Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: “WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Saltdebatten fortsätter.
Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här.
Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

Innan Kurera publicerade min krönika om salt undrade någon av mina klienter vad Livsmedelsverket skulle säga om den. Livsmedelsverket kommer inte att kommentera den svarade jag. Jag hade fel. Nu har den internationella Londonbaserade lobbyistgruppen WASH, som vill minska saltintaget och därmed öka blodtrycket för att öka försäljningen av läkemedel mot högt blodtryck, genom professor Mattias Aurell (som har drivit en tes som är fel i hela sitt liv) och professor Lena Hultén (som sitter i Livsmedelsverkets expertgrupp, har uppdrag i livsmedelsindustrins lobbyorganisation Swedish Nutrition Foundation, uppdrag inom brödtillverkaren Pågen, arbetar för Unilever som säljer Becel som innehåller omega-6 som orsakar bröstcancer) skrivit mejl till mig.

 Läs också: Repliken: Professorernas svar Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Jag oroade dem tydligen med min artikel om sanningen om salt och högt blodtryck. Jag trodde att de viftade undan Kureras betydelse som kunskapskälla för hälsoinformation och skulle ignorera mig och min artikel men den här "otäcka" hälsotrenden med en massa människor som börjar träna, köpa närproducerad, ekologisk och nyttig mat samt näringstillskott i form av vitaminer, mineraler och spårämnen måste ju få ett slut. Det växande antalet kompetenta människor både bland deras kollegor som inte är köpta av läkemedelsindustrin och sådana som mig som är intresserade av hälsa samt det stora antal läsare Kurera har oroar dem. Läkemedelsbolagens ofattbara ekonomiska vinster står nämligen på spel här.

 

Vad skriver Mattias och Lena till mig då? Jo, de skriver att jag har fel. Sedan beskriver de njurens funktion och den är vi överens om och sedan skriver de att jag även har rätt om att träning och kalium sänker blodtrycket. Därefter viftar de med sina vita rockar och sina fina titlar. De beskriver inte vad som är fel i min artikel på en enda punkt eftersom min fysiologiska förklaring är riktig och därför att de inte kan hänvisa till forskning som stöder deras tes. De tror på fullaste allvar att människor i Sverige 2016 som är intresserade av hälsa fortfarande har respekt för läkare, professorer och docenter som springer läkemedelsindustrins ärenden. Jag är ledsen, men så är inte längre fallet. Jag kan tyvärr inte skriva att bättre kan ni för det kan ni ju inte men det här räcker inte.

Nedan bemöter jag deras påståenden stycke för stycke. Mattias Aurell och Lena Hulténs text är i kursiv stil.

"Bäste Jerry, Din krönika i Kurera är en förbluffande läsning. Du verkar ha fått det mesta om bakfoten när det gäller salt. Du har rätt när du säger att extra kaliumsalt sänker blodtrycket och bl.a. därför är frukt och grönt viktig mat. Extra natriumsalt tenderar däremot att höja blodtrycket och det är tveklöst den vedertagna uppfattningen. I varje fall är det så att mindre natriumsalt i kosten alltid sänker blodtrycket och det hos alla om än i varierande utsträckning."

Ni får vara vänliga och förklara i detalj vilka fysiologiska processer ni menar att jag har fått om bakfoten. Det är bara den vedertagna uppfattningen av forskare som har drivit en tes som har visat sig vara fel, läkemedelsbolag och myndigheter där det sitter tjänstemän som är medlemmar i lobbyistgrupper som springer läkemedelsbolagens ärenden och som dessutom har kopplingar till livsmedelsbolag och läkemedelsbolag. Jag har skrivit i min artikel att ett lågt saltintag sänker blodtrycket lite. Jag har refererat till de högt respekterade Cochranes metaanalys där man har gått igenom 167 forskningsrapporter som visar att blodtrycket sjunker med en procent hos människor med normalt blodtryck och ynkliga 3,5 procent hos människor med högt blodtryck. I praktiken innebär det att blodtrycket sjunker från 120/80 till 179/79, vilket varken gör från eller till.

"Som ett av de allra, allra viktigaste salterna i vår kropp är natriumsaltet extremt väl kontrollerat och den kontrollen vilar på njurarna. De anpassar utsöndringen perfekt till allt det natriumsalt som tas upp i tarmen och den mängden varierar från dag till dag inom vida gränser. I snitt tar vi upp 11-12 gram per dag men de flesta rör oss i spannet 6-18 gram. Knappt någon får i sig mindre än 6 gram per dag som är den internationellt accepterade övre gränsen för ett hälsosamt intag."

Jag håller med om att salt är ett livsviktigt mineral och att njurarna kontrollerar natriumhalten med stor precision. Det är därför myndigheterna inte behöver kontrollera saltintaget. Jag håller med om att få förutom barn, idrottare, äldre och sjuka riskerar att få saltbrist. Jag är mycket väl medveten om att läkemedelsbolagens lobbyistgrupper har lyckats få ett livsfarligt lågt saltintag accepterat av myndigheter som en övre gräns för ett hälsosamt intag. En rekommendation som i själva verket är så ohälsosam att om man skulle lyckas följa myndigheternas rekommendation så dör man. Det är det min krönika handlar om. Det vore bra om ni läste den. Det tar inte så lång stund.

 

► Läs också: Krönikan: ”För lite salt ger dig högt blodtryck”

"Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår. Saltintaget blir vad det blir varje dag och speglar vad vi äter och dricker och njurarna balanserar mästerligt utsöndringen så att vår interna miljö i blod och kroppsvätskor håller en konstant saltkoncentration. I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!"

Jag ägnade en stor del av min artikel åt att förklara fysiologin på ett förenklat och populärvetenskapligt sätt för att alla som läser krönikan skulle förstå. Fysiologin blir inte annorlunda för att ni som är akademiskt utbildade förklarar den. Ni måste vara vänliga och förklara för mig och Kureras läsare vad ni menar med följande mening: "Det är alltså så att njurarna anpassar utkissandet av natriumsalt till det aktuella intaget och inte tvärtom som du påstår."
Jag har inte påstått att det är tvärtom. Jag håller med er fullständigt om att kroppen gör sig av med saltöverskott utan problem. Ni vill inte att saltintaget ska bli vad det blir utan mindre än sex gram per dag, så varför skriver ni att det blir vad det blir? Jag har skrivit i min artikel att kroppen utsöndrar saltöverskott och att salt därför inte kan överdoseras. Det är vi fullständigt överens om. Ni måste även förklara för mig och Kureras läsare vad ni menar med följande mening för det är ni alldeles för otydliga med: "I det här fallet är det solklart vad som är hönan och vad som är ägget!"

"Du har också rätt när du hävdar att fysisk träning har en gynnsam effekt på blodtrycket. Vi borde ha mer av fysisk träning i vårt moderna vardagsliv men det kräver ett långsiktigt intresse. Bra träning minskar också stress och även det är gynnsamt för blodtrycket. Högt saltintag och brist på motion är tyvärr vanligt i vår värld och därför är högt blodtryck ett internationellt problem. Vad myndigheterna kan göra är att försöka begränsa natriumsaltet i industrimaten som faktiskt står för cirka två tredjedelar av det natriumsalt vi får i oss."

Jag har rätt och det finns inga men. Det stämmer att träning är bra för att det minskar stress vilket sänker blodtrycket men den fysiologiska effekten av träningen har en mycket större effekt på blodtrycket. Fysisk träning är inte bara gynnsamt på blodtrycket utan det är den mest verksamma medicin som finns mot högt blodtryck. Håller ni med om det? Det borde ni göra eftersom det både är vedertaget och vetenskapligt dokumenterat. I så fall tycker jag att ni ska lobba för att alla läkare ska sluta skriva ut blodtryckssänkande medicin och istället skriva ut C-vitamin, kalium, magnesium, havssalt och fysisk träning i fortsättningen, så kommer ni att göra folkhälsan i Sverige en mycket stor tjänst och sänka statens kostnad för ohälsa. Det blir en win, win, win, lose situation där individen, företagen och staten vinner och läkemedelsbolagen förlorar. Vi är överens om att ett högt intag av raffinerat salt inte är bra. Ni skriver att salt inte höjer blodtrycket eftersom njurarna kontrollerar natriummängden med stor precision och det är vi fullständigt överens om. Jag håller med om att ren natriumklorid inte är hälsosamt och därför borde förbjudas. Jag håller med om att myndigheterna borde förbjuda livsmedelsföretag att salta maten.

 

 Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

"Vi som skrivit dessa rader representerar den svenska delen av WASH som uttytt är World Action on Salt and Health. Det är en Lononbaserad NGO förening som samlat medlemmar över hela världen. Högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom är ett internationellt problem och ett högt intag av natriumsalt är en viktig orsak till detta problem."

Jag vet mycket väl vilka ni är och vilka ekonomiska intressen ni företräder. Du, Lena gick ut i massmedia 2014 och uppmanade Sveriges befolkning att bara dricka vatten och inte äta salt i sommarhettan. Då rann sinnet på docent Uffe Ravnskov i Lund som bemötte ditt påstående och informerade allmänheten om att det är ett livsfarligt råd som är fullständigt vansinnigt. I mars 2013 var du med i TV programmet "Fråga doktorn" och påstod att D3-vitamin som kosttillskott kan vara farligt. Du påstod att det räcker såväl med det D-vitamin som man får i sig via maten. Jag tänker inte ens kommentera läkemedelsindustrins kamp mot D-vitamin och andra kosttillskott. Jag bara redovisar den för Kureras läsare. Jag håller med om att högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom är ett stort problem eftersom 38 procent av oss dör i det men det orsakas inte av salt. Vad som orsakar högt blodtryck har jag beskrivit i min krönika om salt och blodtryck. Vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdom kommer jag att skriva om i min nästa krönika och den bygger också på fysiologisk fakta och vetenskap. Jag hoppas att ni även kommer att läsa den. Jag kommer då att berätta att naturlig och biverkningsfri medicin mot hjärt- och kärlsjukdom kostar tio kronor. Era uppdragsgivare kommer att göra nya försök att få kosttillskott förbjudna när Kurera publicerar den krönikan. Högt blodtryck är symtom på stress, rörelsebrist och näringsbrist samt andra faktorer och att behandla det med medicin som har hemska biverkningar istället för att åtgärda orsaken borde kriminaliseras. Ni kan inte hänvisa till en enda forskningsstudie som är designad på rätt sätt som bevisar er tes för då hade ni gjort det. Man har provat att ge försökspersoner 80 gram salt per dag. Det gick inte att äta så mycket salt så man var tvungna att ge dem 25 gram natrium genom tre liter dropp nattetid för att få i försökspersonerna 80 gram salt per dygn men vad hände med blodtrycket hos dessa försökspersoner!? Det höjdes ingenting.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion ”Replik” ger en möjlighet att replikera artiklar, företrädesvis krönikor, då Kurera.se inte har en aktiv kommentarsfunktion. 
Det som skrivs på Kurera ”Replik” är således skrivet av fristående skribenter och behöver alltså inte handla om tankar och åsikter som Kurera delar.
Är du intresserad av att få din replik publicerad? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se. Inte alla repliker publiceras.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.