Mammabloggen

Tack för mormor!

Min mamma, barnens mormor är en fantastisk människa. Hon ställer alltid upp, finns alltid där närsomhelst. Hon är också den som säger ifrån när hon tycker vi småbarnsföräldrar behöver nya krafter och få vila så underhåller hon barnen.
Som inatt, då fick Ellen sova hos mormor. Charlie sov hemma, anledningen till detta är att Ellen har sovit väldigt dåligt dom senaste fyra veckorna. Hon vaknar titt som tätt, svårt att somna om och sen kör hon igång dagen runt 04.30-05.00. Sover cirka 1 ½ timme på dagen och går och lägger sig mellan 19.00-19.30.
Vi har försökt så mycket olika saker men inget verkar funka så igår kontaktade jag BVC. Dom trodde att det bara var en fas och kommer gå över snart. Gav oss lite tips men för övrigt tyckte dom att alla rutiner var bra. Det har ju varit mycket tänder under en tid och det kan vara en bidragande faktor.

Jag har inte känt mig mänsklig senaste veckorna, fruktansvärt trött. Tålamodet är inte som det brukar och mina ögonvitor är rödsprängda. Men tänk vad en enda natt med sömn kan göra!
Blev väckt av Charlie strax innan 06 med en jättepuss och jag kände mig utvilad. Han och jag hade en mysmorgon med kojabygge och en härlig frukost innan det blev dags för att lämna på Musikliv samt hämta Ellen.

Känner ni igen er?
Löste det sig eller fick ni ändra på något?


Skön stund innan sömn!

Jag brukar värma vetekudden, tända ett ljus och starta lugn musik när Charlie ska sova. Både dag och kvällstid.
Han verkar tycka om det och jag får samtidigt (oftast) lite mental avkoppling.
Jag startar låtar på en lista som heter "Relax" på Spotify. Mycket sköna, avkopplande låtar.

20131001-212941.jpg


Spa time!

Jag har dom senaste veckorna känt mig trött och väldigt spänd i rygg/nacke och axlar. Jag behöver lite massage och avslappning, så har bokat en 55 minuters massage på Sätra Brunns spa. På måndag eftermiddag ska jag dit med min mamma och få ha lite egen tid.

Charlie sover väldigt dåligt just nu, fler tänder på G och förkyld. Näsan är täppt och han får svårt att andas på natten. Han sover bättre om han ligger i sängen med oss, vilket han får göra. Men han rör sig som en ål i sängen och man får en hel del sparkar och slag både på kroppen och i ansiktet.
Han har också kommit in i en väldigt mammig period och vill inget hellre än hänga på mig vilket gör att jag får ont i ryggen av att bära på 12 kg kärlek hela dagen. Försöker mitt bästa att aktivera honom på golvet eller i sin stol. Fungerar ett tag sen ska han hänga igen. Och självklart så låter jag han göra det, vill inte se mitt barn ledsen och orolig.

Ett tips!
Zinkkräm är inte bara bra för en röd rumpa utan också sårläkning, både för barn och vuxna. Har haft på zinkkräm under Charlies näsa nu när han varit så snorig och blir torkad hela tiden. Han är inte ett dugg irriterad på huden!

20130930-153915.jpg


Det här med nattmål..

Innan vi ens hann testa lite av råden vi fått för att få han sluta med nattmål så hände det av sig själv.
Han vaknar fortfarande men somnar numera han direkt när jag bäddar om honom och ger nappen. Aldrig hänt förut!
Nu har det hänt i tre nätter i rad och jag hoppas att det inte bara är tillfälligt.


Nattmål

Charlie äter fortfarande nattmål, numera välling eftersom jag har slutar amma.
Men vill komma bort från nattmålen för hans del mest. För att skydda när tänderna kommer och för att han ska få sova längre sammanhängande.
Jag har försökt natta om honom och testat ge vatten istället men det funkar inte.
Han skriker tills han får vällingen och efter det somnar han som en stock.

Har någon tips?

20130806-235027.jpg


Rutiner

Sakta med säkert börjar vi få in rutiner i vår vardag. Vi tar det i lugn takt och för in lite i taget. Tycker inte än att det finns så jätte mycket ännu att lära in, han är så liten och äter inte mat ännu. Jag kör "fri amning" med Charlie, han äter när han vill och han har fortfarande inga fasta tider när han brukar bli hungrig. Det blir lite närsomhelst med vårt matvrak.

Sömn på dagen kan jag nästan säga exakt när han kommer vilja sova och han har börjat sova lite längre än 10-15 minuter vilket jag tycker är väldigt skönt både för mig och för han. Så nu kan han nästan sova i 30 minuter själv i sängen eller vagnen.

På kvällen har han pendlat lite senaste tiden. Förr somnade han nästan alltid mellan 19.30-20.00 men nu är det allt från 20.30-22.00, vilket inte kändes så bra men vi har låtit honom somna vid oss i soffan. Men nu har det blivit ändring på det och vi försöker natta honom i sängen runt 21.00. Hittills har det funkat rätt så bra även om man får kämpa lite men tillslut får han ro och blir tung i ögonen.

När började ni föra in rutiner?

Det är svårt ibland att veta när,var och hur med allt. Även om vi har massa bra böcker så känns det som att man kan inte läsa sig till allt. Det kommer väl med tiden, man känner sig för och får in rutiner som passar Charlie bäst. Vi håller på att lära oss att vara föräldrar och Charlie får helt enkelt ta det. Han har inte så mycket val. Alla är nya första gången men vi har alltid hans bästa som prio ett och det är viktigast!

Blir väl lättare när han ska ha fasta mattider, mellanmål och fruktstund. Ja, allt sånt där mys som väntar 🙂

Men just nu så njuter jag helt ärligt när lill skrutten somnar liggandes på mig och snarkar. Så underbart och då kanske man får rubba lite på dom här "rutinerna" och njuta av livet med Charlie.