Hälsa på mina villkor

Recept: Raw (choklad) kola

Gillar du seg kola är det här receptet för dig! Endast två ingredienser eller tre beroende på om du vill göra med eller utan chokladsmak. Kolan innehåller inget tillsatt socker och bara en massa bra fetter och antioxidanter!

Ingredienser
3 dl naturella cashewnötter
10 st färska utkärnade dadlar

Chocolate toffee
+ 2-3 msk kakao

1. Börja med att mixa cashewnötterna fint i en mixer eller matberedare.

2. Tillsätt sedan dadlarna och mixa ihop till en deg.
För att göra chocolate toffee tillsätter du 2-3 msk kakao efter att du har mixat klart dadlarna med nötterna.
Börja med 2 msk och lägg i en tredje matsked om du vill ha mer chokladsmak.

3. Platta ut degen till en rektangel på ett bakplåtspapper och ställ in den i kylen i 15-20 minuter.
Om degen är oljig kan du ”torka” av den med hushållspapper.

4. Dela kolan i mindre bitar och förvara den i kylen.

Om du vill kan du smälta 100g mörk choklad (minst 70%) om du gör chocolate toffee och applicera ett tunt lager.
Låt chokladen stelna innan du delar kolan i mindre bitar.


Recept: Cashewbollar med passionssmak

Det här receptet är perfekt för dig som vill ha något sött men inte för sött!
Du väljer själv hur pass syrliga bollarna ska vara så det går alltid att minska på passionsfruktspulvret eller öka mängden honung.

Ingredienser

4 dl neutrala cashewnötter
1 dl passionsfruktspulver
1 msk pressad citronsaft
1-2 msk neutral kokosolja
3-4 msk honung

Mixa nötterna till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare. Tillsätt passionsfruktspulvret och rör om.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och smaka av om du vill ha mer syrlighet eller sötma.
Rulla till bollar och förvara dom i kylen i en glasburk. Njut!


Recept: Nyttigare chokladbollar med nougatsmak

Chokladbollar. Det mest typiska svenska bakverket på födelsedagskalas (i alla fall när jag var liten), det bakverk som man kunde baka själv utan att föräldrarna behövde övervaka och det bakverk som aldrig går ur tiden!
Till och från får jag ett extremt sug på chokladbollar och då är det bara att plocka fram smör, socker, havregryn, vaniljsocker, kakao, kaffe och kokosflingor.


Något jag har experimenterat med några gånger är chokladbollar gjorda på cashewnötter och dadlar. För de tillfällen då jag vill ha chokladbollar men inte är sugen på något som innehåller smör och vitt socker men som ändå är sött och gott! Jag har äntligen kommit fram till den perfekta kombinationen som dessutom passar som mellanmål!

14273579_1489038794446034_1261129808_o
Prinsessa som älskar chokladbollar -96


Ingredienser nyttigare chokladbollar med nougatsmak (25-30 st, stor sats)
5 dl naturella ekologiska cashewnötter
50 gram ekologisk mörk choklad (minst 70%)
14-16 färska ekologiska dadlar (ta bort kärnorna)
1-2 stora matskedar ekologiskt hasselnötssmör
1 msk kakao (gärna raw)
1 msk agavesirap eller honung (kan uteslutas)

Hasselnötssmöret bidrar till att chokladbollarna får en fantastisk smak av nougat som jag fullkomligt älskar!
Vill du ha chokladbollarna mjölfri kan du ta mjölfri choklad eller skippa chokladen helt och istället tillsätta mer kakao. Dadlarna bidrar till konsistensen på bollarna men även till sötman vilket innebär att du behöver inte ha agavesirap eller honung om du inte vill.

  1. Börja med att mixa cashewnötterna i en matberedare fint och hacka den mörka chokladen i bitar.
  2. Tillsätt de urkärnade dadlarna och mixa en kort stund.
  3. Tillsätt till sist de övriga ingredienserna och mixa till en fin smet.
  4. Forma till bollar! (du väljer storleken).
  5. Förvara chokladbollarna i en glasburk i kylen.

 

kurera2


Recept: Sommarsallad med grönkål, äpple & bacon

Vi har haft några fina sommardagar här hemma och jag har kunnat sola och ätit frukost på balkongen i morgonsolen. Idag är det sämre väder men det stoppar mig inte från att bjuda på en sommarsallad gjord på grönkål, äpple och bacon.
Det här var första gången jag testade grönkål och den är enligt mig lite besk i smaken, men tillagas den på det sätt som i följande recept blir smaken mycket godare!

Den här salladen är berikad med bland annat järn, c-vitamin & A-vitamin.

Ingredienser (1-2 port)
3-4 nävar grönkål
1 paket bacon
1 äpple
1-2 avokado
Olivolja
Äppelcidervinäger

Valfritt: hackade cashewnötter och 100 g ekologisk fetaost

1.Skölj grönkålen och hacka den i mindre bitar.
2. Fräs grönkålen i olja i någon minut och lägg sedan upp den på tallrikar.
3. Stek baconen, gärna knaperstekt.
4. Hacka äpplet och avokadon i bitar.
5. Fördela äpplet och avokadon över grönkålen och lägg till sist på baconet. Om du vill kan du hacka naturella cashewnötter och smula över ekologisk fetaost.
6. Ringla över lite olivolja och äppelcidervinäger efter smak. Servera och njut!

IMG_20150611_185653