Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Par omfamnas på säng

Julen – den enda sexlösa högtiden

Storhelger brukar betyda mer sex, men julen går tvärtemot den trenden. En studie av en halv miljon kvinnor världen över visar att vi har betydligt mindre sex under julen. Ansvarsfördelningen i hemmet är en möjlig förklaring. Men på annandagen vänder det!

Julen må med andra ord vara en tid för kärlek och lycka – men inte i sovrummet. Det är forskare vid Stanford University i Kalifornien som har studerat data från fler än 500 000 kvinnor i Storbritannien, Frankrike, Brasilien och USA genom en hälsoapp (Clue). I den kan användare anonymt logga sin sexuella aktivitet.

 

Och det visade sig att säsongsbetonade helgdagar alltid var förknippade med en topp i sexuell aktivitet. Men det gällde inte julen, som visade på en intressant och helt motsatt trend. Under de närmsta dagarna fram till juldagen, 25 december, avstannade istället all sexuell aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Kvinnor bär familjeansvaret

En av forskarna, Laura Symul analyserade det hela med att det för yngre och/eller barnfria kvinnor kan bero på att de tillbringar julen med sina föräldrar, och inte med en kärlekspartner.

Och Dr Jacqui Gabb, professor i sociologi och intimitet vid The Open University säger så här till tidningen The Independent: "Kvinnor bär ofta familjeansvaret på sina axlar under julhelgn, vilket inkluderar att slå in och köpa presenter, fylla på med mat, dekorera huset och till och med hjälpa till att fixa julstämning i hemmet. För det mesta innebär detta att kvinnor helt enkelt är utmattade och inte på humör för att ha sex, särskilt inför julen när alla dessa skyldigheter ökar.”

LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Nyår bjuder på sexuell topp

Men om det känts mörkt på den erotiska fronten under julen så är trösten att lusten återvänder redan på annandagen, enligt studien,. Och den ökade lusten håller i sig ända fram till nyårsafton, med en riktig topp i sexuell aktivitet på nyårsnatten. Denna "peak" inträffade  i alla länder som ingick i studien.

 

Förutom den uppslupna feststämningen på nyårsafton, är nyår också en tid då vi brukar blickar framåt mot en nystart. Kanske väljer många också att försöka bilda familj då.

Och datafynd av officiella födelseuppgifter för varje land stödjer enligt studiens forskare denna teori. Man fann nämligen en liten ökning av födelsetalen mellan juni och november i länderna på norra halvklotet, med en topp i september (i Storbritannien framförallt) – exakt nio månader efter nyår.

LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande

Källa: Independent

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.