Annons
Annons

Lista: Julens nyttiga tilltugg

Du har väl upptäckt naturens smågodis? Kureras kostrådgivare Carolin Helt ger dig listan.

Redaktionen

19 december, 2012
Lista: Julens nyttiga tilltugg
Dela inlägget

Juletid är full av frestelser och det är lätt att synda. Men du vet väl att även naturen är full av smågodis? Som dessutom är betydligt nyttigare. Kureras kostrådgivare Carolin Helt ger dig listan.

Alla nötter har ett högt energiinnehåll som till största delen kommer från fett. Fettkvaliteten är bra med låg andel mättat fett och hög andel enkelomättat och fleromättat fett. Nötter är en bra proteinkälla och innehåller även bra källor till kostfibrer, vitaminer och mineraler.

Julens nyttiga tilltugg:

  • Sötmandlar är speciellt rika på E-vitamin, B2, järn, zink, kalcium, magnesium och innehåller också mycket fibrer.
  • Hasselnötter är också rika på E-vitamin. 50g täcker hela dagsbehovet. De innehåller mycket omättat fett och är rika på mineraler, fibrer och protein.
  • Cashewnötter är egentligen ett frö som innehåller mycket omättade fetter och är rika på mineraler, vitaminer och protein.
  • Valnötter anses av många vara den nyttigaste nöten och innehåller mycket fleromättat fett och framförallt omega-3. Valnöten innehåller melatonin som är en kraftfull antioxidant.
  • Macadamianötenär den fetaste nöten med 74 procent fett som dock till största delen är omättat. Den innehåller flertalet vitaminer, mineraler, folsyra, antioxidanter och aminosyror.

    Blandade nötter och torkad frukt
    Blandade nötter och torkad frukt.
  • Paranötter är den av nötterna som innehåller mest av spårämnet selen och dessutom i en lättillgänglig form för oss. De är även rika på magnesium och zink.
  • Torkad frukt är söta energibomber med stora mängder av fibrer, mineraler och vitaminer. Man kan nästan täcka sitt dagliga behov av fibrer, mineraler och vitaminer genom att äta torkad frukt. Torkad frukt och nötter är nyttigt och energirikt, men kom ihåg att du, om du vill du hålla formen, bör du avnjuta även dessa med måtta.
  • Aprikoser finns som osvavlade och svavlade. Osvavlade är sötare i smaken än svavlade och har en mörkare färg. Aprikoser innehåller mycket vitaminer och mineraler. De innehåller rikligt med kalium och järn och är fiberrika. Svavel används ofta vid torkning av frukt. Detta gör att hållbarheten blir längre och att frukten inte blir mörk utan behåller den färg som frukten har i färskt tillstånd.
  • Dadlar är nog den sötaste av alla de torkade läckerheter som tas upp här, kanske den minst nyttiga men helt klart den godaste i mina ögon. Innehåller snabb energi som kan vara bra att ha till hands vid längre träningspass. Innehåller en hel del kalium.
  • Fikon är söta, goda och fulla av nyttiga fibrer och mineraler, framför allt kalium. Fiberhalten är hela 18,5 procent.
  • Russin är fulla av snabb energi och är rika på bland annat järn och kalium.

Av Carolin Helt

Annons
Annons