järnkedja

Järn är livsviktigt för hälsan

Mineralet järn är nödvändigt för allt levande – inklusive människan. Järnbrist är vanligt bland fertila kvinnor och veganer, två grupper som bör hålla lite extra koll på järnet.

En dansk studie visade att så många som 40 procent av alla danska kvinnor hade låga järndepåer och en norsk studie fann tömda järndepåer hos 15,1 procent av icke-gravida kvinnor.

Testa på vårdcentralen
Man kan ha järnbrist trots normalt blodvärde, järnförråden i kroppen kan nämligen vara helt tömda innan blodvärdet börjar sjunka. En svensk studie på kvinnliga elitidrottare visade att 55  procent hade järnbrist, av dem hade bara 30 procent lågt blodvärde. I andra studier har skillnaden visat sig vara ännu större. Den mest användbara markören för att bedöma kroppens järnförråd är S-Ferritin, detta mäts genom ett enkelt blodprov på vårdcentralen.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick Fanny bra blodvärde utan magproblem

Några områden där järn är extra viktigt
Blod 
– Bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Bygger upp blodets kvalitet och bidrar till syretransport i kroppen
Energi – Motverkar trötthet och utmattning och stärker kroppens motståndskraft mot stress och sjukdom.
Immunsystemet – Järn krävs för produktion av vita blodkroppar. Järnbrist kan öka infektionskänsligheten.
Inlärning och koncentration – Järn behövs vid tillverkning av dopamin. Dopamin har stor påverkan på vår energi och förmåga till mentalt fokus.

LÄS OCKSÅ: Professorns tips för hur du bäst boostar ditt järnupptag

Ta bara vid järnbrist
Järn i stora doser ska bara tas av de som har en konstaterad järnbrist. Även om järn är viktigt för kroppen är det bättre att gå efter principen ”lagom är bäst” då det sedan länge är känt att överskott på järn är skadligt och bland annat tycks kunna öka risken för cancer, hjärt- och kärlproblem och degenerativa sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Extra tillskott av järn kan motverka kvinnligt håravfall

Vanliga symptom på brist
• Trötthet
• Blekhet
• Håravfall
• Spröda naglar
• Koncentrationssvårigheter
• Infektionskänslig

Livsmedel rikt på järn
• Torrjäst
• Pumpakärnor
• Vetekli
• Kakao
• Lever och njure
• Grahamsmjöl                        5

Undvik vid vissa tillstånd
De som lider av järnöverskott eller hemokromatos bör förstås helt undvika att ta tillskott av järn i någon form.

Av redaktionen

Källa: Holistic blogg, Läkartidningen MåBra samt Kurera

 Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

anonymt smörpaket sett uppifrån

Välkänt bordsmargarin utsett till Årets matbluff 2019

Kost

Det blev margarinet Lätta som tog hem "vinsten" när antipriset Årets matbluff 2019 korades. Detta med motiveringen att produkten, i både text och bild, skyltar med svensk rapsolja på förpackningen – trots att innehållet till största del består av den både omdebatterade och importerade palmoljan.

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.