Hälsa på mina villkor

Recept: Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Idag bjöd jag hem mina föräldrar på fika och jag bakade den mest fantastiska tryffeltårta någonsin! Jag vill nästan garantera att ni har aldrig smakat något godare som innehåller raffinerat socker, vitt mjöl eller processade livsmedel. Det här är det roligaste med att experimentera med nya livsmedel. Jag känner personligen att maten eller som i det här fallet bakverket smakar mycket mer och även om det är ett bakverk som innehåller en del fett så är det bra fetter. Det jag skulle önska är att jag hade upptäckt det här sättet att leva för flera år sedan, för jag mår mycket bättre och jag älskar varenda minut jag spenderar med kokböcker, hittar inspiration på nätet och sedan hittar på min egna version.

Här kommer receptet på min fantastiska tryffeltårta som är gjord på hasselnötter för att ge den en smak av nougat! Vi serverade tryffeltårtan med äkta vaniljglass och jag rekommenderar även lite färska bär. Det här är en tårta som är mäktig och en liten bit räcker, men jag kan nästan lova att du vill ha en bit till!

12443320_1339395162743732_371025889_o

Ingredienser
Botten

15-20 dadlar (använder du torkade måste du blötlägga dom i en timme först)
1 dl mandelmjöl eller hasselnötsmjöl (jag använde mandelmjöl)
2 stora matskedar neutral kokosolja
1 dl rå kakao
0.5 tsk bourbon vaniljpulver
1 krm flingsalt

1. Börja med att klä en liten form med bakplåtspapper, max 15 cm i diameter.
2. Mixa ingredienserna till botten i en matberedare till en jämn deg. Tryck ut degen i botten på formen och ställ in den i kylen.

Ingredienser
Tryffelfyllning

2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
0,5 dl flytande honung (gärna blomsterhonung)
2 dl rå kakao

1. Rosta hasselnötterna tryffelfyllningen på 175 grader mitt i ugnen i 10 minuter. Gnugga nötterna i en handduk för att få bort det mesta av skalet och låt dem sedan svalna.
2. Mixa hasselnötterna så att de blir riktigt finfördelade. Tillsätt den neutrala kokosoljan, blomsterhonungen, rå kakao och mixa till en jämn deg.  (Den här fyllningen passar även bra att göra till små tryfflar som du rullar i rå kakao. Det perfekta påskgodiset!)
3. Tryck ut degen ovanpå botten i formen.
4. Ställ tillbaka tryffeltårtan i kylen i cirka en timme.

Till sist kan du garnera tårtan med smält choklad som du ringlar ovanpå.
Servera gärna med äkta vaniljglass och färska bär!

IMG_20151031_162945
12765742_1316352791714636_924437328_o
12443423_1339395242743724_388683796_o


One comment on “Recept: Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


I´m also a we.. and we march with pride!

Blogginlägg

Igår firade min hemstad Söderhamn sin sjätte pridefestival och jag tycker att det är underbart att min stad har den traditionen! Fler och fler städer skapar sin egen pridefestival för att uppmärksamma LGBTQ och min önskan är att varje stad i Sverige, stor som små, uppmärksammar denna community. För oavsett vem du är eller vem […]

Jag vill leva i en värld.. – En dikt av Julia Eriksson

Blogginlägg

Jag vill leva i en värld där ordet kroppspositiv är en del av samhällets normer. En värld där ordet är så vanligt att allt annat känns främmande. Jag vill leva i en värld där pojkar, flickor, kvinnor, män och könsneutrala höjer upp varandra till skyarna istället för att trycka ner varandra för att känna sig […]

Låt oss prata om förebilder

Blogginlägg

Vad tänker du på när du hör ordet förebild? En förebild för mig är en person som inspirerar och har lyckats med de saker jag själv vill åstadkomma. Förebilder är otroligt viktiga för vår personliga utveckling då de är en källa till inspiration, motivation och självförtroende. När vi ser en individ som liknar oss själva […]

Bokrecension: Giftfri – ett rent liv utan tillsatser

Blogginlägg

I födelsedagspresent av mina föräldrar fick jag en helt fantastisk bok som handlar om hur du kan leva ett mer miljövänligt liv utan en massa onödiga tillsatser och farliga gifter. Boken heter Giftfri: Ett liv utan tillsatser och är skriven av Marina Johansson och Fanny Lindkvist. Nedan följer min recension av boken. Martina Johansson och […]

Hur blir jag mer miljövänlig? Steg för steg guide

Blogginlägg

Jag har konstaterat att händelser under slutet av 2017 och händelser i januari i år har förändrat mig som person. Jag har fått ett nytt perspektiv på viktiga samtalsämnen som dietkultur, kroppsideal och ett utökat intresse för miljömedvetenhet. Därför känner jag att det behövs lite förändring kring vad mina blogginlägg kommer att handla om framöver. […]

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Hälsomål 2017 – Nya hälsomål för 2018

Blogginlägg

Ytterligare ett år har snart passerat i rasande fart och det har medfört både motgång och framgång! År 2017 var det år då jag Utbildade mig till Kostrådgivare via Svenska Näringsakademin, fd. Pauluns Näringscenter. Jag började föreläsa om grunder i näringslära för att uppmärksamma viktiga delar om kost och hälsa! Jag kunde äntligen släppa tanken […]

Mina främsta recept för en smaskig jul!

Mina främsta recept för en smaskig jul!

Blogginlägg

På söndag är det andra advent och för er som ska julbaka i helgen vill jag bjuda på mina favoritrecept! De innehåller så lite vitt socker som möjligt för hälsans skull och är istället sötade med dadlar, cashewnötter, honung eller agavesirap. Alla dessa godsaker kan du frysa in och ta fram när sötsuget kommer smygande! […]