Hälsa på mina villkor

Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Idag satsade jag på att köra en glutenfri dag och det var jätteroligt att leta efter inspirerande recept! Jag hittade ett intressant recept på glutenfria pannkakor som bestod av bovetemjöl, rismjöl och teffmjöl, men då jag endast hade rismjöl hemma blev det att modifiera receptet. Resultatet blev superfrasiga glutenfria pannkakor som jag åt till lunch med hemmagjord nyttig nutella.
Under kvällen kom suget att baka bröd och då min mamma var väldigt snäll och gav mig fiberhusk var jag tvungen att testa att baka ett glutenfritt bröd. Då jag har en förkärlek för havresmak så blev det såklart glutenfria havrebröd.

Recept nummer 1:
Glutenfria pannkakor med rismjöl

Ingredienser: 8 pannkakor
2 ½ dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl ekologisk mjölk
2 dl vatten
4 ekologiska ägg
smör eller valfri olja till stekning

Gör såhär:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt sedan lite vätska i taget (börja med vattnet) tills du får en slät smet.
3. Knäck sedan i äggen och vispa.
4. Hetta upp stekpannan och använd ett decilitermått för att få rätt mängd smet. Vispa runt i smeten varje gång innan du häller i smeten i stekpannan.
5. Stek på medel värme tills de får fin färg.

Njut av dina frasiga glutenfria pannkakor med grekisk yoghurt och honung, frukt, coleslaw eller varför inte hemmagjord nutella!

IMG_20151101_140141

IMG_20151101_143253

Här kommer recept nummer 2: 
Glutenfria havrebröd

Det här är det absolut enklaste brödet jag någonsin bakat och det är perfekt för dig som inte har någon bakmaskin eller degkrokar till elvispen. Allt du behöver är dina två händer, en slev och en bunke.

Ingredienser: 8 små bröd
2 dl havregryn (ej fiberberikade)
1 dl rismjöl
3/4 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
4 dl ekologisk yoghurt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan smöret och smula/nyp ihop det tillsammans med ingredienserna så det blir en smulig deg. Degen påminner lite om scones.
3. Rör sedan ner den ekologiska yoghurten och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Låt degen svälla i några minuter, det bidrar till att den inte är lika kladdig när du ska börja forma den.
5. Forma till 8 små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Om du vill kan du sedan strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden i cirka 17-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill att dom ska få.

Servera med smakrik ost och gurka!
Obs! För dig som är laktosintolerant går det utmärkt att byta ut yoghurten och smöret mot en laktosfri variant!

IMG_20151101_175317 IMG_20151101_180110IMG_20151101_182243IMG_20151101_182234


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


3 fördomar om att jobba inom hemtjänsten

3 fördomar om att jobba inom hemtjänsten

Blogginlägg

Den här sommaren har jag jobbat extra inom hemtjänsten och det är bland det roligaste jag har varit med om! Min mamma tyckte att jag skulle söka till hemtjänsten då jag inte skulle tjäna så mycket som egenföretagare i sommar men jag kände mig otroligt negativ för jag hade väldigt många fördomar gällande de arbetsuppgifter […]

Min resa med Body Fitness Guide

Blogginlägg

Den här veckan började jag med en ny träningsguide som jag har sett reklam om på både Facebook och Instagram. Jag har känt att jag har inte fått in tillräckligt med träning i min vardag och nu under sommaren har jag en tendens att lägga av en del med mina rutiner. Det blir en del […]

Midsommar i Dalarna

Blogginlägg

Midsommarhelgen spenderades i min familjs sommarstuga i Dalarna och det var verkligen supermysigt! Under midsommarafton och midsommardagen kom familj och släkt från olika delar av landet för att njuta av Dalarnas skönhet och lugn. På midsommarafton vann jag mot mina två systersöner i krocket som är ett spel jag inte har spelat på åratal men […]

Nationaldagsfirande med mina föräldrar

Blogginlägg

I min familj uppmärksammar vi inte Sveriges nationaldag på något speciellt sätt men vi uppmärksammar gärna en ledig dag mitt i veckan! Den här lediga dagen blev årets grillpremiär och det finns inte många maträtter som slår grillat, oavsett om det är grillat kött, fisk, halloumi eller grönsaker. Det är något speciellt med mat som […]

Oj vad det har hänt saker under våren!

Blogginlägg

Det har hänt så otroligt mycket under våren och det har satt sina spår både fysiskt och psykiskt. Jag kan börja med att berätta att hela våren har spenderats med att skriva på min magisteruppsats i hälsovetenskap som officiellt lämnades in i måndags! Den handlar om Instagrams roll för gymnasieflickors kroppsuppfattning och det har varit […]

Jakten på den bästa ekologiska deon

Blogginlägg

Hur svårt ska det vara att hitta en ekologisk deo som håller i alla typer av situationer? Och om dom håller måttet de första veckorna kan det ändå komma en dag då de inte fungerar alls.. Jag har testat fyra stycken ekologiska deodoranter och alla har haft dagar då de verkligen har skyddat mig från […]

Dags att bli kostrådgivare!

Blogginlägg

Den här helgen åkte jag ner till Stockholm för att påbörja min utbildning till diplomerad och licensierad kostrådgivare via Pauluns Näringscenter. Jag har längtat efter att gå den här utbildningen i flera år och äntligen var det dags! Ska jag vara helt ärlig minns jag inte allt för mycket av vad våra kursledare berättade för […]

Recension: Ekologisk rismjölksbaserad choklad

Blogginlägg

Som ni vet är jag väldigt svag för hasselnötssmak/nougatsmak i efterrätter, godsaker och bakverk. Det finns inte mycket som slår det men när det kommer till chokladkakor är det ofta hela hasselnötter eller spår av hasselnötter som finns i matbutikerna. Chokladkakorna är jättegoda men de har inte den här riktiga hasselnötssmaken som jag strävar efter. […]

Recension: Ekologisk hårfärg från Radico

Blogginlägg

Förra måndagen testade jag ekologisk hårfärg för första gången och ska jag vara ärlig kände jag mig väldigt skeptisk. Jag har sedan jag var ungefär 14 år färgat mitt hår i många olika nyanser men de senaste åren har jag gått tillbaka till ljusbrunt som är min naturliga hårfärg. För kanske ett år sedan hittade […]