stressad man och patrik wincent

“Jobba strukturerat och slipp digital stress”

Har du svårt att behålla koncentrationen på jobbet? Digital stress kan göra det svårt att hålla fokus. Kureras bloggare Patrik Wincent delar med sig av några tips på hur vi bättre kan hantera teknik och bli bättre på att fokusera.

Det första Patrik Wincent, terapeut och författare till boken "Den digitala drogen" varnar för är att fastna i mejlträsket. En genomsnittlig anställd lägger cirka 23 procent av dagen på att läsa mejl. Studier har föga överaskande visat att anställda som inte hade tillgång till sin jobbmejl under fem dagar var mindre stressade. Det är emellertid inte ett alternativ för de flesta att låta bli att kolla jobbmejlen under en arbetsvecka. Men det finns andra åtgärder att ta till för att minska den digitala stressen.

 

LÄS OCKSÅ: En av fem akademiker har känt sig utfryst på jobbet

Här följer Patriks tips för hur man kan arbeta mer struktirerat och minska risken för digita stress och andra distraktioner.
1.
Ta bort alla distraktioner – sätt telefonen på ljudlöst, stäng av din mejl, dina aktiva program, din webbläsare, din dator. Blockera din kalender, så att inga påminnelser eller möten dyker upp den kommande timmen.

2. Fokusera på din viktigaste uppgift och enbart den under de kommande 25 minuterna. Om du behöver en dator för att utföra uppgiften, se då till att bara ett fönster är öppet och att alla andra program är avstängda. Kolla inte din mejl under den tiden. Poängen är att du inte ska bli distraherad av andra moment, utan ha fokus på din enda uppgift.

LÄS OCKSÅ: God sömn hjälper oss att handskas med stress

3. När 25 minuter har gått, ta en två minuter lång paus. Stretcha, ställ dig upp och rör på dig, ta tre djupa andetag. Gå på toaletten, ta ett glas vatten, en kaffe – gör något som låter dig röra på kroppen.

4. Upprepa steg två genom att jobba ytterligare 25 minuter och fokusera fullt ut på samma uppgift. Om du redan har utfört din viktigaste uppgift, kan du gå vidare med den näst viktigaste, och fortsätta så. Det viktiga här är att du arbetar med en uppgift i taget och att du inte sneglar på dina mejl, tittar på din mobil eller går in på sociala medier. Du ska vara proaktiv snarare än reaktiv.

 

LÄS OCKSÅ: Från sönderstressad och utmattad till lugn och energifylld

5. Efter intervallet på 25 minuter, ta ytterligare en paus på två minuter. Stretcha, flytta på dig, andas. Ta ett glas vatten, stå upp och rör dig. Sätt på en låt och dansa, låt dig fyllas med energi. Tycker du att det känns fånigt kan du se till att vara i ett rum där ingen ser dig.

6. Slutför en tredje och sista session om 25 minuter.

7. Ta en 10–15 minuters paus och gör något som är orelaterat till ditt arbete. Gå ut och ta en promenad, eller gör något annat som passar dig, men som är avkopplande och inte har med arbetet att göra.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.