Annons
Annons

Jenny Koos hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Jenny Koos är sexualhälsorådgivare och föreläsare. Till henne söker sig kvinnor som inte får hjälp i den konventionella vården. Framförallt hjälper Jenny kvinnor att bli gravida, men hon utbildar dem också i hur de på ett naturligt sätt kan undvika att bli gravida.

Redaktionen

8 mars, 2019
Jenny Koos hjälper kvinnor att förstå sin menscykel
Dela inlägget

Jenny Koos är sexualhälsorådgivare och föreläsare. Till henne söker sig kvinnor som inte får hjälp i den konventionella vården. Framförallt hjälper Jenny kvinnor att bli gravida, men hon utbildar dem också i hur de på ett naturligt sätt kan undvika att bli gravida.

Redan i tidiga tonåren visste Jenny Koos alias Vulverine vad hon ville jobba med, och det är mer ett kall än ett arbete, det här med att hjälpa kvinnor med sin menscykel.
–  Fertilitetsförståelse är otroligt stärkande. Livmoderbärare lär känna sig själva och det är en preventivmetod med hög säkerhet. Självklart tror jag på allas fria användande av preventivmetoder och för rätten till säker abort, men situationen är tyvärr sådan att det för många inte är något informerat val, utan det enda alternativet som erbjuds är p-piller eller liknande hormonstörande preparat.  Att lära ut hur vi tar makten över våra egna kroppar är en del av min feministiska kamp, säger Jenny.

Undervisar och förklarar
Jennys verksamhet vilar på tre ben. Det första är något som kallas Justissemetoden, en metod för fertilitetsförståelse där personen lär sig hur menscykeln fungerar för att övervaka sin hormonella hälsa, bli gravid eller undvika det.

– Klienten får observera sitt cervixsekret, cervixposition och basalkroppstemperatur under sex månader och lära sig kartlägga detta och själv se när det är möjligt att bli gravid respektive när de verkliga säkra perioderna är – inte enligt en kalenderberäkning eller app, utan enligt kroppens fysiska och vetenskapligt tillförlitliga tecken på fertilitet respektive infertilitet under cykelns gång. När hon förstår sin menscykel på djupet så går det också att utläsa hormonbalansen. Ett blodprov visar bara vad hormonbalansen är just den dagen provet tas, därför ger blodprover på till exempel östrogen och progesteron sällan relevanta resultat. Men genom att lära sig hur bland annat sekretet reflekterar hormonerna så bevakar vi hormonnivåerna under hela menscykeln, menar Jenny Koos.

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Stress påverkar binjurar och sköldkörtel

Delar med sig av sina kunskaper
Det andra benet handlar om hormonhälsorådgivning. Jenny tar emot samtal från klienter via skype eller annan videolänk som handlar om bland annat PMS, akne, mensvärk, infertilitet och cystor. Hon menar att dessa kvinnor behöver bli lyssnade på, men också ha råd i hur de ska gå vidare för att förstå och kunna lösa sina problem. Många har inte fått saklig eller tillräcklig information hos läkaren, barnmorskan eller gynekologen, eller för den delen i skolans ringa sexualundervisning.

– När jag får reda på diagnoser, tar del av journaler, vilka prover som tagits eller inte tagits så kan jag hänvisa dem till lämplig instans som har djupare expertis kring detta, och förstås även bidra med min egen kunskap kring hormoner, kost, kosttillskott, örter och främst av allt insikt i hur den hormonella problematiken relaterar till deras allmänhälsa. Hur allt hänger ihop. Jag delar bara med mig av mina kunskaper om biologi, kvinnohälsa och funktionsmedicin och lägger inte i några värderingar om abort, medicinering eller val av preventivmetod. Det viktigaste för mig är att möta klienten och stärka hennes möjlighet till att ta informerade beslut, säger Jenny.

LÄS OCKSÅ: Höga krav på jobbet gör att kvinnor lägger på sig

Föreläser ute i skolor
Den tredje delen i Jennys arbete handlar just nu om föreläsningar ute i högstadie- och gymnasieskolor där hon och hennes projektpartner Marco Vega ger workshops om kroppskännedom och sexualitet. Projektet fokuserar på normer, samtycke, jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones är expert på att ta paus

Modern livsstil minskar fertiliteten
De allra flesta som söker hjälp hos Jenny har problem med att bli gravida. De är ofta 35-årsåldern, har försökt blivit gravida länge och känner sig besvikna, rådvilla och trötta. Ofta har dessa kvinnor tagit hormonstörande preventivmedel i många år och gjort flera IVF-rundor med bara sveda, värk och sorg som resultat. Många gånger handlar det helt enkelt om en underliggande sköldkörtelproblematik som inte uppmärksammats eller behandlats effektivt.

Näringsbrist och sömnbrist
Andra saker som gör att kvinnor har svårt att bli gravida är att de lider av näringsbrister som uppkommer av viss kost, miljögifter, olika läkemedel, stress, brist på sol och sömn, men även inflammatoriska tillstånd i kroppen kan påverka fertiliteten.
– Den moderna livsstilen ställer till mycket problem för oss. Jag ger därför ofta råd i sådant som kan anses vara självklart, som att sova tillräckligt, äta bra, röra på sig, umgås och må gott. Jag får förklara hur allt hör ihop och hur det påverkar menscykeln. Ibland arbetar jag också mycket djupare, jämte funktionsmedicinska läkare, endokrinologer, näringsterapeuter eller andra som klienten anlitat, för att verkligen utreda på genetisk nivå vad som hindrar dem från optimal hälsa.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Jenny Koos
Ålder: 31 år.
Bor:  Malmö
Yrke:  Justisse Holistic
Reproductive Health Practitioner, föreläsare, folkbildare och snart författare. Lärare på Justisse College, handledare i Justissemetoden och Billingsmetoden.
Familj:  Ensamstående mamma.
Aktuell med: #kroppskännedomochsexualitetontour, ett sex- och samlevnadsprojekt med Marco Vega. Skriver även på sin bok ”Stora boken om fertilitetsförståelse” som släpps under 2019.
Jenny på sociala medier: Du hittar Jenny Koos på Facebook under hennes alter ego Vulverine samt på Instagram @vulverinekoos

Annons
Annons