Hälsa på mina villkor

Recept: Den mest underbara frozen yoghurt med citronsmak! (utan socker)

_20150819_174805
Det här är den mest underbara frozen yoghurt jag någonsin ätit! Den innehåller både citronskal och citronsaft som bidrar till härlig smak och syrlighet och agavesirap bidrar till sötman.

Ingredienser (2-4 portioner)
2 dl grekisk yoghurt
1 dl agavesirap
2 ekologiska ägg
saft från 3 citroner
citronskal från 1 citron

_20150819_174633

1. Riv citronskalet från en citron och pressa ut saften ur tre citroner.
2. Blanda alla ingredienser i en matberedare eller i en bunke till en jämn smet.
3. Häll sedan över blandningen i en glassmaskin.
4. Servera denna underbara frozen yoghurt tillsammans med färska bär (mitt förslag är hallon eller jordgubbar).
5. Njut!

mindre


Recept: Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!


Recept: Citron och ananasbrownie

Denna underbart goda och kladdiga brownie är perfekt som vårfika och känns väldigt fräsch! Ät den som den är eller servera med vaniljglass/ frozen yoghurt.

Ingredienser
1 st citron
½ färsk ananas
150 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Tvätta, riv skalet och pressa ur saften ur citronen. Skala och dela ananasen i små bitar.
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal.
5. Tillsätt smör, mjöl och till sist ananasen.
6. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

11159454_1099905960025988_6056775200245202161_n


Smoothie med hallon och citron: en perfekt kombination


En ny favoritsmoothie skapades till frukost i morse, en perfekt kombination mellan sött och syrligt, fylld med massa 
vitaminer!

IMG_20141207_102305
Ingredienser
1 näve frusna lingon
1 näve frusen mango
1 ½ näve hallon
1 näve färsk bladspenat
1 tsk chiafrön
2 ½ – 3 dl blodapelsinsaft med fruktkött
rivet citronskal efter smak

Mixa allt i en matberedare eller mixer. Njut!


Ugnsbakad lax med citron och dill

DSC_0105

 

 

 

 

 

 

 

Ugnsbakad lax (4 port)

Ingredienser
Laxsida 600 gram
Flingsalt
Saft från ½ citron
Frusen eller färsk dill
Olja

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med lite olja och lägg i laxsidan med skinnsidan nedåt. Pressa ut citronsaften och badda in laxen med flingsalt och dill efter smak. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 12 minuter.

Detta recept är superenkelt, supergott och går jättesnabbt att tillaga. Ät tillsammans med grönsaker.


Fiskburgare med citron och dill

Fiskburgare med citron och dill

 

 

 

 

 

 

 

Fiskburgare med citron och dill (4port)

Ingredienser
400 g torsk
1dl matlagningsgrädde
2 msk ströbröd
1 ägg
saft från 1/2 citron
salt, peppar
frusen eller färsk dill

Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort eventuella ben ur torsken och dela den i bitar. Lägg i alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet. Forma smeten till 4 burgare, var blöt om händerna så går det lättare att forma.
Stek sedan burgarna i lite olja. När dom har fått en gyllenbrun färg, lägg dom i en ugnsfast form och grädda dom i 10 minuter.