Hälsa på mina villkor

Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok “Hälsokick” och Erica Palmkrantz Aziz bok “Mitt nya Rawfood kök” till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


I´m also a we.. and we march with pride!

Blogginlägg

Igår firade min hemstad Söderhamn sin sjätte pridefestival och jag tycker att det är underbart att min stad har den traditionen! Fler och fler städer skapar sin egen pridefestival för att uppmärksamma LGBTQ och min önskan är att varje stad i Sverige, stor som små, uppmärksammar denna community. För oavsett vem du är eller vem […]

Jag vill leva i en värld.. – En dikt av Julia Eriksson

Blogginlägg

Jag vill leva i en värld där ordet kroppspositiv är en del av samhällets normer. En värld där ordet är så vanligt att allt annat känns främmande. Jag vill leva i en värld där pojkar, flickor, kvinnor, män och könsneutrala höjer upp varandra till skyarna istället för att trycka ner varandra för att känna sig […]

Låt oss prata om förebilder

Blogginlägg

Vad tänker du på när du hör ordet förebild? En förebild för mig är en person som inspirerar och har lyckats med de saker jag själv vill åstadkomma. Förebilder är otroligt viktiga för vår personliga utveckling då de är en källa till inspiration, motivation och självförtroende. När vi ser en individ som liknar oss själva […]

Bokrecension: Giftfri – ett rent liv utan tillsatser

Blogginlägg

I födelsedagspresent av mina föräldrar fick jag en helt fantastisk bok som handlar om hur du kan leva ett mer miljövänligt liv utan en massa onödiga tillsatser och farliga gifter. Boken heter Giftfri: Ett liv utan tillsatser och är skriven av Marina Johansson och Fanny Lindkvist. Nedan följer min recension av boken. Martina Johansson och […]

Hur blir jag mer miljövänlig? Steg för steg guide

Blogginlägg

Jag har konstaterat att händelser under slutet av 2017 och händelser i januari i år har förändrat mig som person. Jag har fått ett nytt perspektiv på viktiga samtalsämnen som dietkultur, kroppsideal och ett utökat intresse för miljömedvetenhet. Därför känner jag att det behövs lite förändring kring vad mina blogginlägg kommer att handla om framöver. […]

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Blogginlägg

Ytterligare ett år har snart passerat i rasande fart och det har medfört både motgång och framgång! År 2017 var det år då jag Utbildade mig till Kostrådgivare via Svenska Näringsakademin, fd. Pauluns Näringscenter. Jag började föreläsa om grunder i näringslära för att uppmärksamma viktiga delar om kost och hälsa! Jag kunde äntligen släppa tanken […]

Mina främsta recept för en smaskig jul!

Mina främsta recept för en smaskig jul!

Blogginlägg

På söndag är det andra advent och för er som ska julbaka i helgen vill jag bjuda på mina favoritrecept! De innehåller så lite vitt socker som möjligt för hälsans skull och är istället sötade med dadlar, cashewnötter, honung eller agavesirap. Alla dessa godsaker kan du frysa in och ta fram när sötsuget kommer smygande! […]