Mammabloggen

Logoped besök

Det har varit ett hets på att Charlie inte ännu pratar som "det förväntas" av vissa.
Musikliv är inte ett dugg oroade, jocke, jag med flera nära runt om likaså. Men bekanta och BVC har påpekat detta så många gånger.
Charlie säger ord, han härmas och lär sig nya ord varje dag. Han gör sig förstådd och är inte frustrerad. MEN han sätter inte ihop meningar ännu.
BVC skickade därför oss till logopeden i veckan som var. Där fick han sitta med en mycket trevlig dam och gå igenom bildböcker, leksaker och spela spel. Hon tyckte detta inte var något konstigt och det behövdes inga extra resurser. Hon sa att alla utvecklas olika och att han använder sina tecken för dom ord som han inte ännu hittat är perfekt.
Vi ska tillbaka nån gång i sommar och kolla läget men hon var nöjd och sa att allt är helt okej. När vi pratade om hur vi ska hjälpa Charlie så tyckte hon att vi var bra pålästa och gör som man ska men gav oss tips på lite böcker med ramsor som kan underlätta.

Jag frågade om det hade med att göra att han började sent på förskolan då vissa anser detta. Hon sa att det var bland det dummaste hon hört. Säger nån så igen skulle jag be dom kontakta logopeden så dom får höra från ett proffs. Hon säger att det har ingen betydelse och det var en otrolig lättnad från min sida då så många har hackat på detta.

IMG_9811
Och frågan är varför dom hackat på mig att barnen varit hemma så länge? Vad är det som stör folk så mycket att Charlie började vid två års ålder istället för ett år?


“Dddeee Ddeee”

Så låter det här hemma just nu, hans nya "ord" ... Ddeee Ddeee till allt! 🙂 söta unge!
Han har lärt sig att ställa sig upp med stöd, fort går det och ibland lika fort ner på rumpan. Fascinerande att se hur barn kommer på något dom kan göra, dom blir så fyllda av glädje och upprepar samma sak hela dagarna. Övning ger färdighet! 😉

Vi har en gåvagn med piano från play and learn som Charlie fått från sin morbror. Men den är ju tänkt för ett barn i hans ålder med lite mindre vikt. Charlie är ganska stor, både på längd och vikt. Vid senaste mätningen var han 76cm lång och 11,5 kg.. Så man måste hålla i gåvagnen hela tiden annars välter den. Vi har önskat oss en klassisk gåvagn i julklapp så vi kan lägga i massa böcker som förhoppningsvis håller emot lite granna..

20131107-123212.jpg

20131107-123253.jpg


Så mycket på så kort tid!

Nu går det fort fram i utvecklingen!
På bara loppet av några veckor så har han lärt sig krypa, ställa sig på knä, sätta sig upp från liggande läge, säga mamma och pappa, hitta lampan och tugga på större bitar mat. Stora killen börjar det bli! Han leker mycket i sitt rum med alla leksaker i lådorna som han har upptäckt att man kan dra ut och vända upp och ner på.

20131009-201056.jpg

20131009-201107.jpg

Jag skulle dock vilja ha lite mer leksaker i trä. Jag kommer nog aldrig kunna skydda han mot alla kemikalier och men i träleksaker borde jag nästan kunna vara säker på att det inte är något konstigt. Han har en del leksaker som är frågetecken.

Men tycker att dom "stora" märkena borde ha tänkt till?!

Hur som helst så tycker vi att han börjar kunna röra sig så mycket själv att det blir dags för att bygga hans bollhav/myshörna! Detta kommer bli en av hans julklappar i år!


Lycka är…

Charlie gjorde glädjetjut och full fokus på sina små blåbär.
Första gången jag ger han blåbär att plocka med själv. Och detta gjorde jag direkt efter hans bad? Haha!
Men att se hans koncentration att plocka upp dom och glädje när han väl fick in ett blåbär i munnen!

20130930-132718.jpg

Nu funderar jag på vad för mer frukt eller bär han kan få lära sig att plocka med. Hallon borde funka, fortfarande väldigt lätt att mosa själv i munnen utan att sätta i halsen. Apelsin utan skinnet borde också gå.


Sex månader!

Tänk att det har redan gått sex månader sen Charlies föddes!
Tiden går ofattbart fort och han utvecklas varje dag!
Snart sitter jag och blåser ballonger för ett års kalaset.

20130801-090659.jpg

Charlie vänder sig åt alla och kanter galant. Han jollrar,skrattar och jobbar mycket med händerna.
Nu inväntar jag bara att han kan sitta själv vilket börjar närma sig. Krypandet tar nog ett tag till men ser att han är på G. Han ställer sig på knäna och försöker skjuta sig fram. 🙂

Nu ska vi till Gammelfarmor på frukost sedan iväg till BVC!


Öland

Då var vi på plats, äntligen!

Helgen började med bröllop! Min underbara bror gifte sig med sin Annica. Det var strålande väder och ca 30 grader varmt, stackars herrarna i kostym. Charlie kände av värmen och tyckte det var ganska jobbigt.. Så mycket vatten blev det för hans del.
Jag lyckades glömma talet och fick sätta mig och försöka skriva ner det igen. Gick väl helt okej!

20130716-083309.jpg

Dagen efter gick lasset till Fredriksdal i Småland där vi mellanlandade hos min moster.
På måndag morgon så visar Charlie att han börjat förstå hur man kan ta sig framåt och ålade en LITEN bit men oj så stolt man blir! 😀
Lite senare mot lunch fortsatte vi resan till Öland ihop med henne och familjen. Charlie var väldigt duktig hela resan till Småland men resan till Öland gick inte lika bra. Han var arg och ledsen, ville inte alls sitta fast. Som tur är det inte så långt att åka därifrån.

20130716-083434.jpg


Läsvärt

"Det är från ett års ålder som det riktigt spännande börjar. Det är nu barnet på allvar vill upptäcka omvärlden och lära sig att fungera i den och bli en del av en gemenskap. Upptäckarlustan hos en liten ettåring är enorm. Allt är nytt och spännande och ska naturligtvis helst upptäckas där ute i det verkliga livet där allting sker. Bara att gå en lugn promenad och upptäcka allt som parken eller skogen erbjuder. Få följa med och fika och lära sig hur man gör ute, få följa med och handla, vara med och laga mat, städa. Från cirka tre års ålder börjar barnet få större utbyte av att träffa kompisar, då är det bra att ordna något regelbundet som en träff i lekparken eller bara att bjuda hem kompisar eller få komma hem till andra. Kom ihåg att allt du gör som hemmaförälder är en del av den absolut mest överlägsna pedagogiken.... hemmapedagogiken eller som den också kallas vardagspedagogiken.

Du kommer inte att få uppmuntrande tillrop som hemmaförälder, eftersom proffstyckarna och alla politiker (utom de kristdemokratiska), tycker att du gör ”fel” val. Kom därför ihåg att du lär dig mycket och utvecklas som hemmaförälder och känns det bra och rätt - så våga lita på din magkänsla. Du känner ditt barn mycket bättre än proffstyckarna och politikerna. "

http://hemmaforaldrar.se/forskol_for_de_allra_minsta.htm

http://hemmaforaldrar.blogspot.se/2011/04/den-kreativa-hemmaforaldern.html

 

Läsvärt!

Men vill fortfarande påminna om att detta är MIN åsikt om hur JAG och min man vill ha i vårt liv med våra barn. Det passar inte alla och alla har olika val,åsikter och DU vet bäst vad som passar er och erat barn!

Så följ magkänslan som dom skriver! INGET ÄR RÄTT ELLER FEL!

 

 


Frågade Barnmorskan Jane

Jag har hört, läst och funderat över när kroppen är redo för att skaffa ett till barn efter ett kejsarsnitt. Har läst att det kan ta upp till ett år innan man har läkt helt och hållet. Men Jocke och jag har alltid velat ha två barn tätt och tanken är fortfarande så. Vi skulle vilja ha kanske 1½ år eller så mellan barnen. Det är våra tankar just nu och det kan givetvis ändras med tiden eller helt enkelt inte bli som man har tänkt. Men bestämde mig för att be om proffhjälp för att få svar. Så skrev min fråga till Jane här på Kurera. Så här svarade hon:

kejsarnsitt

Så det låter ju bra! 🙂 Inget att oroa sig för.

Tänkte återgå till temat jag hade på förra inlägget, denna IRRITATION som mammor av någon anledning får och skriker ut sin åsikt på en gång. Detta är en sådan fråga som kan trigga igång ganska fort har jag fått veta.

Varför skaffa barn tätt? Ja, varför inte?

Det kan gå lika bra som att skaffa med tre år emellan eller bli lika jobbigt som att skaffa med tre år emellan?

Ingen kan säga vad som är bästa eller vad man ska välja. Det är helt upp till familjen, livet, ödet och känslan. Låt var och en känna vad som passar dom bäst och är det helt enkelt något ni inte kan förstå så är det eran åsikt över eran livssituation och eran tanke i livet . Men det kanske passar oss perfekt? Finns ingen regel här i livet som ska passa alla.

Vill ni veta en till fråga som kan trigga igång när jag ändå är på G?

Dagis,dagis,dagis .... Detta dagis!

Skulle vi få barn tätt och Charlie är mindre än två år så kommer han få vara hemma med mig och lillen. Tycker inte att det finns en anledning att sätta in honom på dagis i den åldern om jag ändå är hemma. Jag kan ge han stimulering, utveckling och kärlek här hemma och ute i naturen MED SÅ MYCKET MERA.

aftonbladet

 

Tror jag får sluta svara på frågor när andra mammor undrar. För orkar inte med att det blir sånt gnäll. Kan inte bara vara jag som är trött på att "alla vet vad som är bäst för mig och mitt barn"?!

Råd kan givitvis vara bra, absolut! MEN tror inte att det ni säger är det som gäller.

Barn är unika, olika behov och olika personligheter. Tur är väl det! 🙂


Dessa sura mammor!

Idag känner jag att en helkropps massage skulle sitta fint, min rygg värker enormt idag. Burit på Charlie alldeles för mycket utan sele och även med sele i flera dagar nu. Han har varit väldigt kinkig på att ligga själv. Ibland funkar det hur bra som helst men mest nu vill han bara stå eller sitta i knät. Har börjat träna honom mer och mer i stolen och han gillar det väldigt mycket. Han får bara sitta kortare stunder men så glad han OFTAST blir! 🙂

stolen

Det börjar närma sig tiden för att testa på lite mat i pure form. Det ska bli riktigt spännande och roligt och tror Charlie kommer tycka det också då han är väldigt intresserad över vad jag äter.

Jag har hittat en bra app på mobilen med recept som heter Hipp. (Som barnmaten Hipp) Där fanns det en hel del recept samt i mosboken och jag kommer göra all mat själv. För att intresset finns, tiden och viljan.

Många mammor reser ragg och blir så fruktansvärt sura så fort man säger att man ska göra egen mat. Varför?

Varför ska jag få höra gnäll för att jag vill laga mat till mitt barn?

Är jag en super morsa för det? NEJ

Är jag person bättre än er då som köper mat? NEJ

Känns det som om ni vill försvarar er för något som är helt upp till er och inte krävs någon ursäkt för? JA

Alla gör som dom vill och ingen ska bli arg och irriterad över detta. Jag gnäller inte på er för att ni köper mat?!

Jag ska ändå laga mat åt mina barn under många år framöver så varför inte börja på en gång.

Har också märkt när mammor väljer att flaskmata sina barn istället för amning, så många blir upprörda. Men det kan finnas 100 anledningar till varför det är bättre med flaska för just det barnet och den mamman. Låt dom vara och sköta sig själv!

Varför kan mammor inte bara bry sig om vad dom själva gör istället för att gnälla och jämföra barn?

 

hna

hatt