Jessica Frej

Foto: Lina Fidenberg Adamo

Jessica Frej: “Julmagin sitter inte i antal julrätter på bordet”

Jessica Frej

Ålder: 30
Familj: Pojkvän och bonusbarn
Gör/aktuell: Tv-kock och matskribent, aktuell med kokboken ”Jul: hur lätt som helst”
Bor: Nacka
Så mår jag bra: När jag tar en sovmorgon på landet, det är det bästa jag vet. 

Juletid.
En stressfylld pärs där hemmet ska julpyntas, julgodis bakas och personliga klappar inhandlas?
Inte nödvändigtvis.
Det går att få en stämningsfull jul utan att bränna ut sig på kuppen, menar kokboksförfattaren Jessica Frej.
– Julmagin sitter inte i antal julrätter på bordet, säger hon.

Julen kan vara en härlig högtid tillsammans med nära och kära - men också en stressfylld period med aldrig sinande att-göra-listor.
Därför har Jessica Frej skrivit boken ”Jul: hur lätt som helst”, där hon vill påminna om vad hon anser är julens egentliga syfte – att stanna upp och andas, och känna efter.
– För mig innebär julen tid att kalibrera mig själv och hitta rätt. Att göra ett litet bokslut då jag fokuserar på att vara med de jag älskar, då blir det också lätt att se om man står på rätt plats, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så uppstår stress – och så kan du sänka den

Varit väldigt stressad de senaste åren
Nyss 30 år fyllda har tv-kocken och matskribenten Jessica Frej hunnit skriva och ge ut  nio  kokböcker, medverka regelbundet i TV4 Nyhetsmorgon och driva en egen Youtube-kanal. Bland annat.
Hur är det egentligen med stressen i hennes liv?
– Jag har varit väldigt stressad de senaste åren, och arbetsbördan har ökat för varje år. Jag har tänkt att jag bör smida medan järnet är varmt, och jag kommer ständigt på nya projekt.

 

Men när Jessica Frej åkte på semester för två år sedan och bara hade kraft att ligga still i solstolen tog hon beslutet att rikta om sitt fokus.
Nu försöker hon vara mer ledig, inte tänka för långt in i framtiden och istället för att ta rationella och strategiska val i karriären går hon nu på magkänsla.
– Nu vågar jag lita på mig själv. Senast igår fick jag ett nytt roligt jobb som jag verkligen vill ha och som kastade om hela kalendern. Tidigare hade jag vänt ut och in på mig själv och därmed jobbat från 7-23 varje dag, men nu bokade jag istället av lite grejer som gick att boka av. Jag försöker också ta in mer hjälp istället för att fixa allt själv.

LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”

Hela världen rasade samman
Trots att Jessica Frej alltid älskat mat och haft ett matintresse så länge hon kan minnas har hon aldrig haft en dröm om att stå i ett restaurangkök – något som till viss del hänger ihop med att hon som 12-åring diagnostiserades med celiaki, det vill säga glutenintolerans.
– Hela min värld rasade samman. På den tiden fanns inte lika mycket kunskap och celiaki sågs som något konstigt. Att gå på restauranghögskolan kändes inte aktuellt, för vad skulle jag kunna smaka och äta?

LÄS OCKSÅ: Baka nyttigt – 5 goda julrecept

Öppnade många dörrar
Drömmen blev istället att inspirera att laga god mat hemma. Och efter att hon som 21-åring kom på femte plats i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” 2011, insåg hon att drömmen var genomförbar.
– Programmet öppnade många dörrar och gav mig självförtroendet och erkännandet att jag var bra på att laga mat. Det gjorde att jag vågade satsa på att jobba professionellt med mat.
Jessica Frej beskriver sig själv som en glad och positiv person som drivs att få skapa en härlig stämning - och att laga god mat såklart.
– Jag kan inte äta något som inte är gott, då äter jag hellre inget. Så har det alltid varit. En annan grej är magin som uppstår i ett kök – det låter lite pretentiöst men om man tänker sig ett bröd som består av vatten, jäst, mjöl och salt. Blandar man ihop det och låter det vila så förvandlas det sedan till ett bröd som både är gott och får andra att bli glada.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Låt inte julen bli en skuldfälla”

Inte krångla till det för mycket
Men matlagningen bör inte vara omständlig eller tidskrävande. Minimal insats och maximal utdelning är istället ledorden när Jessica Frej lagar mat.
– Med all tid i världen, rätt ingredienser och verktyg kan alla laga god mat. Men jag vill göra jättegod mat med få grejer på kort tid. Det ska vara enkelt och tillgängligt. Tänk dig ett vin för 1 500 kronor, när något ska leva upp till så mycket är det sällan så gott.
Och att inte krångla till det för mycket gäller även när det kommer till julfirande, enligt Jessica Frej.
– När många av de här traditionerna infördes var det väldigt sällan två vuxna i familjen som heltidsarbetade, därför är det orimligt att vi fortfarande har samma krav på vad vi ska hinna med till jul.

Gör istället en lista vad ska hinnas med i december, stryk 75 procent och satsa på det viktigaste, tipsar hon om.
– Sprid ut sysslorna och gör bara sådant som ni verkligen vill göra. Barnen kanske inte tycker det är så kul att baka pepparkakor, köp då färdiga och dekorera dem tillsammans istället.
Diskutera prioriteringar, njut av att vara i nuet och skapa nya traditioner som känns mer relevanta i vår tid, poängterar hon.
– Sätt er ner och ta en kopp äppelmust eller glögg i tio minuter tillsammans, det krävs ingen särskild planering eller förberedelser för det.

LÄS OCKSÅ: Tips på tre veganska rätter till julbuffén

Avkopplande att skapa något med händerna
Hon tycker också att vi bör försöka vara närvarande i de sakerna vi väljer att göra.
– Det kan vara lika avkopplande att skapa något med händerna som att gå på ett yogapass. Det ger en sinnesro att bara skala potatis, eller smälta smör om man tillåter sig själv att vara i den stunden, och inte samtidigt plockar ut diskmaskinen och svarar på mejl. Det är då man spiller ut socker och så blir det bara jobbigt.

 

Så får du en stressfri jul - Jessica Frejs tips

• Vila så mycket du kan. Ge dig själv lite extra kärlek. Kanske genom att värma mjölken till kaffet med lite kardemumma i, och genom att sitta ner och dricka kaffet i tystnad för dig själv istället för att springa omkring och koka knäck och sortera tvätt samtidigt.

LÄS OCKSÅ: Julens överlevnadsguide för intoleranta

• Fundera på vad som är viktigast för dig för att julen ska bli så bra som möjligt. Kanske är det viktigare att sova lite mer än att alla får superspännande och personliga julklappar? Kanske är det viktigare att du tar en promenad mitt på dagen än att du sätter upp julgardinerna? Kanske kan julmusik få skapa stämningen hemma istället för massor med julpynt som du inte hinner få ner från vinden? Vi kan forma julen precis så som vi själva önskar.

• Det är svårt att njuta om man andas ytligt, sover för lite och småspringer hela tiden för att hinna. Prioritera, skala bort och sänk kraven så mycket att du får luft i kalendern. Det är i de stunderna som lusten får en chans att komma åter. Lusten att ställa sig och röra ihop pepparkaksdegen. Jag har märkt att ju mindre jag planerar och skyndar mig desto mer hinner jag med och ju gladare är jag.

Av Tina Harr


Jessica Frej

Ålder: 30
Familj: Pojkvän och bonusbarn
Gör/aktuell: Tv-kock och matskribent, aktuell med kokboken ”Jul: hur lätt som helst”
Bor: Nacka
Så mår jag bra: När jag tar en sovmorgon på landet, det är det bästa jag vet. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

 

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

 

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.