Annika Ljungberg

Annika Ljungberg: ”Jag ska bli frisk – det har jag bestämt mig för”

Karin Annika Rednex Ljungberg Sylsjö

Född: 31 mars 1969 i Stockholm.
Familj: Dottern Molly, 10, och chihuahuan Aztek.
Bor: I hus utanför Stockholm.
Gör: Artist och sångerska i ”Cotton Eye Joe Show”, driver hälsoportalen Friskhuset.nu.

Annika Ljungberg har aldrig lyssnat på sin kropp. Dålig mat, stress och förstoppning var en del av sångerskans liv i många år. När hon fick diagnosen blodcancer förändrades allt. För att kroppen skulle orka med cellgifter och sjukdom började hon stärka den på naturlig väg.

Morgonen den andra juni 2012 känner Annika Ljungberg ett hugg i magen. Hon tar sig till toaletten, yr och illamående. Hon hinner precis ropa på sin dotter Molly innan hon svimmar av magsmärtan. Tre veckor senare får Annika beskedet att hon har drabbats av kronisk myeloisk leukemi. Cancer.

Bestämde sig för att bli frisk
Annika är trött när hon kommer till vårt möte. Hon har inte sovit på hela natten, men det beror inte på att hon har mått dåligt, utan helt enkelt på att hon har jobbat i musikstudion. Hon har äntligen börjat ta sig tillbaka till musiken efter ett uppehåll på grund av cancern. Hon berättar att hon mår oförskämt bra. Det senaste benmärgsprovet visar att cancermarkörerna har gått ned från 100 procent till 0,8 procent.
– Jag bestämde mig för att bli frisk redan på sjukhustrappan. Och det beslutet håller jag fast vid, säger hon med ett mjukt leende.

 

Vägen till cancerbeskedet var snårig. Den kantades av läkare som hon beskriver som oseriösa och klumpiga. Hon valde bort tre läkare, innan hon hittade en som hon känner sig trygg med.
– Man måste få vara sitt eget språkrör. Jag vill inte vara helt i läkarvårdens händer, jag vill vara med och bestämma själv i varje steg av behandlingen. Då spelar valet av läkare stor roll, det ska vara någon man känner förtroende för, förklarar hon.

Holistiskt synsätt
Annika bestämde sig för två saker när hon fick diagnosen. Det första var att hon skulle bli frisk. Det andra var att hon skulle hjälpa sin kropp till det. Hematologen använder ordet blodcancer. Annika använder ordet obalans för att beskriva sin sjukdom. Hon ser det som ett tillstånd hon själv kan påverka genom att ta bort de obalanser som finns i kroppen.
– Jag valde att se det hela på ett holistiskt sätt. Om cellgifter skulle bryta ned min kropp så var jag tvungen att stärka den först. Det har jag gjort på naturlig väg.

Innan hon påbörjade sin cancerbehandling började hon äta efter ett reningsschema som hennes syster lade upp. Systern är ört- och stressterapeut och schemat syftade till att rensa organen.
– Till saken hör att jag har varit förstoppad i 20 år. Man vet att gift läcker ut i blodet från tarmen efter bara tre dagar. Jag tror att det är en av anledningarna till att jag blev sjuk. Därför tyckte jag att det var mycket viktigt att först rena min kropp, innan jag började belasta den med mer gifter.

Med hjälp av örter rensade hon tarmen, njurarna, blodet, lever, urin och galla. Nästa steg var att lägga om kosten radikalt. Hon uteslöt socker, dåligt fett, kolhydrater, rött kött och mjölkprodukter.
– Det var, och är, viktigt för mig att äta mat som inte förstoppar tarmarna. Mycket tyder på att cancerceller älskar och växer av socker och de flesta av våra livsmedelsbakterier återfinns i köttprodukter och mjölkprodukter, vilket skapar inflammationer, förklarar hon.

”Kommer aldrig få hejarop”
Det tog en månad innan hon gick med på att börja cancerbehandlingen, och då tog hon inte maxdosen.
– Jag kommer aldrig få hejarop av läkarkåren, men känner starkt att jag måste göra detta på mitt sätt. Min förhoppning är att den alternativa vården och svensk sjukvård ska kunna samarbeta mer. En av tre har cancer idag. Man forskar mycket på sjukdomen när den väl har uppstått, men jag tycker att man ska forska mer på orsaken. Då kan vi enklare förebygga. Forskning visar att mat och cancer många gånger kan kopplas ihop.

Hon beskriver dålig kost som en stor orsak till dagens kroniska sjukdomar. Att näringsfattig kost och stress drar ned vårt immunförsvar. Det är det som är hennes fokus idag. Hon ser maten som medicin och väljer en livsstil som hjälper kroppen att klara av påfrestningen av cellgifter och sjukdom.

Lyssnar på kroppen idag
Sjukdomen har inte gjort henne bitter. Istället pratar hon om den som något med ett syfte. Cancern har fått Annika att tänka om vad gäller det mesta. De många smörgåsarna är bortbytta. Stressen och de fullspäckade dagarna i almanackan har skurits ned. Idag har hon bara dagen. Nuet. Hon lyssnar på kroppen. För många år sedan stod hon till och med på scenen sjuk, med en läkare redo med dropp vid sidan om.  Hon beskriver det som att hon nu har dragit i handbromsen för första gången i sitt liv. Istället för att bara rusa på har sjukdomen fått henne att stanna upp och börja om. Hon bygger upp sig själv igen, sakta men säkert.

Förutom en grön och näringsrik kost använder sig Annika av diverse kosttillskott och olika terapeutiska behandlingar. Varje dag äter hon Immunosan, som är betaglucantabletter för immunförsvaret, samt dricker cellvatten som ska gå in i kroppen och reparera trasiga celler. Utöver detta äter hon D3-vitamin, magnesiumpulver för värk i ben och skelett och extra C-vitamin för att stärka immunförsvaret. Hon ser till att få i sig Mighty Green för alla gröna, renande alger. Hon äter också regelbundet renande örter och dagligen Hepator för att rensa och stödja levern.

Hon utstrålar styrka och mod
Annika har hittat harmoni. Det märks tydligt. Hon ser liten ut där hon sitter i stolen mitt emot mig, men hon är allt annat än skör, istället utstrålar hon både styrka och mod. Nu ska hon fotograferas för tidningens omslag och hon sätter på sig cowboy-hatten som är en älskad ägodel. Hon poserar vant med ett genuint leende.

Läkarna säger att Annika aldrig kommer bli frisk, att hon alltid kommer äta mediciner. För henne själv är det självklart att det inte blir så.
– Det är klart jag kommer bli frisk. Det har jag bestämt mig för och jag ger mig aldrig.

Av Emma V Larsson

Karin Annika Rednex Ljungberg Sylsjö

Född: 31 mars 1969 i Stockholm.
Familj: Dottern Molly, 10, och chihuahuan Aztek.
Bor: I hus utanför Stockholm.
Gör: Artist och sångerska i ”Cotton Eye Joe Show”, driver hälsoportalen Friskhuset.nu.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.