Annons
Annons

Jessica Frejs pigga recept till julbordet

Sugen på den där härliga julkänslan - men less på den klassiska julskinkan och köttbullarna? Här är tv-kocken Jessica Frejs pigga inslag till julbordet.

Redaktionen

20 december, 2019
Jessica Frejs pigga recept till julbordet
Dela inlägget

Sugen på den där härliga julkänslan – men less på den klassiska julskinkan och köttbullarna?
Här är tv-kocken Jessica Frejs pigga inslag till julbordet.

Grekisk jansson

Jessica Frejs jansson
Foto: Lina Eidenberg Adamo


Jag gillar inte ansjovis men älskar potatis, så därför har jag gjort en jansson med fetaost. Så himla smarrigt! Förmodligen muttrar morfar i himlen att det inte är någon riktig jansson … Jag vet morfar, jag vet!

Ingredienser
4 portioner/8 bufféportioner
1 kg fast potatis
3 gula lökar
1 paket fetaost, à 150 g
Smör till formen
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen fint, helst för hand.
Skala och skiva löken fint.
Varva potatis, lök och smulad fetaost i en smord form.
Salta.
Häll på grädde och mjölk.
Strö över ströbröd och grädda i ca 45 minuter.

Jessica Frejs rodbetssallad
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Rödbetssallad med getost
En fräschare variant på den vanliga rödbetssalladen (som jag också älskar). Den här är utmärkt på knäckebröd som snacks!
Tips! Gillar du inte rödbetor kan du laga salladen på morot.

Ingredienser
Cirka 20 mingelportioner
2 rödbetor ca 200 g
150 g getost
1 msk olivolja
1 tsk citronpeppar
1 tsk honung
Knäckebröd, gärna fröknäcke
Grönkål till dekoration

Gör så här
Skala och riv rödbetorna grovt.
Mosa getost och rödbetor i en skål ihop med olivolja, citronpeppar och honung med hjälp av en gaffel.
Klicka ut röran på bröden och lägg dem på en bricka.
Hacka grönkål och strö över salladen.
Servera!

Senapsgriljerad halloumi

Jessica Frejs halloumiskinka
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det här tipset fick jag från en kollega. Jag tyckte först att det lät helt galet att byta ut skinka mot halloumi, men provade och det var så himla gott! Jag trodde inte mina smaklökar. Så mitt tips är: Prova det här om ni tröttnat på den vanliga julskinkan. Blanda ner lite krossade pepparkakor i ströbrödet för en ännu juligare känsla.

Ingredienser
750 g halloumi, i en hel bit (eller 1 liten halloumi à 200 g)
1 ägg
2 msk grov skånsk senap
2 msk dijonsenap
1 dl ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg halloumin på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Baka den i 30 minuter (10–15 minuter om det är en liten ost).
Ta ut halloumin och höj värmen till 225 grader.
Blanda ägg och senap och pensla halloumin med det.
Strö sedan på ströbröd. Baka i ytterligare 10 minuter så att griljeringen får fin färg.
Ta ut och skiva upp.
Servera osten varm, förslagsvis på knäckebröd med senap på.

Annons
Fakta

Recepten kommer från

Jessica Frejs bok ”Jul: hur lätt som helst”

Annons
Annons