Hälsa på mina villkor

Julbak del 1: Glutenfri mördeg (mördegskakor/sirapskakor)

Förra veckan hände det något helt fantastiskt som resulterar i att starten på mitt 2016 kommer att bli helt underbart!
Sedan april 2015 är jag egenföretagare inom massage och har hittills masserat mina kunder hemma i lägenheten. En dag blev jag taggad i ett inlägg på Facebook av en massagekund och tjejen som skrev inlägget ville ha exempelvis en massör som hyrde ett rum i hennes lokal mitt i centrala Söderhamn. Den här tjejen hörde av sig samma dag till mig och ville träffas under eftermiddagen och nyfiken som jag är tackade jag självklart ja.
Jag träffade Linda som hon heter och fick se hennes superfina lokal och utrymmet där jag skulle få hyra in mig. Jag blev väldigt intresserad av att hyra rummet som hon erbjöd, men bestämde mig för att tänka över saker och räkna på kostnaderna.
Jag bestämde mig i söndags för att tacka ja till hennes erbjudande, så från och med januari 2016 hyr jag in mig hos Linda och hennes företag Beauty by Li som egenföretagare inom massage (och eventuellt som Hälsopedagog)!

För att fira dessa underbara nyheter bakade jag igår dessa supergoda kakor som är ett måste till jul för min del: mördegskakor och sirapskakor. För att göra kakorna med en tvist blev de glutenfria, men ack så goda!

IMG_20151130_183708
Grunden för kakorna är en mördeg gjord på rismjöl, majsmjöl och maizena majsstärkelse istället för vetemjöl och kan användas genom att tillägga/ta bort/göra dubbel sats till syltkakor, sirapskakor, finska pinnar eller pajbotten.
Mördegen ska ligga i kylen i ungefär 20-30 minuter inlindad i plastfolie för att det ska gå lättare att kavla ut den.

Grundrecept mördeg
75 gram smör
1 ½ dl rismjöl + till utbakning
½ dl majsmjöl
½ dl maizena majsstärkelse
2-3 msk socker
1 msk vatten
1 msk sirap

Sirapskakor
75 gram smör
1 ½ dl rismjöl + till utbakning
½ dl majsmjöl
½ dl maizena majsstärkelse
1-2 msk socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver

I receptet för sirapskakor tar du bort vattnet och tillsätter istället en extra matsked sirap. Då sirap är rätt sött kan du med fördel minska sockret till 1-2 matskedar.

IMG_20151130_183912
Blanda de torra ingredienserna (om du gör sirapskakor, glöm inte bakpulvret och vaniljpulvret).
Skär smöret i bitar och knåda in i mjölblandningen.
Tillsätt vätskan (vatten + sirap eller endast sirap) och arbeta ihop till en deg.
Forma degen och lägg den i platsfolie i kylen i mellan 20-30 minuter.

Vid mördegskakor
Mjöla bakbordet med rismjöl (var inte snål!)
Kavla ut degen rätt tunt och stansa ut kakor i önskad form. Du kan med fördel använda pepparkaksformar.
Lägg över på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.

Vid sirapskakor
Mjöla bakbordet med rismjöl.
Dela degen i två delar och rulla till två längder.
Lägg över på plåten och platta till den med ditt pekfinger och långfinger.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Skär kakorna i längder medans de fortfarande är varma.

Njut av dina glutenfria godsaker!

IMG_20151130_184218
IMG_20151130_191000


One comment on “Julbak del 1: Glutenfri mördeg (mördegskakor/sirapskakor)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


I´m also a we.. and we march with pride!

Blogginlägg

Igår firade min hemstad Söderhamn sin sjätte pridefestival och jag tycker att det är underbart att min stad har den traditionen! Fler och fler städer skapar sin egen pridefestival för att uppmärksamma LGBTQ och min önskan är att varje stad i Sverige, stor som små, uppmärksammar denna community. För oavsett vem du är eller vem […]

Jag vill leva i en värld.. – En dikt av Julia Eriksson

Blogginlägg

Jag vill leva i en värld där ordet kroppspositiv är en del av samhällets normer. En värld där ordet är så vanligt att allt annat känns främmande. Jag vill leva i en värld där pojkar, flickor, kvinnor, män och könsneutrala höjer upp varandra till skyarna istället för att trycka ner varandra för att känna sig […]

Låt oss prata om förebilder

Blogginlägg

Vad tänker du på när du hör ordet förebild? En förebild för mig är en person som inspirerar och har lyckats med de saker jag själv vill åstadkomma. Förebilder är otroligt viktiga för vår personliga utveckling då de är en källa till inspiration, motivation och självförtroende. När vi ser en individ som liknar oss själva […]

Bokrecension: Giftfri – ett rent liv utan tillsatser

Blogginlägg

I födelsedagspresent av mina föräldrar fick jag en helt fantastisk bok som handlar om hur du kan leva ett mer miljövänligt liv utan en massa onödiga tillsatser och farliga gifter. Boken heter Giftfri: Ett liv utan tillsatser och är skriven av Marina Johansson och Fanny Lindkvist. Nedan följer min recension av boken. Martina Johansson och […]

Hur blir jag mer miljövänlig? Steg för steg guide

Blogginlägg

Jag har konstaterat att händelser under slutet av 2017 och händelser i januari i år har förändrat mig som person. Jag har fått ett nytt perspektiv på viktiga samtalsämnen som dietkultur, kroppsideal och ett utökat intresse för miljömedvetenhet. Därför känner jag att det behövs lite förändring kring vad mina blogginlägg kommer att handla om framöver. […]

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Blogginlägg

Ytterligare ett år har snart passerat i rasande fart och det har medfört både motgång och framgång! År 2017 var det år då jag Utbildade mig till Kostrådgivare via Svenska Näringsakademin, fd. Pauluns Näringscenter. Jag började föreläsa om grunder i näringslära för att uppmärksamma viktiga delar om kost och hälsa! Jag kunde äntligen släppa tanken […]