och chihuahuan Aztek.
Bor: I hus utanför Stockholm.
Gör: Artist och sångerska i ”Cotton Eye Joe Show”, driver hälsoportalen Friskhuset.nu.

Annika Ljungberg har aldrig lyssnat på sin kropp. Dålig mat, stress och förstoppning var en del av sångerskans liv i många år. När hon fick diagnosen blodcancer förändrades allt. För att kroppen skulle orka med cellgifter och sjukdom började hon stärka den på naturlig väg.

Morgonen den andra juni 2012 känner Annika Ljungberg ett hugg i magen. Hon tar sig till toaletten, yr och illamående. Hon hinner precis ropa på sin dotter Molly innan hon svimmar av magsmärtan. Tre veckor senare får Annika beskedet att hon har drabbats av kronisk myeloisk leukemi. Cancer.

Bestämde sig för att bli frisk
Annika är trött när hon kommer till vårt möte. Hon har inte sovit på hela natten, men det beror inte på att hon har mått dåligt, utan helt enkelt på att hon har jobbat i musikstudion. Hon har äntligen börjat ta sig tillbaka till musiken efter ett uppehåll på grund av cancern. Hon berättar att hon mår oförskämt bra. Det senaste benmärgsprovet visar att cancermarkörerna har gått ned från 100 procent till 0,8 procent.
– Jag bestämde mig för att bli frisk redan på sjukhustrappan. Och det beslutet håller jag fast vid, säger hon med ett mjukt leende.

 

Vägen till cancerbeskedet var snårig. Den kantades av läkare som hon beskriver som oseriösa och klumpiga. Hon valde bort tre läkare, innan hon hittade en som hon känner sig trygg med.
– Man måste få vara sitt eget språkrör. Jag vill inte vara helt i läkarvårdens händer, jag vill vara med och bestämma själv i varje steg av behandlingen. Då spelar valet av läkare stor roll, det ska vara någon man känner förtroende för, förklarar hon.

Holistiskt synsätt
Annika bestämde sig för två saker när hon fick diagnosen. Det första var att hon skulle bli frisk. Det andra var att hon skulle hjälpa sin kropp till det. Hematologen använder ordet blodcancer. Annika använder ordet obalans för att beskriva sin sjukdom. Hon ser det som ett tillstånd hon själv kan påverka genom att ta bort de obalanser som finns i kroppen.
– Jag valde att se det hela på ett holistiskt sätt. Om cellgifter skulle bryta ned min kropp så var jag tvungen att stärka den först. Det har jag gjort på naturlig väg.

Innan hon påbörjade sin cancerbehandling började hon äta efter ett reningsschema som hennes syster lade upp. Systern är ört- och stressterapeut och schemat syftade till att rensa organen.
– Till saken hör att jag har varit förstoppad i 20 år. Man vet att gift läcker ut i blodet från tarmen efter bara tre dagar. Jag tror att det är en av anledningarna till att jag blev sjuk. Därför tyckte jag att det var mycket viktigt att först rena min kropp, innan jag började belasta den med mer gifter.

Med hjälp av örter rensade hon tarmen, njurarna, blodet, lever, urin och galla. Nästa steg var att lägga om kosten radikalt. Hon uteslöt socker, dåligt fett, kolhydrater, rött kött och mjölkprodukter.
– Det var, och är, viktigt för mig att äta mat som inte förstoppar tarmarna. Mycket tyder på att cancerceller älskar och växer av socker och de flesta av våra livsmedelsbakterier återfinns i köttprodukter och mjölkprodukter, vilket skapar inflammationer, förklarar hon.

 

"Kommer aldrig få hejarop"
Det tog en månad innan hon gick med på att börja cancerbehandlingen, och då tog hon inte maxdosen.
– Jag kommer aldrig få hejarop av läkarkåren, men känner starkt att jag måste göra detta på mitt sätt. Min förhoppning är att den alternativa vården och svensk sjukvård ska kunna samarbeta mer. En av tre har cancer idag. Man forskar mycket på sjukdomen när den väl har uppstått, men jag tycker att man ska forska mer på orsaken. Då kan vi enklare förebygga. Forskning visar att mat och cancer många gånger kan kopplas ihop.

Hon beskriver dålig kost som en stor orsak till dagens kroniska sjukdomar. Att näringsfattig kost och stress drar ned vårt immunförsvar. Det är det som är hennes fokus idag. Hon ser maten som medicin och väljer en livsstil som hjälper kroppen att klara av påfrestningen av cellgifter och sjukdom.

Lyssnar på kroppen idag
Sjukdomen har inte gjort henne bitter. Istället pratar hon om den som något med ett syfte. Cancern har fått Annika att tänka om vad gäller det mesta. De många smörgåsarna är bortbytta. Stressen och de fullspäckade dagarna i almanackan har skurits ned. Idag har hon bara dagen. Nuet. Hon lyssnar på kroppen. För många år sedan stod hon till och med på scenen sjuk, med en läkare redo med dropp vid sidan om.  Hon beskriver det som att hon nu har dragit i handbromsen för första gången i sitt liv. Istället för att bara rusa på har sjukdomen fått henne att stanna upp och börja om. Hon bygger upp sig själv igen, sakta men säkert.

 

Förutom en grön och näringsrik kost använder sig Annika av diverse kosttillskott och olika terapeutiska behandlingar. Varje dag äter hon Immunosan, som är betaglucantabletter för immunförsvaret, samt dricker cellvatten som ska gå in i kroppen och reparera trasiga celler. Utöver detta äter hon D3-vitamin, magnesiumpulver för värk i ben och skelett och extra C-vitamin för att stärka immunförsvaret. Hon ser till att få i sig Mighty Green för alla gröna, renande alger. Hon äter också regelbundet renande örter och dagligen Hepator för att rensa och stödja levern.

Hon utstrålar styrka och mod
Annika har hittat harmoni. Det märks tydligt. Hon ser liten ut där hon sitter i stolen mitt emot mig, men hon är allt annat än skör, istället utstrålar hon både styrka och mod. Nu ska hon fotograferas för tidningens omslag och hon sätter på sig cowboy-hatten som är en älskad ägodel. Hon poserar vant med ett genuint leende.

Läkarna säger att Annika aldrig kommer bli frisk, att hon alltid kommer äta mediciner. För henne själv är det självklart att det inte blir så.
– Det är klart jag kommer bli frisk. Det har jag bestämt mig för och jag ger mig aldrig.

Av Emma V Larsson


Karin Annika Rednex Ljungberg Sylsjö

Född: 31 mars 1969 i Stockholm.
Familj: Dottern Molly, 10, och chihuahuan Aztek.
Bor: I hus utanför Stockholm.
Gör: Artist och sångerska i ”Cotton Eye Joe Show”, driver hälsoportalen Friskhuset.nu.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.