Hälsa på mina villkor

Recept: Glutenfri champinjonpaj

Kureras hälsoutmaning är i full gång och jag försöker samla på mig poäng! Mitt största fokus idag var att undvika snabba kolhydrater som vitt ris, vit pasta och vitt bröd.
Det resulterade i en glutenfri champinjonpaj, gjord på mandelmjöl & chiafrön. Supergod!

Champinjonpaj

Ingredienser
Botten
3 dl mandelmjöl
½ dl chiafrön
50 g smör
1 ägg
nypa flingsalt

Fyllning
250 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
vitpeppar, flingsalt, chillikrydda

Stanning
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost
2 dl ekologisk mjölk

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa ingredienserna till botten och knåda ut i en pajform. Ställ in i kylen i cirka 15 min.
2. Förgrädda pajen i ugnen cirka 8 minuter.
3. Skär champinjonerna i bitar, stek dom och häll i creme fraichen. Krydda efter smak och häll i innehållet i den förgräddade pajskalet.
4. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat.


Recept: Hemmagjord granola

IMG_20150120_193045

En riktigt lyckad hemmagjord granola med chokladsmak!

Ingredienser
2 dl mandel
4 dl havregryn
1 dl riven kokos
½ dl torkade tranbär
½ linfrön
½ dl chiafrön
2 msk kakao
2 msk cacaonibs
½ dl honung
1 dl koncentrerad äppeljuice

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Blanda havregryn, kokos, nötter och kakao i en bunke.
  4. Rör ihop äppeljuice, honung i en skål. Ringla blandningen över havregrynsblandningen och blanda väl.
  5. Fördela blandningen på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna.
  6. Rör ner tranbär, linfrön, cacaonibs och chiafrön.
  7. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Dags för nya frukostvanor!

I mitt försök att testa olika maträtter med chiafrön och havremjölk började jag ta upp vanan att äta havregrynsgröt till frukost. Dessvärre är havregrynsgröt i sig en fruktansvärt tråkig måltid i sig, men lägger du till olika typer av frön blir det mycket godare!

Så med andra ord, det är dags för nya frukostvanor och här kommer två av mina absoluta favoriter!
Ett recept med chiafrön och ett utan.

DSC_0037

Havregrynsgröt med krossade linfrön och chiafrön

Ingredienser 1 portion
1 dl havregryn
1 msk krossade linfrön
1 msk chiafrön
2 dl vatten
½ tsk salt

Tillagning i micro: 2 minuter på 750w
Servera med lingonsylt eller rivet äpple + lite kanel och valfri mjölk (klassisk eller havremjölk)

IMG_20141115_092036

Grekisk yoghurt med honung och äpple + surdegsknäcke med leverpastej, färsk bladspenat och tomat

Ingredienser 1 portion
2 dl grekisk yoghurt
1- ½ tsk honung
1 litet äpple
ev. valnötter

1 surdegsknäcke
svensk leverpastej
färsk bladspenat
tomat