Hälsa på mina villkor

Recept: Kladdkakans dag!

Vet ni vad jag älskar med oss svenskar? Vår förmåga att hitta på dagar då vi firar mat och bakverk!
Vi har kanelbullens dag i oktober, fettisdagen i februari, chokladbollens dag i maj och visste ni att det finns en dag som heter alla korvars dag i mars? Men idag är det den 7 november och då ska vi fira kladdkakans dag!

Jag har försökt många gånger att hitta det perfekta receptet på kladdkaka bakat med något annat än vetemjöl men det har misslyckats varje gång. Jag vill ha min kladdkaka seg och den ska gärna spricka när man skär den i bitar. Fungerar varje gång när jag bakar mitt klassiska recept med vetemjöl men försöker jag byta ut det mot rismjöl, potatismjöl eller något annat glutenfritt blir det fullkomligt misslyckat. Fram tills idag!

Det här underbara receptet är bakat med majsmjöl och den blev verkligen perfekt! Men tro inte på mitt ord utan testa själv och jag lovar att det är helt okej att baka en kladdkaka även fast det inte är kladdkakans dag. Varför inte till helgen!?


14971686_1546277045388875_958026300_o

Kladdkaka med majsmjöl
Ingredienser

100 gram smör eller bakmargarin
2 ägg
2 dl socker
1 dl majsmjöl
3/4 dl-1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

+ kokosflingor/ströbröd eller något annat att ”bröa” formen med

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (min var på ca.22-24 cm)
  3. Smält fettet och låt svalna
  4. Vispa ägg och socker fluffigt för att sedan tillsätta det smälta fettet
  5. Blanda majsmjöl och vaniljsocker i en annan bunke, sikta i kakaon
  6. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten
  7. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 15 minuter.

Vänta tills kladdkakan har kallnat innan du äter den! Njut!

15007737_1546277082055538_356632241_o


Recept: Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047


Recept: Glutenfri champinjonpaj

Kureras hälsoutmaning är i full gång och jag försöker samla på mig poäng! Mitt största fokus idag var att undvika snabba kolhydrater som vitt ris, vit pasta och vitt bröd.
Det resulterade i en glutenfri champinjonpaj, gjord på mandelmjöl & chiafrön. Supergod!

Champinjonpaj

Ingredienser
Botten
3 dl mandelmjöl
½ dl chiafrön
50 g smör
1 ägg
nypa flingsalt

Fyllning
250 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
vitpeppar, flingsalt, chillikrydda

Stanning
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost
2 dl ekologisk mjölk

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa ingredienserna till botten och knåda ut i en pajform. Ställ in i kylen i cirka 15 min.
2. Förgrädda pajen i ugnen cirka 8 minuter.
3. Skär champinjonerna i bitar, stek dom och häll i creme fraichen. Krydda efter smak och häll i innehållet i den förgräddade pajskalet.
4. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat.