Hälsa på mina villkor

Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok "Hälsokick" och Erica Palmkrantz Aziz bok "Mitt nya Rawfood kök" till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Sommarsallad med pulled beans

Blogginlägg

Jag älskar att experimentera med mat och den senaste tiden har det varit en del vegetariskt på min matlista! Pulled beans är det senaste och jag har precis upptäckt att citronsaft som kryddning är en fantastisk sak att ha på när du har stekt klart bönorna. Om du även kryddar med lite salt, peppar och […]

Nytt poddavsnitt är ute!

Blogginlägg

Godmorgon mina vänner! Den här veckan på podden The self-love sisterhood podcast pratar jag om hur vi ser på kroppshår i samhället. Det finns inte många bilder som gör människor mer obekväma än att se tjejer och kvinnor med hår på benen eller under armarna. Väldigt många tjejer tycker att det är jobbigt med kroppshår, […]

Hemmagjord bodyscrub med björklöv

Blogginlägg

Godmorgon mina vänner! Idag vill jag dela med mig av min älsklingsprodukt för torr hud. Detta är en produkt som går att göra året om och som håller väldigt länge om du förvarar den i kylen mellan användningarna. Jag pratar om en underbar hemmagjord bodyscrub med björklöv! Ända sen jag började få upp mitt intresse […]

Ny meditation är ute på podden idag!

Blogginlägg

Godmorgon mina vänner! Idag vill jag prata om meditation med er. Meditation är något som kom in i mitt liv i början av 2018, precis i starten när jag började jobba med att förändra min kroppsuppfattning och bota min dåvarande ätstörning. I programmet som jag gick så ingick det ett meditationsalbum och en meditation fokuserade […]

Det är dags för mig att börja blogga igen!

Blogginlägg

Hej alla underbara Kurera-läsare! Det är närmare 1.5 år sedan som jag bloggade senast för Kurera och nu när jag äntligen känner mig inspirerad igen så tänkte jag att det bästa sättet att komma in i bloggandet igen är att presentera mig själv! För er som inte har läst denna blogg innan så heter jag […]

Dag 4: Att jämföra sig med andra

Blogginlägg

Dagens tema handlar om att jämföra dig med andra. Varför jämför vi oss med andra människor? Vad försöker vi åstadkomma? Vissa gör det för att öka sitt självförtroende. De vill känna att de är bättre än den andra personen. Vissa gör det för att mäta sitt eget värde medan andra människor gör det för att […]

Dag 3: Intuition

Blogginlägg

Dagens tema handlar om intuition. Dåligt samvete eller ångest känner vi ofta av när vi anser att vi inte har gjort tillräckligt för att följa reglerna vi har skapat för oss själva. Dåligt samvete eller ångest resulterar ofta i att vi straffar oss på olika sätt. Ett vanligt straff som jag använde mig av var […]

Dag 2: Värderingar

Blogginlägg

Dagens tema handlar om värderingar. Vi har ofta regler gällande hur vi ska behandla våra vänner, de vi älskar, även främlingar. Vi får dessa regler eller värderingar från vår omgivning, vår uppfostran eller genom våra erfarenheter. Dina värderingar visar vad som är viktigt i ditt liv. Det kan berätta väldigt mycket om vem du är […]

Dag 1: Rädsla för förändring

Blogginlägg

De kommande 7 dagarna kommer jag att dela med mig av en Instagram utmaning som jag har skapat som heter #selflovenovemberchallenge (@karlektillhalsa) som ska hjälpa alla som vill ha en starkare självkänsla och en positiv kroppsuppfattning. Alla dagar har olika teman och det ingår en utmaning varje dag för att få dig att fundera över […]