Hälsa på mina villkor

Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok ”Hälsokick” och Erica Palmkrantz Aziz bok ”Mitt nya Rawfood kök” till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


3 fördomar om att jobba inom hemtjänsten

3 fördomar om att jobba inom hemtjänsten

Blogginlägg

Den här sommaren har jag jobbat extra inom hemtjänsten och det är bland det roligaste jag har varit med om! Min mamma tyckte att jag skulle söka till hemtjänsten då jag inte skulle tjäna så mycket som egenföretagare i sommar men jag kände mig otroligt negativ för jag hade väldigt många fördomar gällande de arbetsuppgifter […]

Min resa med Body Fitness Guide

Blogginlägg

Den här veckan började jag med en ny träningsguide som jag har sett reklam om på både Facebook och Instagram. Jag har känt att jag har inte fått in tillräckligt med träning i min vardag och nu under sommaren har jag en tendens att lägga av en del med mina rutiner. Det blir en del […]

Midsommar i Dalarna

Blogginlägg

Midsommarhelgen spenderades i min familjs sommarstuga i Dalarna och det var verkligen supermysigt! Under midsommarafton och midsommardagen kom familj och släkt från olika delar av landet för att njuta av Dalarnas skönhet och lugn. På midsommarafton vann jag mot mina två systersöner i krocket som är ett spel jag inte har spelat på åratal men […]

Nationaldagsfirande med mina föräldrar

Blogginlägg

I min familj uppmärksammar vi inte Sveriges nationaldag på något speciellt sätt men vi uppmärksammar gärna en ledig dag mitt i veckan! Den här lediga dagen blev årets grillpremiär och det finns inte många maträtter som slår grillat, oavsett om det är grillat kött, fisk, halloumi eller grönsaker. Det är något speciellt med mat som […]

Oj vad det har hänt saker under våren!

Blogginlägg

Det har hänt så otroligt mycket under våren och det har satt sina spår både fysiskt och psykiskt. Jag kan börja med att berätta att hela våren har spenderats med att skriva på min magisteruppsats i hälsovetenskap som officiellt lämnades in i måndags! Den handlar om Instagrams roll för gymnasieflickors kroppsuppfattning och det har varit […]

Jakten på den bästa ekologiska deon

Blogginlägg

Hur svårt ska det vara att hitta en ekologisk deo som håller i alla typer av situationer? Och om dom håller måttet de första veckorna kan det ändå komma en dag då de inte fungerar alls.. Jag har testat fyra stycken ekologiska deodoranter och alla har haft dagar då de verkligen har skyddat mig från […]

Dags att bli kostrådgivare!

Blogginlägg

Den här helgen åkte jag ner till Stockholm för att påbörja min utbildning till diplomerad och licensierad kostrådgivare via Pauluns Näringscenter. Jag har längtat efter att gå den här utbildningen i flera år och äntligen var det dags! Ska jag vara helt ärlig minns jag inte allt för mycket av vad våra kursledare berättade för […]

Recension: Ekologisk rismjölksbaserad choklad

Blogginlägg

Som ni vet är jag väldigt svag för hasselnötssmak/nougatsmak i efterrätter, godsaker och bakverk. Det finns inte mycket som slår det men när det kommer till chokladkakor är det ofta hela hasselnötter eller spår av hasselnötter som finns i matbutikerna. Chokladkakorna är jättegoda men de har inte den här riktiga hasselnötssmaken som jag strävar efter. […]

Recension: Ekologisk hårfärg från Radico

Blogginlägg

Förra måndagen testade jag ekologisk hårfärg för första gången och ska jag vara ärlig kände jag mig väldigt skeptisk. Jag har sedan jag var ungefär 14 år färgat mitt hår i många olika nyanser men de senaste åren har jag gått tillbaka till ljusbrunt som är min naturliga hårfärg. För kanske ett år sedan hittade […]