Hälsa på mina villkor

Recept: Nyttigare (och godare) påskgodis!

Igår experimenterade jag fram lite alternativa godsaker till påskägget och jag ska även fortsätta idag. Resultatet blev tranbärsbollar doppade i mörk choklad och hemmagjorda chokladbitar.
Tranbärsbollarna har jag gjort innan men i den här satsen gjorde jag dubbel sats plus att jag bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör. Jag smälte även 100 g 70 % mörk choklad som jag doppade bollarna i. Det blev extremt lyckat!
Det blev smält choklad över så jag hällde i några mandlar och kokosflingor som sedan fick stelna i frysen. Också extremt lyckat!

Glad påsk allihopa! Det kommer fler godsaker imorgon!

460x3072Tranbärsbollar doppade i mörk choklad

Ingredienser (20 st)
1 dl hasselnötssmör
2 dl torkade tranbär (gärna osötade om du hittar)
2 msk cacaonibs (superfruit)
2-3 msk kokosolja (holistic)
1 msk honung
3-4 msk kakao (raw eller vanlig)
100 g 70 % mörk choklad

 1. Börja med att ”hacka” tranbären i en matberedare till mindre bitar, tillsätt sedan cacaonibsen.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smet.
3. Rulla smeten till små bollar.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna. Förvara dom i kylskåpet.

460x307Smält mörk choklad, hela mandlar och kokosflingor

Får du smält choklad över från tranbärsbollarna kan du hälla i hela mandlar och riven kokos som du sedan breder ut på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 10 minuter och bryt i bitar så har du helt plötsligt hemmagjorda chokladbitar.


Recept: Hemmagjord granola

IMG_20150120_193045

En riktigt lyckad hemmagjord granola med chokladsmak!

Ingredienser
2 dl mandel
4 dl havregryn
1 dl riven kokos
½ dl torkade tranbär
½ linfrön
½ dl chiafrön
2 msk kakao
2 msk cacaonibs
½ dl honung
1 dl koncentrerad äppeljuice

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Blanda havregryn, kokos, nötter och kakao i en bunke.
  4. Rör ihop äppeljuice, honung i en skål. Ringla blandningen över havregrynsblandningen och blanda väl.
  5. Fördela blandningen på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna.
  6. Rör ner tranbär, linfrön, cacaonibs och chiafrön.
  7. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Mellanmålsbollar med cacaonibs & tranbär

Gud så roligt det är att experimentera fram något som blir riktigt riktigt gott!

Idag testade jag på att göra hemmagjort mandelsmör för första gången och det gick alldeles utmärkt. När det var klart ville jag göra mellanmålsbollar med tranbär och då var det bara att experimentera.
Jag utgick från ett recept från nätet för att ha någon grund att stå på, men endast cacaonibs och mandelsmör var de ingredienser som fick vara kvar.

Ingredienser (7-8 bollar)
4 msk mandelsmör
1 msk honung
1 msk cacaonibs
3/4-1 dl torkade tranbär
1 msk kokosolja
2+1 msk kakao

Hacka tranbären i lite mindre bitar. Blanda alla ingredienser, men spar 1 msk till att rulla bollarna i. Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Ställ in i kylen så att dem stelnar lite. Njut!
DSC_0006

IMG_20150105_161142

IMG_20150105_164503