När man plockar Chaga eller sprängticka som det också heter måste man först ha tillstånd av ägaren av marken samt vara väldigt försiktig så man inte skadar trädet. Du ska heller inte plocka hela utan lämna ca 20% så den kan fortsätta växa.
Undvik också att plocka den nära vägar eller industriområden så den inte har massor av föroreningar.
Sedan ska den torka i småbitar på låg värme i ugn, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti.
Vissa kokar den även direkt.
Sen tar du den torkade biten och låter den sjuda länge ihop med färskt,rent vatten. Man kan koka denna upp till flera timmar och man kan även göra omkok på biten så länge den avger färg.
Det räcker ofta med en bit på ca 3x3 cm för 1 liter vatten.
Många experter menar att detta anses vara kungen av medicinsvampar.
Smakar bra och allt man har läst om denna magiska svamp så känns det väldigt hälsosamt.
Detta är hämtat från Holistic.se:
"Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och – framför allt! – fytonäringsämnen. Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmät ORAC-värde på otroliga 60 000–350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär med 9 000 ORAC"
På holistic.se kan ni även läsa mer om användningsområden för Chagan.