bild av man som stressar

Jobba smart och hinn mer: Åtta tips för minskad jobbstress

Blir du ständigt avbruten av mejlen och har svårt att komma igång igen? Blir arbetet splittrat och du har svårt att komma ihåg vad du skulle göra? Genom medvetenhet, kunskap, ändrat beteende och bra verktyg kan du själv minska den onödiga stressen på jobbet.

Upplever du att din stressnivå är för hög, att arbetsdagarna är för röriga och att du har en ständig oro att inte hinna med allt? Har du svårt för att prioritera dina arbetsuppgifter?
– Du kan minska den onödiga stressen på jobbet och påverka din stressnivå genom medvetenhet, kunskap, ändrat beteende och bra verktyg, menar Helén Vedlé, föreläsare, coach arbetsmetodikexpert och författare.

Hur har du det på jobbet?
• Upplever du att du jobbar splittrat, glömmer saker och inte har stenkoll på allt?
• Känner du att din stressnivå är för hög, arbetsdagarna för röriga och att du har en ständig oro att inte hinna med allt?
• Tycker du att det är svårt att prioritera mellan alla arbetsuppgifter?
• Önskar du att du hade en bättre balans mellan arbete och fritid, att du inte så ofta tänker på jobbet när du är ledig?
Helén Vedlé berättar att det finns många olika slags stressreaktioner. Du känner själv att du har ett stresspåslag och kan få olika typer av reaktioner, känslomässiga, tankemässiga, kroppsliga och beteendemässiga.
– Avbrotten blir tätare och tätare genom att vi ständigt är nåbara i telefonen och genom mailen. Dessutom är de flesta mycket mötestäta och hinner inte med det de redan lovat. Det blir allt fler som ”dansar på deadline”, som förhalar och som mår dåligt av det, säger Helén Vedlé,

 

LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Går det att sluta stressa?
– Nej, stoppa stressen helt kan man inte. Det är heller inte önskvärt menar Helén Vedlé.
– Vi behöver få korta stresspåslag för att klara vissa prestationer. Men du kan minska den onödiga stressen på jobbet. Du kan själv påverka din stressnivå genom medvetenhet, kunskap och ändrat beteende. Du får ett ökat flyt. Det finns en stress som du själv kan påverka. Dessutom är det givetvis vanligt att en stress finnas för att organisationen inte fungerar på ett bra sätt.

LÄS OCKSÅ: "Glädje är en förmåga du kan öva upp"

Tips för att minska stressen på jobbet
Helén Vedlé och Rune Nilsson har skrivit boken ”Sluta stressa på jobbet”. Författarna bestämde sig för att skriva boken när de insåg hur många som inte arbetar effektivt. De har samlat sina bästa tips efter att ha föreläst, tillsammans i 50 år, om praktisk stresshantering. Det är en bok som passar dig som vill få redskap att själv förändra och göra allt för att påverka din situation. Om du vill, så går det.

LÄS OCKSÅ: 6 smarta knep som minskar stress

8 tips ur boken
• Avsätt 15 minuter en gång i veckan för att planera kommande vecka.
• Använda endast en att-göra-lista (papper eller elektronisk) där du samlar allt. Sluta med olika block, lösa lappar och anteckningar i olika elektroniska redskap.
• Uppskatta hur lång tid varje arbetsuppgift tar på din att-göra-lista. Bli medveten om ifall du är en tidsoptimist.
• Gör en tidsstudie under några dygn där du noterar vad du gör vid olika tidpunkter. Det ger dig en chans att bli mer medveten och vetskap om hur du vill fördela tiden.
• Avsätt tid en till tre gånger om dagen för att arbeta med mailen.
• Titta på din arbetsbeskrivning eller dina mål för att identifiera dina viktigaste arbetsuppgifter som du vill boka tid för i almanackan.
• Övertid kan hjälpa då och då. Men det är ingen permanent lösning. Är övertid ett måste är det bra att jobba en kväll eller en lördag istället för lite varje dag. Planera övertiden och gå hem i normal tid de andra dagarna. Inplanerad övertid får inte fortgå för länge.
• Träna på att säga nej. Ett nej till en sak är ett ja till något mer prioriterat.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan