"Visste inte att magen kunde må så bra" | Kurera.se

Foto: Inger Palm

”Visste inte att magen kunde må så bra”

Fakta

Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.

Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.

Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.

Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.

I 25 år har Karolina Stenqvist haft problem med magen. Hon blev alltid svullen efter maten och led av förstoppning och magknip. För två år sedan provade hon att dricka koncentrerad ostvassle som är rikt på kroppsegen mjölksyra, vilket är basen för bra maghälsa.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, säger Karolina.

Magproblem är vanligt. Varannan svensk har återkommande besvär. De vanligaste symtomen är smärta, magknip och uppblåsthet i kombination med att magen är trög. Så var det också för Karolina Stenqvist.
Varför magen började krångla när hon blev vuxen, det vet hon inte. Hon var alltid frisk som barn.

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

 

Mamma hittade lösningen
– Jag hade magknip nästan varje dag trots att jag levde hälsosamt och tänkte på vad jag åt. Jag tyckte att gjorde allt jag kunde för att må bra i magen. Till slut accepterade jag att min mage var känsligare än andras och att det skulle förbli så, berättar Karolina.
Men det gjorde inte Karolinas mamma Eva, som jobbar med kosttillskott och växtläkemedel.
– Mamma kom hem med alla möjliga produkter men det var inte förrän jag började dricka ostvassleprodukten Molkosan som det började hända något, berättar hon.

"Märkte skillnad nästan med en gång"
Hon fortsätter:
– Jag tog två teskedar i ett glas vatten på morgonen och märkte skillnad nästan med en gång. Efter någon vecka fungerade magen perfekt. Det kändes som rena rama himmelriket att jag äntligen fick tömma tarmen varje dag, säger Karolina.

Läs också: Uppblåst och gasig? Kalcium och bakterier kan vara lösningen!

Kan äta det mesta utan att magen protesterar
Mår inte mage och tarm bra kan det orsaka stora problem med hälsan. I många år trodde Karolina att de var normalt att det gick flera dagar mellan toalettbesöken.
– Bajsdiskussioner är ju inte precis något man har på lunchen på jobbet. Det var först när min sambo och jag diskuterade barnens toalettvanor som det gick upp för mig att min mage inte fungerade så bra. Det låter ju inte klokt så här i efterhand men så var det faktiskt, säger Karolina och skrattar.

 

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fiber hjälper vid IBS

Kan idag äta allt utan att få problem
Innan Karolina började med ostvassleprodukten försökte hon plocka bort mycket av de råa grönsakerna hon åt för att se om magen skulle bli bättre, men det fungerade inte heller.
– Det spelade egentligen ingen roll vad jag åt. En liten tårtbit och en bulle kunde skapa samma kaos i magen som en pizza på fredag kväll. När magen reagerade på maten kändes det som om jag ätit en tegelsten. Då blev jag förstoppad i flera dagar, säger Karolina och tillägger:
– I dag kan jag äta både pizza och tårta utan att få problem.

Förbättrar tarmflora och matsmältning
Effekten av ostvassle är minskad gasbildning, en sundare tarmflora och därmed en förbättrad matsmältning, vilket i sin tur avhjälper förstoppning, svullnad och magknip.
– Ingenting fungerade förrän jag provade detta. Magen blev helt bra och effekten kom snabbt, berättar hon.

 Läs också: Enzymer – för fungerande matsmältning och bättre hälsa

 

Gjorde uppehåll – då strejkade magen
Men det fanns en tid då magproblemen var sekundära. Karolina blev mamma sent i livet och har två barn. Vid båda graviditeterna fick hon havandeskapsförgiftning och blev svårt sjuk.
Som om det inte var nog med dramatik gjorde Karolina en upptäckt på nyårsafton förra året, precis efter att hon avslutat årets sista spinningpass: en knöl på stjärten. I panik ringde hon vårdcentralen men fick vänta tills veckan därpå för ett besök hos doktorn. Analysen på födelsemärket visade att det var hudcancer och Karolina fick en snabb tid för operation.

► Läs också: Problemmage? Experten tipsar om hur du får tillbaka balansen

"Aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv"
Karolina berättar om tiden som följde.
– När jag fick cancerbeskedet tänkte jag att nu när jag överlevt havandeskapsförgiftningarna, fått ordning på magen och äntligen kommit i bra fysisk form efter mina graviditeter ska jag väl ändå inte dö, säger hon och tillägger:
– Men allt gick tack och lov bra. Jag har nog aldrig mått så här bra i hela kroppen någon gång i mitt vuxna liv. För ett år sedan gjorde jag uppehåll med Molkosan men då kom magproblemen tillbaka. Så något uppehåll blir det inte mer.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Karolina Stenqvist.
Ålder: 45 år.
Familj: Sambon Fredrik, barnen Annie och Oskar.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Yrke: Ekonomiansvarig.

Nio saker mjölksyrad ostvassle gör:
1. Bidrar till en bra miljö i tarmen.
2. Bidrar till bättre matsmältning.
3. Ökar insulinkänsligheten.
4. Stabiliserar blodsockret.
5. Underlättar tömningen av tarmen.
6. Förlänger mättnadskänslan.
7. Reglerar vätskeöverskottet.
8. Förbättrar näringsupptaget.
9. Reglerar pH-värdet i mage-tarm.

Hjälp vid viktnedgång
Molkosan är mest känt som grunden i en bra maghälsa. Men den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel, som är pappa till produkten, rekommenderade den till sina patienter som ville gå ner i vikt.
Ostvassle sänker och stabiliserar insulin- och blodsockernivåerna. Det gör att mättnadskänslan förlängs och sötsuget dämpas. Ostvasslen har också en lätt vätskedrivande effekt.
Drycken innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som gynnar uppkomsten av de goda bakterierna i tarmen. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska och det i sin tur underlättar en viktnedgång.

Studier
Det finns flera studier som bekräftar att hälsopionjären Alfred Vogels teorier om Molkosan var rätt. I en studie fick friska försökspersoner äta en kolhydratrik kost. De som tog ostvasslen 15 minuter innan måltiden hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.
En liknande studie gjordes 2008 där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydraterna intogs.
Vid två andra tillfällen undersökte man hur ostvasslen påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Studierna visade att drycken gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassla, som också ger en sund tarmflora samt normaliserar produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Fri från laktos
Molkosan är koncentrerad och mjölksyrejäst ostvassle och innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar produkten utan också mår riktigt bra av att dricka den. Den är dessutom riktigt näringsrik tack vare att den framställs från den mjölk som kommer från kor som betar på alpernas sluttningar där gräset är ekologiskt odlat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.