Hälsa på mina villkor

Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Idag satsade jag på att köra en glutenfri dag och det var jätteroligt att leta efter inspirerande recept! Jag hittade ett intressant recept på glutenfria pannkakor som bestod av bovetemjöl, rismjöl och teffmjöl, men då jag endast hade rismjöl hemma blev det att modifiera receptet. Resultatet blev superfrasiga glutenfria pannkakor som jag åt till lunch med hemmagjord nyttig nutella.
Under kvällen kom suget att baka bröd och då min mamma var väldigt snäll och gav mig fiberhusk var jag tvungen att testa att baka ett glutenfritt bröd. Då jag har en förkärlek för havresmak så blev det såklart glutenfria havrebröd.

Recept nummer 1:
Glutenfria pannkakor med rismjöl

Ingredienser: 8 pannkakor
2 ½ dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl ekologisk mjölk
2 dl vatten
4 ekologiska ägg
smör eller valfri olja till stekning

Gör såhär:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt sedan lite vätska i taget (börja med vattnet) tills du får en slät smet.
3. Knäck sedan i äggen och vispa.
4. Hetta upp stekpannan och använd ett decilitermått för att få rätt mängd smet. Vispa runt i smeten varje gång innan du häller i smeten i stekpannan.
5. Stek på medel värme tills de får fin färg.

Njut av dina frasiga glutenfria pannkakor med grekisk yoghurt och honung, frukt, coleslaw eller varför inte hemmagjord nutella!

IMG_20151101_140141

IMG_20151101_143253

Här kommer recept nummer 2: 
Glutenfria havrebröd

Det här är det absolut enklaste brödet jag någonsin bakat och det är perfekt för dig som inte har någon bakmaskin eller degkrokar till elvispen. Allt du behöver är dina två händer, en slev och en bunke.

Ingredienser: 8 små bröd
2 dl havregryn (ej fiberberikade)
1 dl rismjöl
3/4 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
4 dl ekologisk yoghurt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan smöret och smula/nyp ihop det tillsammans med ingredienserna så det blir en smulig deg. Degen påminner lite om scones.
3. Rör sedan ner den ekologiska yoghurten och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Låt degen svälla i några minuter, det bidrar till att den inte är lika kladdig när du ska börja forma den.
5. Forma till 8 små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Om du vill kan du sedan strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden i cirka 17-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill att dom ska få.

Servera med smakrik ost och gurka!
Obs! För dig som är laktosintolerant går det utmärkt att byta ut yoghurten och smöret mot en laktosfri variant!

IMG_20151101_175317 IMG_20151101_180110IMG_20151101_182243IMG_20151101_182234


2 comments on “Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


I´m also a we.. and we march with pride!

Blogginlägg

Igår firade min hemstad Söderhamn sin sjätte pridefestival och jag tycker att det är underbart att min stad har den traditionen! Fler och fler städer skapar sin egen pridefestival för att uppmärksamma LGBTQ och min önskan är att varje stad i Sverige, stor som små, uppmärksammar denna community. För oavsett vem du är eller vem […]

Jag vill leva i en värld.. – En dikt av Julia Eriksson

Blogginlägg

Jag vill leva i en värld där ordet kroppspositiv är en del av samhällets normer. En värld där ordet är så vanligt att allt annat känns främmande. Jag vill leva i en värld där pojkar, flickor, kvinnor, män och könsneutrala höjer upp varandra till skyarna istället för att trycka ner varandra för att känna sig […]

Låt oss prata om förebilder

Blogginlägg

Vad tänker du på när du hör ordet förebild? En förebild för mig är en person som inspirerar och har lyckats med de saker jag själv vill åstadkomma. Förebilder är otroligt viktiga för vår personliga utveckling då de är en källa till inspiration, motivation och självförtroende. När vi ser en individ som liknar oss själva […]

Bokrecension: Giftfri – ett rent liv utan tillsatser

Blogginlägg

I födelsedagspresent av mina föräldrar fick jag en helt fantastisk bok som handlar om hur du kan leva ett mer miljövänligt liv utan en massa onödiga tillsatser och farliga gifter. Boken heter Giftfri: Ett liv utan tillsatser och är skriven av Marina Johansson och Fanny Lindkvist. Nedan följer min recension av boken. Martina Johansson och […]

Hur blir jag mer miljövänlig? Steg för steg guide

Blogginlägg

Jag har konstaterat att händelser under slutet av 2017 och händelser i januari i år har förändrat mig som person. Jag har fått ett nytt perspektiv på viktiga samtalsämnen som dietkultur, kroppsideal och ett utökat intresse för miljömedvetenhet. Därför känner jag att det behövs lite förändring kring vad mina blogginlägg kommer att handla om framöver. […]

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Blogginlägg

Ytterligare ett år har snart passerat i rasande fart och det har medfört både motgång och framgång! År 2017 var det år då jag Utbildade mig till Kostrådgivare via Svenska Näringsakademin, fd. Pauluns Näringscenter. Jag började föreläsa om grunder i näringslära för att uppmärksamma viktiga delar om kost och hälsa! Jag kunde äntligen släppa tanken […]