Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jessica Frejs pigga recept till julbordet

Recepten kommer från

Jessica Frejs bok "Jul: hur lätt som helst"

Sugen på den där härliga julkänslan - men less på den klassiska julskinkan och köttbullarna?
Här är tv-kocken Jessica Frejs pigga inslag till julbordet.

Grekisk jansson

Jessica Frejs jansson

Foto: Lina Eidenberg Adamo


Jag gillar inte ansjovis men älskar potatis, så därför har jag gjort en jansson med fetaost. Så himla smarrigt! Förmodligen muttrar morfar i himlen att det inte är någon riktig jansson … Jag vet morfar, jag vet!

 

Ingredienser
4 portioner/8 bufféportioner
1 kg fast potatis
3 gula lökar
1 paket fetaost, à 150 g
Smör till formen
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen fint, helst för hand.
Skala och skiva löken fint.
Varva potatis, lök och smulad fetaost i en smord form.
Salta.
Häll på grädde och mjölk.
Strö över ströbröd och grädda i ca 45 minuter.

Jessica Frejs rodbetssallad

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Rödbetssallad med getost
En fräschare variant på den vanliga rödbetssalladen (som jag också älskar). Den här är utmärkt på knäckebröd som snacks!
Tips! Gillar du inte rödbetor kan du laga salladen på morot.

 

Ingredienser
Cirka 20 mingelportioner
2 rödbetor ca 200 g
150 g getost
1 msk olivolja
1 tsk citronpeppar
1 tsk honung
Knäckebröd, gärna fröknäcke
Grönkål till dekoration

Gör så här
Skala och riv rödbetorna grovt.
Mosa getost och rödbetor i en skål ihop med olivolja, citronpeppar och honung med hjälp av en gaffel.
Klicka ut röran på bröden och lägg dem på en bricka.
Hacka grönkål och strö över salladen.
Servera!

Senapsgriljerad halloumi

Jessica Frejs halloumiskinka

Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Det här tipset fick jag från en kollega. Jag tyckte först att det lät helt galet att byta ut skinka mot halloumi, men provade och det var så himla gott! Jag trodde inte mina smaklökar. Så mitt tips är: Prova det här om ni tröttnat på den vanliga julskinkan. Blanda ner lite krossade pepparkakor i ströbrödet för en ännu juligare känsla.

Ingredienser
750 g halloumi, i en hel bit (eller 1 liten halloumi à 200 g)
1 ägg
2 msk grov skånsk senap
2 msk dijonsenap
1 dl ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg halloumin på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Baka den i 30 minuter (10–15 minuter om det är en liten ost).
Ta ut halloumin och höj värmen till 225 grader.
Blanda ägg och senap och pensla halloumin med det.
Strö sedan på ströbröd. Baka i ytterligare 10 minuter så att griljeringen får fin färg.
Ta ut och skiva upp.
Servera osten varm, förslagsvis på knäckebröd med senap på.


Recepten kommer från

Jessica Frejs bok "Jul: hur lätt som helst"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.